Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Case IH Quadtrac AFS Connect boduje se svou maximální konektivitou a novým interiérem kabiny

Zveřejněno: 14. 1. 2022

Traktory Case IH Quadtrac AFS Connect se vyznačují maximální konektivitou a jsou navrženy tak, aby umožňovaly optimální využití technologií takzvaného precizního zemědělství a vzdálený přenos digitálních dat. Traktory využívají také komfortní kabinu a vylepšené ovládání, původně aplikované u řady Magnum AFS Connect uvedené na trh v roce 2020.

Modelová řada pásových traktorů Case IH Quadtrac AFS Connect zahrnuje celkem pět traktorů.

Nová modelová řada pásových traktorů Case IH Quadtrac AFS Connect je na trhu od roku 2021. Zahrnuje celkem pět traktorů (modely Case IH Quadtrac 470, 500, 540, 580 a 620) vybavené čtyřmi pásovými jednotkami, které šetří půdu a zároveň zajišťují dobrou trakci. Nejvýkonnější z nich Case IH Quadtrac AFS Connect 620 nabídne až 692 koní, což z něj činí nejvýkonnější sériově vyráběný traktor na světě. 99 % prodaných traktorů Case IH Quadtrac v Česku tvoří právě model Case IH Quadtrac AFS Connect 620. Stroje řady Case IH Quadtrac AFS Connect přišly na trh se specifickými funkcemi, navrženými za účelem uspokojení evropské poptávky, a vybaveny novými technologiemi, které mají usnadnit zaznamenávání různých provozních dat a jejich vzdálený přenos.

Integrace nové technologie Case IH AFS Connect rozšířila digitální schopnosti traktoru

Při vývoji a integraci nové technologie AFS Connect se inženýři z Case IH zaměřili na zjednodušení sběru dat a zajištění jejich bezproblémového obousměrného přenosu mezi strojem a kanceláří, tabletem nebo chytrým telefonem manažera farmy. S monitorem AFS Pro 1200, operačním systémem Case IH AFS Vision Pro a přijímačem Case IH AFS Vector Pro tyto traktory poskytují svým uživatelům požadovanou konektivitu. Operační systém lze stejně jako v případě chytrých telefonů či tabletů ovládat prostřednictvím dotykové obrazovky, případně otočným voličem umístěným na řídicím panelu traktoru. Monitor má 12-ti palcovou obrazovku zobrazující komplexní provozní údaje. Umožňuje dálkový přenos dat a zrcadlení obrazovky – to využijí zejména pracovníci servisu – či snadné propojení s mobilním telefonem a až čtyřmi vnějšími kamerami. Určování polohy stroje zajišťuje přijímač Case IH AFS Vector Pro, který je pro Českou republiku přímo odemčený na AFS Connect RTK+ (+/- 2,5 cm).

Při vývoji a integraci nové technologie AFS Connect se inženýři z Case IH zaměřili na zjednodušení sběru dat a zajištění jejich bezproblémového obousměrného přenosu mezi strojem a kanceláří, tabletem nebo chytrým telefonem manažera farmy.
Při vývoji a integraci nové technologie AFS Connect se inženýři z Case IH zaměřili na zjednodušení sběru dat a zajištění jejich bezproblémového obousměrného přenosu mezi strojem a kanceláří, tabletem nebo chytrým telefonem manažera farmy.

Díky předplacenému balíčku Case IH AFS Connect (na 3 roky) lze provozní data odesílat v reálném čase. Farmáři tak mají přímý přístup k údajům o výkonu stroje a mohou si také předem naplánovat nadcházející práci na svém stolním počítači a pomocí funkce dálkového přenosu dat ji ve vhodnou dobu bezdrátově předat řídicímu systému stroje. Systém Case IH AFS Connect může během probíhající práce zobrazovat také například mapové podklady a polohu stroje.

Efektivita je důležitá i v případě, že je vyžadována pomoc zvenčí. Vedoucí zemědělských podniků se proto mohou rozhodnout sdílet vybrané agronomické údaje s třetími stranami, například se servisními poradci. Case IH AFS Connect nabízí také službu pro prodejce: zaznamenává údaje o stroji, jako je teplota či otáčky motoru, a oznamuje plánované servisní zásahy či termín navrhované údržby stroje. Přidaná konektivita také poskytuje více podpůrných funkcí eliminujících prostoje. Funkce vzdáleného zobrazení displeje umožňuje zemědělci, manažerovi nebo prodejci vidět tentýž obraz, který je zobrazován i obsluze na displeji AFS Pro 1200 v kabině, a být tak včas informován o případných problémech. Pracovníci servisu mohou také na dálku, tedy aniž by museli být fyzicky přítomni v místě, kde se stroj aktuálně vyskytuje, nahrávat aktualizace softwaru, identifikovat případné technické problémy a v návaznosti na to i navrhovat údržbu a servis.

