Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Ceny malotraktorů Agrostroj v ČR v 90. letech, pohled o čtvrtstoletí zpátky

Zveřejněno: 8. 6. 2020

90. léta jsou už historií. Podívejte se, kolik stály malotraktory Agrostroj od českého výrobce z Prostějova. Malotraktory se tam vyrábí dodnes a přinášíme i aktuální ceny pro porovnání.

Malotraktor Agrostroj Trac MT8-150

Nedávno jsme zveřejnili článek s cenami traktorů Zetor z 90. let minulého století, nyní přinášíme ceník včetně technických dat malotraktorů známého českého výrobce Agrostroj.

Výrobu zemědělských strojů v Prostějově započala již před 115 lety firma Františka Wichterleho, o 6 let později i další firma Františka Kovaříka. Po jejich spojení v roce 1918 vznikla tehdy největší továrna na výrobu zemědělských strojů na území Česko-slovenska nesoucí název Wikov. Od roku 1949 firma prošla dlouhým vývojem a při různém uspořádání se měnil i její název, od Agrostroj n.p., přes Agrozet k.p., Agrostroj s.p., až po Agrostroj a.s., kde pracovalo asi 2000 zaměstnanců. Dnes v Prostějově malotraktory vyrábí společnost Šálek s.r.o.

Filozofie rozvoje podniku Agrostroj a.s. se zaměřovala hlavně na pokrytí požadavků českého i zahraničního trhu v oblasti strojů a zařízení pro zemědělská družstva, farmy a soukromě hospodařící drobné zemědělce. Specifická byla oblast strojů pro volný čas nazvaná HOBBY program. Strukturu výrobního sortimentu tvořily především malotraktory s pracovním nářadím a příslušenstvím, které byly rozděleny do výkonových skupin 8 - 12 kW (MINI), 12 - 18 kW (HOBBY) a 17 - 30 kW (TRAC). Dále to byly samojízdné sklízecí řezačky, linky pro sklizeň chmele, sazeče brambor, kloubové hřídele a různé jednoúčelové stroje. Kromě toho byl podnik významným dodavatelem odlitků ze šedé litiny a ocelových výkovků. V oblasti mezinárodní spolupráce navazoval kontakty s renomovanými světovými firmami, především v oblasti výroby malotraktorů a kloubových hřídelů.

Ve fotogalerii níže se nachází technické specifikace včetně cen některých malotraktorů vyráběných v 90. letech minulého století. Společnost Šálek s.r.o. nyní nabízí kloubové malotraktory Winea 4x4 s cenou od 296 450 Kč do 482.790 Kč včetně DPH (v závislosti na typu), malotraktory s přední řiditelnou nápravou Cabrio 4x4 od 422 290 Kč do 543 290 Kč včetně DPH (v závislosti na typu) a malotraktory s kabinou Vega 4x4 od 555 390Kč do 652 190Kč včetně DPH (v závislosti na typu). Volit lze i bohatou nadstandardní výbavu.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička
Foto: Agrostroj Prostějov

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.