Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 15.5. – svátek slaví Žofie

Pro kompaktní nakladače nejen pro zemědělství se jezdí do firmy ASbud

Zveřejněno: 29. 4. 2024

Červená barva strojů dlouhodobě vládne u valašského prodejce mechanizace, společnosti ASbud Česká Republika, s.r.o..Ačkoli firma u nás zastupuje více značek (mimo jiné Davino, Ammann, Neomach, Messersi nebo Locust), právě Yanmar patří mezi jejich stálice a prodejní bestsellery. Kompaktní nakladače se v poslední době stále častěji prosazují také u podnikatelů v zemědělství, lesnictví a dřevozpracujícím průmyslu. Svědčí o tom řada referencí a doporučení, které společnost ASbud na tuzemském trhu sbírá.

Nedávno uvedený model nakladače Yanmar V7, který spadá do hmotnostní kategorie od 4,2 do 4,5 tuny.

Jednou z nejvyhledávanějších kategorií jsou kompaktní kolové nakladače Yanmar v hmotnostní kategorii od 4 do 7 tun. Konkrétně se jedná o modely Yanmar V70S, Yanmar V80, Yanmar V100 a Yanmar V120 a právě přicházející řadu Yanmar V7. Produktová řada kompaktních kolových nakladačů Yanmar je v nabídce firmy ASbud již od počátků spjatých se značkou Schaeff. Po technické a koncepční stránce navazují na veleúspěšné nakladače Schaeff / TEREX a stejně jako ony se stále vyrábí v německém Crailsheimu. Všechny typy kompaktních kolových nakladačů Yanmar jsou osazeny vlastními osvědčenými motory, vyjma modelu Yanmar V120, který má pod kapotou Deutz.

Výběr z referencí

Co se týče prodejních úspěchů nakladačů, nejvýmluvnější bude namátkový výčet strojů, které v ASbudu v poslední době předali zákazníkovi. Až na sever Čech do Sokolova putoval nakladač Yanmar V100, naopak v domovském kraji na Valašsku pracuje v uhelných skladech model Yanmar V80, na dřevařském závodě pak čerstvě model Yanmar V100 s drapákovou lžicí. V zemědělském družstvu na Hané si nadělili pod stromeček Yanmar V120 vybavený vícero příslušenstvím. Na přelomu roku novinka Yanmar V7 zamířila zákazníkovi na Kolínsko, kde bude nápomocen při práci na statku a manipulaci při obnově rybníka. Speciální nakladač s otočí, Yanmar V70S, si odvezli zástupci firmy BAGGER, k.s. známého automobilového závodníka a účastníka Rallye Dakar, Martina Šoltyse, přičemž spokojenost s produkty Yanmar je vedla v roce 2023 i k dokoupení dalších dvou strojů Yanmar V80.

Specifika kompaktních nakladačů Yanmar

Kloubové nakladače Yanmar jsou vysoce univerzální stroje, dobře ustrojené i pro tvrdší zacházení. Kromě stavebních aplikací se hodí například pro práci v lese, na farmě, na poli, ve skladech, na pilách nebo recyklačních skládkách. Pro hladkou manipulaci s lopatou jsou vybaveny paralelní kinematikou, která udržuje pracovní nástroj rovnoběžně se zemí a obsluha se tak nemusí trápit s naklápěním a může provádět pracovní cykly velmi rychle. Při nakládání například na korbu automobilu ocení strojník také zvláštní tvar ramene, který minimalizuje riziko kolize.

Yanmar V100 s drapákem pro manipulaci na dřevařském závodu či farmě.
Yanmar V100 s drapákem pro manipulaci na dřevařském závodu či farmě.

Kompaktní kloubové nakladače Yanmar mají stejný princip řízení pomocí středového kloubu, jako se používá u těžších kolových nakladačů. O vyrovnávání kol v nerovném terénu se stará oscilační zadní náprava s výkyvem ±10°. Středový kloub ve spojení s oscilační nápravou je jednoduché řešení, které zvyšuje životnost stroje, zlepšuje jeho manévrovací schopnosti a stabilitu při práci s lopatou i paletizačními vidlemi. Součástí standardní výbavy je také automatická uzávěrka diferenciálu. Co je ale opravdu unikátní, a hlavně velmi pozitivně hodnocené uživateli, je přední otočná nástavba u modelu Yanmar V70. Celé přední rameno s příslušenstvím je možné otáčet v rozsahu 2 × 90°, přidáme-li k tomu úhel řízení až 40° na obě strany, dostaneme celkový provozní rozsah až 260°. To je bezkonkurenční hodnota, díky které je tento stroj zajímavou volbou pro nejednu firmu.

