Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Brány APV VS pro mechanickou likvidaci plevelů nyní v nových pracovních záběrech, zvládnou i hrůbky

Zveřejněno: 18. 5. 2020

APV představuje brány VS 150 M1 a VS 300 M1 pro mechanickou likvidaci plevelů - v nových pracovních šířkách. Vhodné jsou především pro pěstitele zeleniny. Využití naleznou i v plodinách jako jsou brambory, kukuřice či obilí.

Brány APV VS pro mechanickou likvidaci plevelů

Rakouská společnost APV, specialista na výrobu strojů pro zpracování půdy a setí, už několik let má ve výrobním programu stroje pro mechanickou likvidaci plevelů. Jedná se konkrétně o modely VS 600, VS 750, VS 900 a VS 1200. Brány jsou nyní k dispozici i v menších pracovních šířkách VS 150 M1 a VS 300 M1 – pracovní šířka 1,7 a 3,2 m.

Nové brány APV VS 150 M1 a VS 300 M1 lze agregovat do předního i zadního závěsu traktoru. Jelikož jsou brány kompaktnější, jsou především určeny pro pěstitele zeleniny. Brány disponují 8mm prsty, které jsou rozmístěné v rozteči 35 mm. Hlavním úkolem je likvidace nežádoucích plevelů. Při tažení prstů po povrchu půdy dochází k vytrhání plevele, který se nachází v rané i pozdní fází klíčení, a k jeho odložení na povrch půdy. Zde plevel zasychá a odumírá. Takto lze zlikvidovat přibližně 90 % klíčenců plevele v porostu. Prsty proniknou do hloubky 2 až 3 cm, aby se narušila a provzdušnila vrchní vrstva půdy. Nastavení prstů je standardně hydraulické.

Firma APV uvádí, že přítlak na prsty zůstává konstantní, hodí se tak i na pole s brambory. Každý prst má vlastní pružinový systém. Přítlak lze snížit na pouze vlastní hmotnost prstů - nebo je zcela zvednout. Prsty jsou široké a otočné, mohou se tak vychýlit pouze proti tlaku pružiny. To znamená, že každý prst pracuje ve své linii a nepohybuje se bokem. To zaručuje celoplošné zpracování půdy.

I pneumatické výsevní zařízení (PS) nebo multidávkovač (MD) lze namontovat na nové brány APV VS 150 M1 a VS 300 M1, aby se během jednoho přejezdu současně aplikovalo i osivo. Volitelně lze brány vybavit podvozkem, aby bylo dosaženo ještě přesnější práce.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: APV

1) z podkladů APV a Agrozet

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.