Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.5. – svátek slaví Ivo

Nové žací jednotky trojkombinace Fendt Slicer s kondicionérem pracují nezávisle na sobě podle podmínek na poli

Zveřejněno: 8. 5. 2024

Proměnlivé počasí často ponechává na sečení jen krátká časová okna, takže plochy je třeba sklízet rychleji a efektivněji. Fendt vyvinul novou řadu žacích strojů speciálně pro velké zemědělské podniky. Nová řada Fendt Slicer 12 modelů je standardně vybavena výkonnou žací lištou Streamline. Kromě toho jsou k dispozici volitelné prvky výbavy, jako je nově vyvinutý pásový dopravník a funkce ISOBUS, jako je řízení přítlaku na půdu v závislosti na rychlosti, automatika pro kondicionér a boční posun nebo Section Control.

Nová žací trojkombinace Fendt Slicer.

Nová modelová řada žacích kombinací Fendt Slicer je k dispozici ve dvou pracovních šířkách: Fendt Slicer 960 a Fendt Slicer 1010, každá s kondicionérem. Model Fendt Slicer 960 představuje maximální pracovní záběr 9,6 metru a model Fendt Slicer 1010 maximální pracovní záběr 10,1 metru. Modely s přívlastkem KC jsou vybaveny prstovým kondicionérem, zatímco označení RC se vztahuje na válcový kondicionér. Přípona Pro označuje funkce ISOBUS, zatímco označení B znamená pásový dopravník.

Díky rozsahu výkyvu od -19° do +26° pracuje žací stroj Fendt Slicer přesně i v kopcovitém terénu. Žací jednotky jsou pomocí dvou čepů umístěny vždy o 15 cm dále dovnitř nebo ven, aniž by se zkracoval vývodový hřídel, aby se optimalizovalo překrývání s předním žacím strojem. To umožňuje spojení žací kombinace s různými čelními žacími stroji. V kombinaci s žacím strojem Fendt Slicer 960 se hodí čelní žací stroj s pracovním záběrem 3,1 metru. Fendt Slicer 1010 se provozuje společně s čelním žacím strojem s pracovním záběrem 3,6 metru, například s čelním žacím strojem Fendt Slicer 360 FQ.

Celkem 12 nových modelů nahrazuje modely Fendt Slicer 9314 TLKCB a 991 TLKC. Zákazníci si tak mohou vybrat přesně takový model, který vyhovuje jejich farmě.

Žací lišta Streamline s čelním ozubením.
Žací lišta Streamline s čelním ozubením.

Žací lišta Streamline s čelním ozubením je již známá z žacích kombinací Fendt Slicer 860 a 960, zadních žacích strojů Fendt Slicer TLX a čelních žacích strojů Fendt Slicer F a FQ. Při vývoji žací lišty s čelním ozubením stály v popředí odolnost, vysoká účinnost a plochá konstrukce. Robustně navržená žací lišta kombinuje vysokou výkonnost s rovnoměrným průtokem píce i v náročných podmínkách.

Koncepce pohonu, která je důsledně navržena pro efektivní využití výkonu, umožňuje za dobrých podmínek snížit otáčky vývodového hřídele na 850 ot/min. Ochrana proti přetížení a integrované volnoběžné kolo v převodovce zabraňují poškození stroje. Tyto funkce šetří palivo, chrání komponenty a životní prostředí.

Všechny modely nových žacích strojů Fendt Slicer jsou vybaveny hydropneumatickým odlehčením žacího ústrojí TurboLift.
Všechny modely nových žacích strojů Fendt Slicer jsou vybaveny hydropneumatickým odlehčením žacího ústrojí TurboLift.

Všechny modely nových žacích strojů Fendt Slicer, vyvinuté pro širokou škálu provozních podmínek a mezinárodně testované, jsou vybaveny hydropneumatickým odlehčením žacího ústrojí TurboLift a speciálně tvarovanými výsuvnými rameny pro větší volnost pohybu. Plovoucí režim snižuje přítlak a vede žací ústrojí přesně podél obrysu terénu. Systém TurboLift umožňuje řidiči plynule přizpůsobovat žací ústrojí podmínkám přímo z kabiny během jízdy. To chrání porost, snižuje množství popelovin v píci a minimalizuje spotřebu paliva. Kromě toho se systém na souvrati sám opakovaně kalibruje, čímž snižuje námahu, kterou musí řidič vynaložit.