Řada kompaktních nakladačů Yanmar v kategorii 4,2 – 7 tun. Ilustrační foto.
Řada kompaktních nakladačů Yanmar v kategorii 4,2 – 7 tun. Ilustrační foto.

V ASbudu jsou stroje dodávány s hydraulickým rychloupínačem a přídavným hydraulickým okruhem, který přijde vhod například pro zapojení tzv. „klapačky“ nebo rotačního smetáku atd. Pojezd je zajišťován hydrostaticky, oba hydraulické okruhy (pojezd/práce) jsou na sobě nezávislé. Třetí hydraulický okruh je určen pro ovládání hydraulického rychloupínače, čtvrtý pro práci se speciálním příslušenstvím. Ovládání obou okruhů je proporcionální na joysticku. Nakladače mohou být vybaveny také funkcí vysokého průtoku (High Flow) pro obzvlášť náročné typy příslušenství. „Kromě přídavné otoče na Yanmar V70 oceňují u těchto nakladačů naši zákazníci dobrou stabilitu, velkou výsypnou výšku a překlopnou hmotnost,“ říká k těmto modelům Robert Skopal, manažer prodeje ve společnosti ASbud. V sídle firmy v Rožnově pod Radhoštěm nakonfigurují stroj podle přesných požadavků zákazníků.

Nové modely už míří k zákazníkům

Výrobce Yanmar uvedl nedávno na trh dva menší nakladače Yanmar V7 a Yanmar V7HW (Heavy Duty). Jedná se o další hmotnostní kategorii v tonáži od 4,2 do 4,5 tuny s nově řešenou platformou šasi. Namísto oscilující zadní nápravy tu bylo použito speciálního oscilujícího středového kloubu, který v sobě spojuje ±10° výkyv a ±40° natáčení do stran. Tato kombinace posune použitelnost nakladačů zase o kus dál. Z dalších již dostupných informací můžeme prozradit, že stroje nabídnou nosnost až 2 tuny, kompaktní výšku do 2,5 metru (snadný transport a průjezdy) a cestovní rychlost 30 km/h. Nová bude funkce plíživého pojezdu (tzv. „Creep Mode“), která umožní dosáhnout konstantní rychlosti nezávisle na otáčkách motoru (skvělé řešení je to například při používání vysokoprůtokových zametacích zařízeních). Ve výbavě zůstává paralelní kinematika, samosvorný diferenciál i nízkoemisní motory Yanmar.

NOVINKA: Neomach Nova X30 multifunkční nakladač

ASbud nově zastupuje i italskou společnost Neomach a přináší na trh modely Neomach Nova X30 & X40. Jde o multifunkční teleskopické nakladače v kategorii 1,6 – 2 tuny pro práci v zemědělství, farmách, v komunálních službách i stavebnictví. Společnost cílí na tradiční uživatele značek Avant a Multione, přičemž technické řešení Neomachu jde ještě dále. Najdeme tu například odpruženou kabinu, ergonomický teleskopický výložník umožňující perfektní kontrolu nákladu a příslušenství v celém rozsahu, proporcionálně řízený pracovní okruh a teleskop. Nakladače Neomach jsou vyrobeny s maximálním důrazem na přesnou a rychle prováděnou práci. Výhodou je také vysoký výkon a tlačná síla strojů, uzávěrka diferenciálu pro lepší průjezdnost terénem a v neposlední řadě široká škála příslušenství, který si může uživatel u firmy ASbud objednat.

Multifunkční nakladač Neomach Nova X30 je novinkou v portfoliu ASbud.
Multifunkční nakladač Neomach Nova X30 je novinkou v portfoliu ASbud.

Na Valašsko i pro stroje Locust

Pro příznivce tradiční značky smykem řízených nakladačů Locust máme na závěr jednu dobrou zprávu – i tyto oblíbené a konstrukčně jednoduché stroje najdeme v sortimentu společnosti ASbud. Konkrétně je možné vybírat mezi modely Locust L753, Locust L904, Locust L1004, Locust L1203 a Locust L1203 Telspeeed s teleskopickým výložníkem. Smykem řízené nakladače vycházejí z osvědčeného konceptu strojů UNC a jsou vyráběny na Slovensku. I k nim lze v ASbudu pořídit rozmanité hydraulické příslušenství, samozřejmostí je kvalitní servis a rychlé dodávky náhradních dílů.

V sortimentu společnosti ASbud se nachází též oblíbená technika Locust.
V sortimentu společnosti ASbud se nachází též oblíbená technika Locust.