Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

20 řádků kukuřice najednou. Před 7 lety se představil koncept největšího sklízecího adaptéru na světě

Zveřejněno: 25. 9. 2020

Bude trh připraven na 20řádkový kukuřičný sklízecí adaptér v roce 2020? Jako první firma na světě, německý Kemper, v roce 2013 představila 20řádkových sklízecí adaptér určený pro samojízdné sklízecí řezačky. Projekt nesl název Studie 2020. Adaptér podle výrobce úspěšně absolvoval testy u různých zemědělců, obchodních partnerů a výrobců strojů.

Sklizeň s 20řádkovým adaptérem

V roce 2013 zveřejnila firma Maschinenfabrik Kemper video s názvem Concept Study 2020. Hlavní otázka byla: „Je trh připraven na 20řádkový adaptér v roce 2020? “ Kemper doufal v odpovědi na tehdejším veletrhu Agritechnica v Hannoveru. Tam poprvé představil 20řádkový adaptér (15 metrů záběr) zemědělcům, prodejním partnerům a výrobcům zemědělských strojů.

Firma Kemper chtěla konceptem poukázat na trend stále zvyšujících se pracovních záběrů sklízecích adaptérů. Výzkum byl prováděn hlavně na praktických aspektech, jako je maximální vhodný pracovní záběr adaptérů, funkčnost a hmotnost. Rovněž byla zohledněna logistika a kapacita silážní jámy.

Podle některých zdrojů je pracovní záběr 15 metrů maximum. Opotřebení adaptéru je už v takovém případě příliš vysoké a zatím neexistuje materiál, který by takovou námahu vydržel. Pokud nebudou nalezeny nové metody pro výrobu materiálů, které mohou vydržet takovou zátěž, je 15 metrů na hranici. Otázkou je pak i zachování adekvátního kopírování terénu po celém záběru. I když současná nejvýkonnější samojízdná sklízecí řezačka nabízí výkon motoru přes tisíc koní, otázkou je výkonnost s takto širokým adaptérem. U běžně výkonných řezaček je sklizeň s 20řádkovým adaptérem velmi pomalá, sklizňová výkonnost je tedy podobná jako při sklizni s menším adaptérem, se kterým lze sklízet rychleji. Dalším omezením je velmi náročná přeprava takto širokého adaptéru po silnici.

Současná strategie výroby a prodeje sklizňových adaptérů Kemper je rozdělena do dvou linií. Část produkce je určena výhradně pro stroje John Deere (firmu před dvaceti lety převzal Deere & Co), druhá část produkce je pak vyhrazena řezačkám ostatních výrobců. Příslušenství Kemper dodává na český trh společnost P & L, spol. s r. o. Kemper vyrábí kukuřičné adaptéry s pracovním záběrem od tří do devíti metrů.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Kemper

1) z podkladů Kemper

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.