AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Česká premiéra novinek CLAAS a Väderstad proběhla v novém vinařském komplexu THAYA

Zveřejněno: 1. 11. 2022

V novém rodinném vinařství Josefa Trávníčka, který stojí v čele společnosti AGRALL zemědělská technika, se uskutečnila show s podtitulem TOP TEAM AGRALL. Na pozvané hosty čekala slavnostní večeře, ochutnávka vín, živá hudba, videomapping a prohlídka vinařství.

Hlavní budova vinařského komplexu byla nasvícena grafikou krabice pro náhradní díly CLAAS ORIGINAL.

V novém vinařském komplexu THAYA uspořádala společnost AGRALL zemědělská technika představení novinek firem CLAAS a Väderstad. Obchodní partnery, zákazníky, dodavatele, spolupracovníky z České i Slovenské republiky a zástupce výrobců CLAAS a Väderstad přivítal předseda představenstva společnosti AGRALL zemědělská technika pan Josef Trávníček.

Obchodní ředitel Martin Hladůvka hostům připomněl významné 30. výročí společnosti AGRALL zemědělská technika. Celá večerní akce měla podtitul navazující na třicet let starý film Top Gun, který se letos dočkal renesance v podobě nového filmu s názvem Top Gun: Maverick.

Akcí provázel moderátor Ondřej Blaho. S kapelou 4GOOD vystoupila Natálie Tichánková. Po večeři následoval videomapping na hlavní budově vinařského komplexu, která byla po zbytek večera nasvícena grafikou krabice pro náhradní díly CLAAS ORIGINAL. Zájemci pak mohli využít prohlídku celého vinařského komplexu a luxusních automobilů značky BMW od společnosti LEX Auto.

V areálu vinařství byly vystavené stroje značek CLAAS a Väderstad. Hlavní novinky však slavnostně představili jednotliví produktoví manažeři společnosti AGRALL zemědělská technika v doprovodu světelné a hudební show.

Hlavní novinky CLAAS a Väderstad v záři reflektorů

Jako první před přihlížející přijela hlavní hvězda večera – nová sklízecí mlátička CLAAS LEXION 6600. „Firma CLAAS neustále inovuje a chce zůstat na špičce se sklízecími mlátičkami. Před čtyřmi roky se představila nová řada sklízecích mlátiček CLAAS LEXION, minulý rok řada CLAAS TRION a letos proběhly opět inovace u dobře známých modelů CLAAS LEXION. Novinky, se kterými přišel na trh CLAAS TRION, nyní najdeme také u mlátičky CLAAS LEXION,“ uvedl Richard Pavka. Modely se svahovým vyrovnáváním MONTANA nově doplní model CLAAS LEXION 5500 a 7700. CLAAS díky tomu nabídne zemědělcům až osm sklízecích mlátiček uplatnitelných ve svažitém terénu. Atraktivním modelem pro české zemědělce bude podle produktového manažera nový CLAAS LEXION 8600. Jde o širokou hybridní sklízecí mlátičku, která se podobá modelu CLAAS LEXION 8700. U vybraných modelů CLAAS LEXION také došlo k navýšení výkonu motoru. Mlátičky přichází na trh i s novou kabinou, kterou používá CLAAS TRION. Kabina je větší a obsluze nabízí více komfortu. Nově lze sklízecí mlátičky vybavit asistenčním systémem CLAAS CEMOS AUTO HEADER, který automaticky přizpůsobuje nastavení sklízecího adaptéru podmínkám výmlatu. Řízení změny nastavení výšky přiháněče probíhá na základě údajů průběžně získávaných prostřednictvím zařízení FIELD SCANNER integrovaného do střechy kabiny. Ovládání funkcí mlátičky se provádí přes dvanáctipalcový terminál CLAAS CEBIS, který nabízí tři hlavní a individuálně nastavitelné zobrazovací plochy. Jsou v něm nainstalovány systémy CEMOS DIALOG a CEMOS AUTOMATIC, které se ovládají dotykem i ovladačem.

Jako první před přihlížející přijela hlavní hvězda večera – nová sklízecí mlátička CLAAS LEXION 6600.
Jako první před přihlížející přijela hlavní hvězda večera – nová sklízecí mlátička CLAAS LEXION 6600.

Ladislav Sattler představil nový kloubový nakladač CLAAS TORION 639 s hmotností téměř 6 tun a s motorem o výkonu 74 koní. Charakteristikou tohoto modelu je prodloužené rameno, které umožňuje plnění vysokých návěsů. V prostorné kabině se nachází nové ovládání včetně joysticku, prostřednictvím kterého lze ovládat hydrauliku stroje a připojené nářadí.

Nový kloubový nakladač CLAAS TORION 639 s hmotností téměř 6 tun a s motorem o výkonu 74 koní.
Nový kloubový nakladač CLAAS TORION 639 s hmotností téměř 6 tun a s motorem o výkonu 74 koní.

