Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Třetí generace diskových podmítačů Amazone Catros+ 03-2 má inteligentní koncepci rámu. Jaké výhody přináší?

Zveřejněno: 22. 4. 2024

Amazone rozšiřuje portfolio diskových podmítačů o modely Amazone Catros+ 03-2 v neseném a sklápěcím provedení v pracovních záběrech 4, 5, 6 a 7 metrů. Souběžně je k dispozici také tažená varianta TS s podvozkem. Nové diskové podmítače třetí generace byly novinářům prezentovány na Tiskových dnech v Bramsche.

Třetí generace diskových podmítačů Amazone Catros+ 03-2 má inteligentní koncepci rámu.

Diskový podmítač Amazone Catros je ideální pro mělké a intenzivní zpracování půdy. Nízká potřeba výkonu tažného prostředku v kombinaci s vysokou pracovní rychlostí poskytuje prostor pro vysoké pracovní výkony při nízké spotřebě paliva. Kompletní sortiment třetí generace tohoto diskového podmítače zahrnuje pracovní záběry od 2,5 do 12 metrů.

Diskové podmítače Amazone Catros+ 03-2 využívají inteligentní koncepci rámu Smart Frame System umožňující snadné nastavení pracovní hloubky – stroj je třeba vyrovnat rovnoběžně s povrchem pole pouze jednou. Pracovní hloubka se nastavuje jednoduchým otáčením ramen nosiče disků. V tomto ohledu se řady disků otáčejí směrem od rámu pro hlubší nastavení nebo se disky otáčejí směrem k rámu pro mělčí práci. Díky tomu zůstává rám stroje vždy rovnoběžný s půdou, což znamená, že stroj pracuje vždy ve správné hloubce.

Systém má zvláštní výhodu v případě tažených modelů Amazone Catros, protože nastavení pracovní hloubky nemá žádný vliv na kombinaci s jakýmkoli čelním nářadím. V porovnání s jinými koncepcemi strojů, kde se pracovní hloubka mění nakloněním celého stroje, a tudíž je třeba v důsledku toho znovu nastavovat čelní nářadí, systém Smart Frame tuto úlohu výrazně usnadňuje a zefektivňuje. Totéž platí například i při použití válců a bran. V důsledku konstantní polohy rámu se válce při změně pracovní hloubky nenaklánějí a přítlak na válce je vždy stejný. Kromě toho zůstává beze změny i nastavení volitelného zadního válce. Systém také umožňuje podle potřeby pohodlně hydraulicky nastavit pracovní hloubku z kabiny.

Diskový podmítač Amazone Catros+ 03-2 v neseném provedení.
Diskový podmítač Amazone Catros+ 03-2 v neseném provedení.

Tažený kompaktní diskový podmítač Amazone Catros+ 03-2TS s podvozkem je rozdělen na 3 části: volitelné čelní nářadí, sekce s disky a válec. Jako čelní nářadí je nabízen nožový válec. Extrémně robustní nožový válec s bezúdržbovými ložisky je ideální pro drcení organické hmoty, jako je řepka, slunečnice, kukuřičné strniště nebo meziplodiny. Jednotlivé segmenty válce zajišťují kopírování nerovností pole.

S průměrem disku 510 mm umožňuje Amazone Catros+ pracovat v hloubce od 5 do 14 cm. Vhodný je tak pro celoplošnou likvidaci strniště, přípravu seťového lůžka, středně hluboké zpracování půdy a zapravování organické hmoty a tekutých hnojiv. V závislosti na hlavním způsobu použití je možné volit mezi hladkým, jemně nebo hrubě drážkovaným diskem. Kromě toho je pro nový Amazone Catros+ 03 k dispozici disk X-Cutter o průměru 480 mm pro velmi mělké zpracování půdy od 2 do 8 cm. Vlnovitý profil zaručuje pohyb po celé ploše a zároveň vysokou intenzitu míchání půdy.

Diskový podmítač Amazone Catros+ 03-2 upravený pro zapravování hnojiv.
Diskový podmítač Amazone Catros+ 03-2 upravený pro zapravování hnojiv.

Podmítač Amazone Catros+ s pracovními záběry 5, 6 a 7 metrů je vhodný i pro samojízdné aplikátory jako jsou Holmer, Claas Xerion, Vervaet, Vredo či Ploeger. Zpracování půdy se současným zapravením tekutého hnojiva, jako je kejda nebo digestát, snižuje ztráty živin.

V závislosti na polních podmínkách a potřebách lze ze široké nabídky firmy Amazone vybrat různé válce a brány, aby bylo dosaženo zpětného utužení půdy. Volitelně je k dispozici kombinace se secím zařízením GreenDrill pro současné setí jemných semen a meziplodin.