Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Američané v 70. letech vzali pick-up Chevrolet s pluhem a zorali s ním pole

Zveřejněno: 30. 1. 2020

Prezentace odolnosti amerického pick-upu Chevrolet v 70. letech minulého století měla několik podob. Pick-up tahal mnoho tun dřeva nebo letadlo. To pro automobilku bylo ale stále málo. Pro televizní obrazovky tak byla natočena reklama o orbě s Chevroletem a pluhem!

Našli jsme pouze jednu originální fotografii z orby Chevroletem

Youtube je plný videí, kde se odvážlivci snaží za svůj automobil připojit i nějaké zemědělské nářadí a pracovat s ním na poli. Tato činnost se samozřejmě nedoporučuje, neboť hrozí vážné poškození auta. Tahat těžké náklady je pro mnohé automobilky zajímavou prezentací, jak demonstrovat sílu auta. Vzpomínáte si třeba na Touareg V10 TDI, který v roce 2006 tahal Boeing 747? Americký Chevrolet podobných reklam natočil hned několik. Již v 70. letech s pick-upem například tahal 187 tun dřeva nebo i Boeing 747. V té době automobilka natočila i video o orbě s Chevroletem a pluhem.

Aby Chevrolet v televizní reklamě ukázala sílu a robustnost svého pick-upu, zapřáhl za něj čtyřradličný pluh John Deere 3100 a vydal se s ním na pole. Chevrolet s pohonem všech čtyř kol a terénními pneumatikami zoral šest akrů, trvalo mu to tři hodiny a patnáct minut. Automobilka tehdy zdůrazňovala, že se jednalo o plně sériový vůz bez jakýchkoliv speciálních úprav. Všechny volitelné komponenty (výkonný chladič, náprava s polohováním, lepší převodový olej a chladič motorového oleje) bylo možné zakoupit u každého prodejce vozů Chevrolet. Chevrolet v dobových materiálech nedoporučoval tuto orbu napodobovat.

Chevrolet byl pravděpodobně osazen motorem 400 V8 (6,6 l), který patřil do řady motorů Chevrolet small-block engine. Tato řada motorů se vyráběla mezi lety 1954 a 2003 a patří do žebříčku deseti nejlepších motorů 20. století – žebříček sestavil automobilový časopis Ward's AutoWorld. Motor V8 snesl i nájezd jeden milion kilometrů bez větších oprav. Konkrétně motor 400 V8 se vyráběl od roku 1970 do roku 1980. Automobilka nikdy nezamýšlela tento typ motoru vyrábět s vysokým výkonem. Uživatelé oceňovali jeho ohromný točivý moment - 542 Nm - v roce 1970. Od té doby se stal populárním v mnoha typech závodních aut do terénu i na silnici.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Chevrolet

1) čerpáno z materiálů Chevrolet

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.