50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

4-řádkový sazeč Grimme Prios 440 přináší novinky v oblasti tvarování hrůbků

Zveřejněno: 19. 7. 2022

Na sezónu 2023 představí společnost Grimme první 4-řádkové, tažené sázecí stroje s přepravní šířkou menší než 3 metry a kompletní homologací pro EU. Grimme Prios 440 navíc přináší novinky v oblasti tvarování hrůbků.

Boční pohled na nový Grimme Prios 440 na dvoře společnosti Grimme v Cappelnu.

Díky oje ve tvaru labutího krku s mezirámem a samostatným zvedacím rámem lze sázecí stroj Grimme Prios 440 kombinovat s každým běžným příslušenstvím a tím zajistit aktivní obdělávání půdy (rotovátor, fréza).

Samostatný zvedací rám umožňuje rychlou výměnu různého příslušenství. Hloubkové vedení připojeného příslušenství je nezávislé na sázecím stroji a je proto možné přesně dodržet ukládací hloubku.

Hloubkové vedení hnojicích kotoučů, sázecích radlic, zakrývacích kotoučů a ústrojí pro tvarování hrůbku je navzájem nezávislé. 4 snímací kolečka na přední části stroj a 2 snímače ultrazvuku před ústrojím pro tvarování hrůbku snímají pracovní hloubku a zajišťují optimální hloubkové vedení.

Pro úsporu provozních prostředků lze pomocí Section Control zapínat dávkovač hnojiva, soustavou sudů a sázecí prvky navzájem nezávisle a pro každý řádek jednotlivě (zapínání jednotlivých řádků pomocí „funkce Multiboom“). Takto lze podstatně snížit únik živin do okolí, především při zakládání pojezdových uliček nebo při vyndávání kolíků. Rozemletí hnojiva na prášek v nádrži na hnojivo se zabraňuje vypínáním dávkovacích šneků u příslušných řádků a míchacího hřídele.

Grimme Prios 440 s aktivně poháněným nářadím pro zpracování půdy při práci na poli.
Grimme Prios 440 s aktivně poháněným nářadím pro zpracování půdy při práci na poli.

Nové inovativní zařízení sazeče Grimme Prios 440 pro tvarování hrůbků

Na tvorbu hrůbku s hladkým povrchem lze kombinovat hrobkovací těleso z plastu (PE) s deskami na korunu hrůbku resp. s drobivým povrchem hrůbku s mřížovými válci. Poprvé lze provádět tvarování hrůbku také zkombinováním desek na korunu hrůbku a mřížových válců. Jedinečné „hybridní zařízení na tvarování hrůbku“ vytváří hrůbek se stabilními a hladkými boky a korunou s otevřenými póry. Takto se spojí výhody tvarovacího plechu na hrůbek s výhodami mřížových válců. „Hybridní zařízení na tvarování hrůbku" lze na poli přestavět a nastavit bez nástrojů, čímž lze tvarování hrůbku flexibilně přizpůsobit půdním podmínkám a požadavkům zákazníků. Kvůli zvýšení schopnosti půdy k absorpci vody (míra infiltrace) a zabránění půdní eroze lze zařízení na tvarování hrůbku dodatečně vybavit funkcí TerraProtect.

Přepravní šířka sazeče Grimme Prios 440 menší než 3 metry

V mnoho evropských zemích je nutné pro stroje nad šířku 3 metry zažádat o výjimku pro provoz na silnici. 4-řádkové sázecí stroje Grimme Prios 440 mají zpravidla při šířce řádku 75 cm přepravní šířku v rozmezí 3 – 3,3 metru. Sazeč Grimme Prios 440 s šířkou řádku 75 cm disponuje volitelně dvěma teleskopickými osami, čímž se pracovní šířka 3,3 metru může poprvé snížit na přepravní šířku pod 3 metry. Přesahující pracovní nástroje jako plechy na odvod zeminy, vnější hrobkovací tělesa a rozvolňovače půdy lze zasunout do obrysu stroje. Díky kompletní homologaci stroje pro EU lze Grimme Prios 440 přepravovat na veřejných komunikacích bez zvláštního povolení.

Přepravní šířka sazeče Grimme Prios 440 menší než 3 metry
Přepravní šířka sazeče Grimme Prios 440 menší než 3 metry

Video-systém SmartView a připojení k myGRIMME

Obsluha zařízení Grimme Prios 440 je komfortní a provádí se sériově přes ISOBUS. Za tímto účelem lze použít terminál ISOBUS na traktoru nebo ovládací terminál ISOBUS CCI 800 resp. CCI 1200. Video-systém SmartView s 12" dotykovým monitorem, funkcí přibližování, Live Slow Motion, živým přenosem záběrů přes WLAN, Visual Protect PRO a možností záznamu obrazu, zajišťuje dobrou kontrolu všech strojních funkcí. Připojením k myGRIMME je umožněna přenos strojních dat a údajů o zakázce, přes agrirouter, na vlastní informační systém správy.