Volitelná regulace přítlaku v závislosti na rychlosti pro obzvláště přesné vedení žacího stroje po pozemku je novinkou u modelů Fendt Slicer Pro se systémem ISOBUS. Toto ovládání doplňuje známé hydropneumatické odlehčení lišty TurboLift a je orientováno na pracovní rychlost. Vždy vyvíjí požadovaný přítlak a reguluje nastavení žacího ústrojí obzvlášť přesně pro čistý řez i při měnících se pracovních rychlostech. Pokud se pracovní rychlost zvýší, zvýší se i přítlak na půdu a žací stroj je veden přesně podél nerovností terénu. Tím se zabrání případnému poskakování v důsledku nerovností terénu a zabrání se poškození porostu. Pokud se pracovní rychlost sníží například kvůli hustým porostům, sníží se zatížení žacího ústrojí. Po zadání cílové hodnoty lze přítlak na půdu regulovat ve třech stupních nastavení. V prvním stupni se tlak na půdu zvyšuje o 0,35 baru na km/h v odchylce od zadané cílové hodnoty, ve středním stupni je to 0,8 baru na km/h a ve vysokém stupni je to 1,25 baru na km/h nastavení.

Senzor upravuje intenzitu kondicionéru.
Senzor upravuje intenzitu kondicionéru.

Regulace tlaku na půdu v závislosti na rychlosti je k dispozici pro žací kombinace Fendt Slicer a čelní žací stroje Fendt Slicer FQ. Tato regulace také snižuje obsah popelovin v píci a tím zvyšuje kvalitu píce a zároveň snižuje spotřebu paliva.

Žací stroj Fendt Slicer 960/1010 KC a KCB jsou osazeny prstovým kondicionérem. Modely Fendt Slicer 960/1010 RC a RCB jsou vybaveny válcovým kondicionérem. Zemědělci si nyní mohou vybrat mezi gumovým nebo ocelovým válcovým kondicionérem.

Pásový dopravník umožňuje nastavit flexibilnější šířku řádku díky známé funkci BeMove.
Pásový dopravník umožňuje nastavit flexibilnější šířku řádku díky známé funkci BeMove.

Válcové kondicionéry byly speciálně vyvinuty pro šetrnou úpravu listnatých plodin, jako je jetel nebo vojtěška. Fendt Slicer 960 a 1010 RC a RCB jsou standardně vybaveny přímým pohonem RC DUO Drive. RC DUO Drive pohání oba válce a dosahuje vysoké výkonnosti i u hustých a vlhkých plodin.

V krátkých obdobích příznivého počasí použití žacího stroje s kondicionérem výrazně zkracuje proces vadnutí. Nové kondicionéry již byly představeny u žacích strojů Fendt Slicer 860 KC a 860 RC. Nyní může obsluha u modelů Fendt Slicer 960 KC Pro a 1010 KC Pro s prstovým kondicionérem, stejně jako u modelů s dopravníkovým pásem, regulovat intenzitu procesu narušení hmoty kondicionérem variabilně a přímo z kabiny. Aby to bylo ještě jednodušší, lze nastavit automaticky buď pomocí senzoru, nebo s využitím satelitních dat a z nich odvozených aplikačních map. Zadní žací ústrojí také řídí intenzitu kondicionéru v předním žacím ústrojí, jako je například Fendt Slicer FQ, prostřednictvím funkce ISOBUS. Tři žací jednotky mohou individuálně reagovat na různé podmínky v celém pracovním záběru. To znamená, že intenzita kondicionéru předního žacího ústrojí se může lišit od intenzity kondicionéru zadních žacích ústrojí, stejně jako se může odlišně regulovat intenzita obou zadních žacích ústrojí.

Údržba žacích strojů Fendt Slicer byla zjednodušena.
Údržba žacích strojů Fendt Slicer byla zjednodušena.

Pásový dopravník umožňuje nastavit flexibilnější šířku řádku díky známé funkci BeMove. Pomocí funkce BeMove řidiči plynule nastavují šířku řádku a pracovní rychlost dopravníkových pásů. Tato funkce umožňuje dosáhnout šířky 1,6 – 3 metry, která přesně odpovídá pracovní šířce sběracího ústrojí řezačky, sběracího vozu nebo lisu.

Nový robustní hydromotor pohání hnací válec se zvětšeným průměrem, což umožňuje rychlejší práci dopravníkového pásu než dříve. Šířka řádku se díky vyšší pracovní rychlosti zmenšuje. To je ideální v případě, že se k využití používá sběrací vůz.

Dopravní pásy nyní svírají se žacím ústrojím menší úhel. Díky nové pracovní poloze jsou podávány rovnoměrněji po celé šířce pásu. Tím se optimalizuje doprava píce. Nově vyvinuté dvoudílné plastové lamely zajišťují agresivní příjem píce a zvyšují tak celkovou výkonnost. Ochrana hran na zadní stěně usnadňuje čištění, zabraňuje hromadění píce na pásu a také zajišťuje rovnoměrné podávání. Rám navíc zabraňuje vnikání nečistot do mezery a škrabky na vnějších stranách ještě více usnadňují čištění.

Nové úhlové senzory zjišťují polohu dopravních pásů a vyvažují je podle těžiště stroje Fendt Slicer. Systém BeMove automaticky posouvá pás pro optimální vyvážení.

Firma Fendt vyvinula pro čelní žací stroj Fendt Slicer automatický boční posuv, který je řízen zadním žacím strojem a zabraňuje vzniku neposečených pruhů.

