Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Case IH JX1090U z roku 2007: Ideální pomocník pro soukromníky zvládne bez oprav i 25 tisíc motohodin

Zveřejněno: 5. 1. 2021

Vybrat spolehlivý použitý traktor do 100 koní, který by ještě odpracoval tisíce motohodin bez vážnějších poruch, může být při současné nabídce oříškem. Petr Čekal se svou rodinou zvolil Case IH JX1090U z roku 2007 na základě kladných referencí, které na něho dostal. Na farmě se zapojí do prakticky všech potřebných prací.

Tento Case IH JX1090U dříve používal zemědělský podnik v agregaci s postřikovačem

Na trhu je velké množství traktorů do výkonu sta koní. V zemědělských podnicích jsou využívány na méně náročné práce a v živočišné výrobě, zatímco u soukromých zemědělců ke všem zemědělským pracím. Petr Čekal, který hospodaří na vlastních pozemcích se svým otcem a strýcem, nedávno investoval do použitého traktoru Case IH JX1090U, který byl dříve provozován zemědělským podnikem.

„Servis traktoru není náročný a zvládáme ho sami. Díly jsou dostupné a jejich cena je průměrná. ”
Petr Čekal, majitel traktoru Case IH JX1090U

Pořízen kvůli spolehlivosti a jednoduchosti

Petr Čekal hospodaří v obci Mnich na pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje na zhruba patnácti hektarech zemědělské půdy. Kromě toho v menší míře poskytuje zemědělské služby. Polovinu výměry zaujímá orná půda, na níž pěstuje obiloviny, brambory a jetel, zbytek výměry tvoří travní porosty – veškerá produkce je pro vlastní potřebu, a to především pro několik kusů masného skotu. „Je mi 23 let a zemědělství se věnuji od svého dětství. Celý život v zemědělství pracuje i můj otec a strýc. Soukromě hospodaříme zhruba deset let, dříve jsme měli pouze menší záhumenku. Vše děláme při práci, takže je to náš koníček,“ uvedl Čekal.

Traktor se zapojí do všech prací, které potřebuje obstarat soukromý zemědělec k bezproblémovému provozu farmy – jde o sečení s diskovým žacím strojem, lisování, orbu, předseťovou přípravu, dopravu atd.
Traktor se zapojí do všech prací, které potřebuje obstarat soukromý zemědělec k bezproblémovému provozu farmy – jde o sečení s diskovým žacím strojem, lisování, orbu, předseťovou přípravu, dopravu atd.

Na jaře loňského roku pořídil traktor Case IH JX1090U za účelem obnovy vozového parku. Je druhým majitelem, prvním majitelem byl zemědělský podnik, který traktor používal v agregaci s postřikovačem. Traktor byl vyroben v roce 2007 a má odpracováno 5500 motohodin. Čekal jej pořídil z důvodu jeho jednoduchosti a spolehlivosti. Traktor se zapojí do všech prací, které potřebuje obstarat soukromý zemědělec k bezproblémovému provozu farmy – jde o sečení s diskovým žacím strojem, lisování, orbu, předseťovou přípravu, dopravu atd. Zahálet tak rozhodně nebude.

Obratnost

Traktor patří do modelové řady, kterou Case IH označoval jako JXU MAXXIMA. Ta obsahovala čtyři modely s výkonem motoru od 72 do 100 koní – JX1070U, JX1080U, JX1090U a JX1100U. Traktory pohání motor se zdvihovým objemem 4,5 litrů, konkrétně model JX1090U má jmenovitý výkon 91 koní. Zatímco modely JX1070U a JX1080U jsou vybaveny vznětovými motory s atmosférickým sáním, model JX1090U motorem s turbodmychadlem a typ JX1100U motorem s turbodmychadlem a obtokovým ventilem turbodmychadla (pro regulaci maximálního plnicího tlaku v systému motoru, aby nedošlo k poškození motoru nebo samotného turbodmychadla). Všechny traktory by měly disponovat viskózním ventilátorem pro zlepšení chlazení – pomáhá také šetřit palivo, zejména při nízkých teplotách okolí, a zvyšuje výkon motoru. Palivová nádrž traktoru má objem až 167 litrů.

Motor je u modelu JX1090U spojen s dvoustupňovou Powershift převodovkou s 24 převody vpřed i vzad (převodovka řazená pod zatížením). Na výběr byla i převodovka Synchro Shift s 12 převody vpřed i vzad a převodovka Synchro Shift (20x12) s plazivými rychlostmi. Páky pro ovládání funkcí traktoru jsou umístěny napravo od sedadla a lze je ovládat za jízdy. Páka Powershuttle na sloupku řízení zajišťuje volbu směru jízdy vpřed nebo vzad. Traktor je tak vhodný i pro práci s čelním nakladačem a díky kompaktním rozměrům, malému poloměru otáčení a hydrostatickému posilovači řízení i pro práci ve stísněných prostorech. „Traktor je velice obratný. Při práci s čelním nakladačem ale nejspíše bude špatně vidět na zvednuté rameno,“ uvedl Čekal. Traktor má velkou světlou výšku.

Servis zvládne obsluha svépomocí

Velikost prosklení kabiny činí 5,3 m2 a jde o tónovaná bezpečnostní skla. Ergonomicky navržený interiér obsahuje teleskopický a sklopný sloupek řízení. Traktor je nízký a má skosenou kapotu. Skupina přístrojů kombinuje analogové a digitální displeje a poskytuje jasný přehled o hlavních funkcích traktoru. K dispozici je integrovaný monitor, který zaznamenává informace o otáčkách motoru a PTO, plus poskytuje přehled o zpracované ploše a ujeté vzdálenosti.

Ergonomicky navržený interiér obsahuje teleskopický a sklopný sloupek řízení
Ergonomicky navržený interiér obsahuje teleskopický a sklopný sloupek řízení

Pro rutinní servisní kontroly není ani nutné otevírat kapotu – vše lze provádět ze země. Vzduchový filtr kabiny lze čistit nebo měnit zvenčí. Přístup k hlavním komponentům usnadňuje přední kapota – jednodílná kapota se zvedá vysoko, aby poskytla přístup pro čištění chladiče a případně i klimatizace. Servisní interval u motoru byl tehdy u těchto traktorů zvýšen na 600 hodin. „Na to, že je traktor třináct let starý, funguje na něm vše v naprostém pořádku. Znám z okolí kusy, které mají najeto i 25 000 motohodin a jezdí bez oprav. Tyto traktory jsou velice spolehlivé,“ uvedl k tématu spolehlivosti Čekal. I když traktor jezdil v agregaci s postřikovačem, a tudíž byl v každodenním kontaktu s agresivními látkami, není na něm příliš vidět ani koroze. K zajištění spolehlivého provozu tohoto traktoru stačí podle majitele běžná údržba, jako je kontrola oleje a dalších provozních kapalin a jejich pravidelná výměna. „Servis traktoru není náročný a zvládáme ho sami. Díly jsou dostupné a jejich cena je průměrná,“ uvedl na závěr majitel.

Technická data všech modelů v řadě
Technická data všech modelů v řadě

Traktory JXU MAXXIMA později nahradila modelová řada FARMALL C, která obsahuje traktory o výkonu 55 až 115 koní.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Petr Čekal, Case IH

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.