Další výhodou je kompatibilita systému Case IH AFS Connect se softwarem společnosti AgDNA a s mapovacími a analytickými nástroji jiných společností. Systém si také rozumí s DataConnect, a dovoluje tak výměnu podstatných telematických dat o strojích mezi různými platformami. Uživatel tedy může zobrazovat informace o strojovém parku různých značek na jediné platformě - dle vlastního výběru.

Nový interiér kabiny Case IH Quadtrac AFS Connect

Traktory Case IH Quadtrac AFS Connect jsou vybaveny výrazně inovovanou kabinou s kvalitním interiérem a zdokonalenými ovládacími prvky, které jsou navrženy tak, aby usnadňovaly obsluhu stroje a poskytovaly pohodlí s cílem zvýšit produktivitu. V kabině nalezneme novou intuitivní loketní opěrku Multicontroller s osmi ovládacími tlačítky a joystick Multicontroller se čtyřmi programovatelnými tlačítky. Kabina disponuje novým systémem vytápění, větrání a klimatizace a nechybí ani pokročilý systém řízení pro rychlejší otáčení na souvrati pole, který umožňuje měnit poměr mezi počtem otáček volantu a úhlem natočení volantu podle požadavků obsluhy. Ovládá se prostřednictvím terminálu traktoru.

Traktory Case IH Quadtrac AFS Connect jsou vybaveny výrazně inovovanou kabinou s kvalitním interiérem a zdokonalenými ovládacími prvky, které jsou navrženy tak, aby usnadňovaly obsluhu stroje a poskytovaly pohodlí s cílem zvýšit produktivitu.
Traktory Case IH Quadtrac AFS Connect jsou vybaveny výrazně inovovanou kabinou s kvalitním interiérem a zdokonalenými ovládacími prvky, které jsou navrženy tak, aby usnadňovaly obsluhu stroje a poskytovaly pohodlí s cílem zvýšit produktivitu.

Vylepšená převodovka traktoru Case IH Quadtrac AFS Connect

Case IH nabízí jako jediný na trhu pro pásové traktory Case IH Quadtrac AFS Connect dva typy převodovek: převodovku Powershift a plynulou převodovku CVX. Převodovka PowerDrive powershift reaguje při každé změně převodového stupně až o 20 % rychleji než dříve. V důsledku toho obsluha ocení vyšší komfort, zejména na silnici nebo při přesunech mezi poli. Řazení na poli je výrazně jemnější a díky možnosti automatiky APM i pohodlnější.

Case IH nabízí jako jediný na trhu pro pásové traktory Case IH Quadtrac AFS Connect dva typy převodovek.
Case IH nabízí jako jediný na trhu pro pásové traktory Case IH Quadtrac AFS Connect dva typy převodovek.

Pro ty, co upřednostňují plynulou převodovku, je CVXDrive k dispozici pro modely Case IH Quadtrac AFS Connect 470/500/540. Díky ní je výkon motoru a hydrauliky plně dostupný při nízkých rychlostech. Hlavními výhodami jsou však maximální úspora paliva a vyšší produktivita strojů, jež lze vybavit i větší palivovou nádrží.

Podvozek traktoru Case IH Quadtrac je dotažený k dokonalosti

Case IH jako vynálezce čtyřpásové koncepce pásového podvozku ho neustále inovuje. Zásadní inovace se odehrály pro rok 2020/2021. Výrobce vylepšil celý nosný rám jednotlivých pásových podvozků. Jeho svařovanou konstrukci s několika částí nahradil jednodílným odlitkem. Upravil i silentbloky odpružení pojezdových kladek. Case IH Quadtrac, který je známý pohodlnou jízdou na poli bez otřesů, je nyní ještě pohodlnější. Stále jako jediný na trhů nabízí odpružený podvozek. Místo 2 se není používají 4 silentbloky, díky čemuž budou mít ještě delší životnost. Pro rok 2022 budou nově pojezdové klady podvozku šroubované na nábojích s ložisky. Při poškození kladky lze sejmout pouze ji a není nutné snímat celý náboj s ložiskem. I když Case IH Quadtrac AFS Connect 470/500/540 používá speciální těsnění ložisek, i tak výrobce předpokládá další snížení nákladů na údržbu.

Case IH Quadtrac má špičkový motor bez recirkulace spalin a DPF

Inženýři Case IH rovněž pracovali na zkrácení času potřebného k servisu. Ke klíčovým součástem nových traktorů Case IH Quadtrac AFS Connect patří motor FPT, který jehož konstrukce a funkce jsou v souladu s emisní normou Stage V, a to i bez nutnosti použití filtru pevných částic. Servisní interval pro výměnu oleje byl prodloužen a každodenní servisní body jsou dosažitelné z úrovně terénu, což umožňuje rychlý a snadný přístup. Nově se používají unifikované typy akumulátorů, které jsou stejné jako u modelů Magnum AFS Connect.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Case IH

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.