Automatický boční posuv je k dispozici pro Fendt Slicer FQ ve spojení s novým modelem Fendt Slicer s podporou ISOBUS. Řízení vychází z údajů zadního žacího stroje a automaticky posouvá přední žací stroj. Senzory zjišťují úhel náklonu zadního žacího stroje a úhel natočení traktoru. Na základě těchto informací se přední žací stroj posune do strany až o 20 cm.

Žací stroj Fendt Slicer se při couvání automaticky zvedá. To zabraňuje chybám při řízení a dále snižuje pracovní zátěž řidiče. Po skončení práce se čelní žací stroj automaticky vycentruje pro přepravu po silnici, a splňuje tak všechny zákonné požadavky.

Automatický boční posuv je k dispozici pro Fendt Slicer FQ ve spojení s novým modelem Fendt Slicer s podporou ISOBUS.
Automatický boční posuv je k dispozici pro Fendt Slicer FQ ve spojení s novým modelem Fendt Slicer s podporou ISOBUS.

Sekční řízení je pro Fendt Slicer Pro k dispozici jako volitelné příslušenství. Funkce Section Control rozpozná posečené plochy a automaticky zvedne žací stroj, jakmile přejede již posečené plochy, například souvratě.

Všechny modely Fendt Slicer jsou vybaveny počítadlem hektarů. To umožňuje poskytovatelům služeb automaticky zaznamenávat plošný výkon až tří zákazníků souběžně. Tato funkce snižuje nároky na dokumentaci a usnadňuje fakturaci.

Konstrukce a provedení žacího ústrojí stroje Fendt Slicer jsou navrženy tak, aby měly dlouhou životnost a umožňovaly rychlou a snadnou údržbu. Inteligentní design celkové konstrukce výrazně snižuje hromadění nečistot. V případě potřeby lze žací ústrojí snadno a rychle vyfoukat. Nová skříňka na hadice je umístěna pod kapotou a všechny hadice jsou uloženy mimo dosah povětrnostních vlivů. Indikátory pracovní výšky a přepravního zámku jsou viditelné přímo z kabiny traktoru. K dispozici je také řetízek pro indikaci přepravní výšky. Údržbu usnadňují funkce, jako je automatické sklápění nosičů světel a ergonomicky snadno přístupná mazací místa, jakož i mazací lišta pro všechna těžko přístupná mazací místa.

Boční ochranný kryt lze na přání hydraulicky sklopit z kabiny traktoru. To výrazně zkracuje dobu seřizování na poli. Řidič může čelní kryt zablokovat v různých polohách pomocí páky. Obojí usnadňuje přístup k žacímu ústrojí stroje Fendt Slicer a umožňuje rychlou výměnu nožů a provádění údržby.

Všechny žací stroje Fendt Slicer jsou standardně vybaveny schránkou na nářadí a klíčem pro rychlou výměnu nožů. Klíč drží žací disk v otevřené poloze nezávisle na sobě, takže nože lze měnit oběma rukama. To zvyšuje bezpečnost a pohodlí při práci.

Volitelná sada LED světlometů zajišťuje bezpečnost práce i za zhoršených světelných podmínek.
Volitelná sada LED světlometů zajišťuje bezpečnost práce i za zhoršených světelných podmínek.

Přídavné volitelné opěrné kolo pro přepravu po silnici snižuje zatížení nápravy tím, že jej přenáší z traktoru na opěrné kolo, a zvyšuje jízdní komfort při jízdě po silnici. Opěrné kolo lze složit hydraulicky přímo z kabiny/lze jej složit snadno a rychle ručně.

Volitelná sada LED světlometů zajišťuje bezpečnost práce i za zhoršených světelných podmínek. Světlomety optimálně osvětlují všechny důležité pracovní oblasti i za tmy. V závislosti na modelu si zákazníci mohou vybrat mezi pěti a sedmi světlomety.

Patentovaná mechanická ochrana proti nárazu Fendt SafetySwing zabraňuje škodám způsobeným špatně viditelnými pařezy nebo velkými kameny. Pokud žací jednotka narazí do překážky, spustí se ochrana proti kolizi monitorovaná senzorem. Žací jednotky se nezávisle na sobě vyklopí nahoru směrem dozadu a překážku překonají. Velké rameno páky snižuje možné poškození žací jednotky. Žací jednotky se poté sklopí zpět do pracovní polohy. Pokud se spustí systém Fendt SafetySwing, zobrazí se přímo v terminálu traktoru zpráva, aby řidiči mohli zkontrolovat, zda nedošlo k poškození žací jednotky.

Nové trojkombinace Fendt Slicer 960 a 1010 bude možné objednávat od léta 2024.

Nové trojkombinace Fendt Slicer 960 a 1010 bude možné objednávat od léta 2024.
Nové trojkombinace Fendt Slicer 960 a 1010 bude možné objednávat od léta 2024.