Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Agrostroj Pelhřimov uvažuje o zahraniční akvizici

Zveřejněno: 24. 5. 2021

Po boku majitele a generálního ředitele společnosti Agrostroj Lubomíra Stokláska působí také jeho bratr Jiří a dcera Monika Suchánková. Loni se rodinné firmě dařilo a nejvýznamnější výrobce zemědělské techniky v Česku aktuálně uvažuje o zahraniční akvizici, uvedly bez bližších informací Seznam Zprávy.

Výrobní závod Agrostroj Pelhřimov.

Již poosmé dala česká mutace časopisu Forbes dohromady žebříček největších českých rodinných firem. Figuruje mezi nimi i AGROSTROJ Pelhřimov a Juta.

Strojírenský, dopravní a hotelový holding, který od počátku devadesátých let buduje Lubomír Stoklásek, mu pomáhá řídit celá rodina. Jeho dcera Monika Suchánková je šéfkou divize gastro v Agrostroji Pelhřimov, který je největším výrobcem zemědělských strojů v Česku a zároveň srdcem více než pětimiliardové skupiny. Její manžel Jiří Suchánek je ředitelem Spa Resortu Lednice a starší bratr Lubomíra Jiří Stoklásek pracuje jako obchodní ředitel Humpoleckých strojíren, které také patří do holdingu. Jejich sestra Marie Rafajová je zástupkyní ředitele hotelu Skalní Mlýn v Blansku. Lubomír Stoklásek je stoprocentním majitelem Agrostroje Pelhřimov a mezi jeho další firmy patří dopravní ČAD Blansko, Léčebné lázně Lednice nebo Moravská Agra. Lubomír Stoklásek figuruje na seznamu nejbohatších Čechů.

Součástí impéria Lubomíra Stokláska, vyrábějícího zemědělské stroje světových značek jako John Deere či Krone, je i největší výrobní hala v Česku. Těžký rok zažívají jeho hotely, a to včetně loni otevřeného Hotelu Lotrinský ve Velkých Pavlovicích, kterým kvůli koronaviru výrazně klesl počet hostů a tržby.

Výrobní program tvoří vlastní finální stroje, nástrojařská výroba a kooperace pro významné nadnárodní společnosti v oboru zemědělské techniky, výrobce nákladních automobilů, stavebních strojů a vysokozdvižných vozíků. Dodávky montážních celků v rámci kooperací tvoří již 70 % objemu výroby. Vzhledem k rychlému postupu globalizace lze do budoucna předpokládat jejich další rozšiřování při vyhraněnější specializaci a při vyšší účasti na společném vývoji nových výrobků.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Agrostroj Pelhřimov

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.