Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Běloruský MTZ už nebude vyrábět jen jednoduché traktory, ale i moderní pro západní trhy

Zveřejněno: 14. 10. 2019

Minsk Tractor Works, běloruský výrobce traktorů MTZ/Belarus v Minsku, má v plánu začít vyrábět zcela novou modelovou řadu moderních traktorů určených pro náročný evropský a severoamerický trh.

V pozadí současný design jednoduchých traktorů. V popředí je nový design moderního traktoru MTZ.

Minsk Tractor Works, bělorusky Минский тракторный завод (MTZ), pracuje na nové modelové řadě traktorů, které by měly obsahovat moderní technologie. MTZ zahajuje nový koncept strategie výroby traktorů a nastanou určité změny.

Spoustu let se téměř traktory MTZ vizuálně neměnily. I míra inovací u jednotlivých modelových řad nebyla tak častá, jako u západních výrobců traktorů. Traktory MTZ totiž především cílí na východní trhy, trhy Afriky a USA. Samozřejmě jsou k dostání i v Evropské unii, tady ale působí ve srovnání s evropskými výrobci traktorů tak nějak zastarale a jednoduše. To se však má změnit, o podrobnostech a chystaných změnách informoval designér MTZ - Andrei Stasilevich.

Ten oznámil, že se vytvoří zcela nová modelová řada traktorů, která bude zahrnovat traktory se širokým spektrem výkonů a vlastností. Traktory budou určeny pro různé světové trhy. Rozdíly mezi jednoduchým a high-tech traktorem budou prý obrovské. Vývoj těchto dvou skupin bude probíhat současně. Jednoduché traktory za přijatelnou cenu budou určeny pro nenáročné světové trhy a nová řada high-tech traktorů bude určena pro náročné evropské trhy a pro Ameriku.

MTZ si je vědom, že moderní produkt bude vyžadovat moderní technologie. Výrobce tak chce jednak najít ta nejlepší technická řešení a zavést je do výroby přímo v Bělorusku, čímž by se vytvořila další pracovní místa, jednak najít západního poskytovatele technických řešení a dodavatele komponentů.

Designér ještě prozradil, co můžeme očekávat v nových traktorech. Tak třeba automatickou převodovku či systémy automatického řízení. Připustil také, že výroba těchto traktorů bude soustředěna do továren, které jsou blízko prodejním trhům. Traktory se od těch jednoduchých budou lišit na první pohled i designem, firemní identita však bude zachována.

Autor: Milan Jedlička
Foto: MTZ

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.