Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Celosvětově první sklopný čelní žací stroj od Krone eliminuje vznik neposečených pruhů pícnin

Zveřejněno: 22. 4. 2021

S prvním sklopným čelním žacím strojem přišla firma Krone na trh při příležitosti konání veletrhu Agritechnica 2019. Za svůj technický počin získala stříbrnou medaili DLG. Žací stroj nese označení Krone EasyCut F 400 CV Fold a poznáte ho podle sklopného mechanizmu na nosníku stroje. Tento model je určen pro poskytovatele služeb a profesionální zemědělce, přičemž je skvělým doplňkem k vzadu neseným žacím strojům v rámci takzvaných trojkombinací či „motýlů“.

Krone přichází s řešením v podobě sklápění krajích žacích disků na liště. Zdroj foto - tisková zpráva Krone

Každý stroj, se kterým je potřeba jezdit po silnici, se musí vejít do zákonem stanovených maximálních rozměrů. Zatímco zadní žací stroje se díky sklápěcím mechanismům sklopí do přepravní polohy tak, aby nepřekračovaly limity do šířky a výšky, čelní žací stroj takovou možnost nemá. U něj je situace jiná – do přepravní polohy se uvádí pouze zvednutím směrem nahoru a sklopením postranních ochranných krytů. Proto mají obvykle čelní žací stroje na trhu pracovní záběr jen cca 3,2 m.

Přepravní šířka pod 3 m a pracovní šířka 4,04 m

Krone přichází s řešením v podobě sklápění krajích žacích disků na liště. Žací disky se nachází na otočných převodovkách, jež umožňují hydraulické otočení disků dozadu za žací nosník. Nachází se tak mezi žacím strojem a koly traktoru. Během sklápění krajních disků zůstává jejich pohon trvale spojen, a proto disky stále udržují správnou vzájemnou orientaci vůči ostatním. Sklápění je prováděno pohodlně z kabiny prostřednictvím hydrauliky v rámci jednoduchých kroků. Ani při uvádění žacího stroje do pracovní polohy nemusí obsluha vystupovat z kabiny. Postranní segmenty se po rozložení hydraulicky zajistí a boční ochranné kryty se sklopí do pracovní polohy.

Žací disky se nachází na otočných převodovkách, jež umožňují hydraulické otočení disků dozadu za žací nosník. Nachází se tak mezi žacím strojem a koly traktoru. Zdroj foto - tisková zpráva Krone
Žací disky se nachází na otočných převodovkách, jež umožňují hydraulické otočení disků dozadu za žací nosník. Nachází se tak mezi žacím strojem a koly traktoru. Zdroj foto - tisková zpráva Krone

Díky tomuto řešení je dosaženo přepravní šířky menší než 3 m a pracovní šířky 4,04 m! Větší pracovní záběr žacímu stroji EasyCut F 400 CV Fold propůjčuje vyšší výkonnost. Osloví tak nejen podniky služeb, ale i profesionální zemědělce. Žací stroj je možné využívat nejen v kombinaci se vzadu nesenými žacími stroji, ale i samostatně. Výhody sklápěcí žací lišty se projeví i v kombinaci s nesenými či taženými žacími stroji, protože nabízí maximální přestřih při práci na svahu. To zabraňuje situaci, kdy při běžných manévrech s traktorem a při sečení na svazích vznikají za soupravou pruhy neposečené píce. Nejvíce je to znát při používání traktorů se širokými pneumatikami a velkým rozchodem, případně při zatáčení během sklizně.

Optimalizované uspořádání a otáčení žacích disků lišty Krone SmartCut

Hlavním konstrukčním prvkem je žací lišta s pěti disky, která je zavěšena přímo za krajními žacími disky pro rovnoměrný tok píce (dva krajní žací disky na každé straně, ostatní čelní žací stroje mají zpravidla jeden krajní disk na každé straně). Optimalizované uspořádání a otáčení žacích disků lišty Krone Smartcut napomáhá čistému sečení a eliminuje nežádoucí zanechávání neposečených pruhů. Žací disky jsou proti kolizi jištěny systémem Krone SafeCut, což znamená, že každý žací disk na žacím nosníku má samostatnou pojistku. Při kontaktu s cizím předmětem dojde k ustřižení pojistného kolíku.

Se svojí hmotností 1 750 kg je Krone EasyCut F 400 CV Fold vhodný pro traktory o výkonu od 100 koní. Zdroj foto - tisková zpráva Krone
Se svojí hmotností 1 750 kg je Krone EasyCut F 400 CV Fold vhodný pro traktory o výkonu od 100 koní. Zdroj foto - tisková zpráva Krone

Díky závitu na hnací hřídeli se žací disk sám zvedá o patnáct milimetrů nahoru z nebezpečné oblasti a z dosahu sousedních disků, které jsou vybaveny rychloupínacími noži. Výměnu nožů lze prostřednictvím speciálního pneumatického nástroje Krone Quick Change výrazně zrychlit. Nástroj stlačí pružinovou destičku držáku nože dolů, přičemž čep nože se na jedné straně uvolní. Nůž tak lze vyjmout nebo otočit, posléze tlak uvolnit, načež je nůž připraven k další práci. Pokud je k dispozici vzduchový kompresor na traktoru, lze použít nástroj i na poli.

Žací stroj je standardně vybaven kondicionérem CV pro rovnoměrné zpracování plodiny. Tento typ kondicionéru disponuje šroubovitě uspořádanými robustními ocelovými prsty ve tvaru písmene V, které mačkáním zpracovávají píci v celém pracovním záběru žací lišty.

Zařízení je možné agregovat s předním nebo zadním závěsem traktoru. Se svojí hmotností 1 750 kg je Krone EasyCut F 400 CV Fold vhodný pro traktory o výkonu od 100 koní. Větší výkon je rozhodně výhodou, a to i kvůli hmotnosti náprav, pokud je žací stroj agregován s předním závěsem traktoru. Žací stroj už můžeme nalézt v sortimentu společnosti BV Technika, která stroje Krone nabízí na území Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a Východočeského kraje.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Krone

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.