Ladislav Sattler také ukázal nový lis na kulaté balíky CLAAS VARIANT 585 s 2,35 metru širokým sběračem. Nově lze lis obout do pneumatik o rozměru 560/45 22,5, tedy o vnějším průměru 1,05 metru. Umožňuje to mimo jiné nově navržený rám podvozku. Lis je dostupný v provedení s řezacím ústrojím (RC – ROTO CUT) nebo bez něj (RF – ROTO FEED). Pracuje s vkládacím rotorem s noži, které dovedou nařezat materiál tak, aby bylo možné slisovat více hmoty do jednoho balíku a jednotlivé balíky pak také snadno rozdružovat. Řezací mechanismus má 17 nožů s teoretickou délkou řezu 60 mm. Lis má také ve výbavě hydraulicky spustitelné dno pro případy ucpání lisu. U ramen napínače čtyř nekonečných pásů lze nezávisle měřit polohu i tlak. Nově vyvinutý řídicí software navíc optimalizuje proces lisování. To vše přispívá k dokonalému formování balíků, a to i za ztížených provozních podmínek při lisování travní senáže. Díky nové regulaci tlaku při lisování lze dosáhnout ještě přesnějšího nastavení měkkého jádra balíku, například při lisování sena. Rozměry a lisovací tlak měkkého jádra lze nastavit nezávisle na sobě (za všech provozních podmínek). Snadnější a bezpečnější je také zakládání rolí sítí. K tomu určený válec je ve srovnání s předchozí generací lisů umístěn o 25 cm níže. Systém vázání do sítě COVERED (i ve verzi XW – extra široký) byl převzat z lisů předchozí generace. Spirálovitě tvarované válce lisu COVERED XW pak umožňují, aby se síť na hraně balíků překrývala.

Nový lis na kulaté balíky CLAAS VARIANT 585 s 2,35 metru širokým sběračem.
Nový lis na kulaté balíky CLAAS VARIANT 585 s 2,35 metru širokým sběračem.

Divákům se ukázal i nový lis na hranaté balíky CLAAS QUADRANT s nápisem EVOLUTION, který označuje nové modely, zkonstruované z odolnějších materiálů a vybavené lepším softwarem. Prezentovaný model CLAAS QUADRANT 5300 je vybaven hydraulickým pohonem průběžného válce, jehož rychlost lze nastavit v rozmezí 200 až 250 ot/min v závislosti na provozních podmínkách. Rychlost sběrače je konstantní – 135 ot/min. U sběrače i válce je umožněn reverzní chod. Novinkou jsou hydraulicky sklopná kopírovací kola sběrače. Ta se automaticky vyklopí, když je sběrač spuštěn, a plně automaticky se sklopí, když je sběrač zvednut. Pro snížení namáhání lisu při lisování nepravidelných řádků a pro ochranu hnacího ústrojí lisu a traktoru byla hmotnost setrvačníku zvýšena.

Divákům se ukázal i nový lis na hranaté balíky CLAAS QUADRANT s nápisem EVOLUTION. S lisem přijel největší traktor CLAAS XERION 5000 ve speciálním barevném provedení, které odkazuje na 25. výročí výroby traktorů CLAAS XERION.
Divákům se ukázal i nový lis na hranaté balíky CLAAS QUADRANT s nápisem EVOLUTION. S lisem přijel největší traktor CLAAS XERION 5000 ve speciálním barevném provedení, které odkazuje na 25. výročí výroby traktorů CLAAS XERION.

S lisem CLAAS VARIANT přijel traktor CLAAS ELIOS 210, který je ideální pro použití při sklizni pícnin. Dostupný je jak v jednoduchém provedení, tak s komfortní výbavou. S lisem na hranaté balíky CLAAS QUADRANT přijel největší traktor CLAAS XERION 5000 ve speciálním barevném provedení, které odkazuje na 25. výročí výroby traktorů CLAAS XERION. Produktový manažer pro traktory Václav Němec uvedl, že v České republice bude brzy pracovat 100 traktorů CLAAS XERION, které dodala společnost AGRALL zemědělská technika.

CTA –

V agregaci se secím strojem Väderstad Inspire přijel pásový CLAAS XERION o výkonu 530 koní. Jeho pásové jednotky vznikly ve spolupráci firem CLAAS a Zuidberg. „Jde o nejpohodlnější stroj ve třídě traktorů určených pro tahově náročné polní práce. Traktor není nutné vpředu dotěžovat přídavným závažím. Traktor má zesílené nápravy, aby mohl využívat pásové jednotky. Jeden traktor již jezdí v České republice a druhý na Slovensku. Traktory se u zákazníků osvědčují a těšíme se na další zkušenosti,“ uvedl Václav Němec. Návštěvníci mohli obdivovat i vystavený traktor CLAAS AXION v kolové a polopásové verzi.

V agregaci se secím strojem Väderstad Inspire přijel pásový CLAAS XERION o výkonu 530 koní.
V agregaci se secím strojem Väderstad Inspire přijel pásový CLAAS XERION o výkonu 530 koní.

S přednostmi secího stroje Väderstad Inspire seznámil návštěvníky Martin Jambor. Väderstad Inspire 1200C/S je navržen tak, aby kombinoval vysokou kapacitu s precizním výsevem. Srdcem stroje je citlivý systém dvoukotoučových secích botek, který má schopnost přizpůsobit se jakýmkoli nerovnostem na poli, čímž vždy udržuje konstantní hloubku setí. Verze Väderstad Inspire 1200S určená pouze pro osivo je vybavena 5000litrovým zásobníkem na osivo. Kombinovaný model Väderstad Inspire 1200C má zásobník o objemu 7200 litrů, který pojme − ve dvou oddělených komorách − jak osivo, tak hnojivo. Při výstupu ze zásobníku se osivo a hnojivo smísí do stejného proudu vzduchu a společně se zapraví do půdy. Klíčovou vlastností secího stroje je možnost individuálního řízení každé z osmi sekcí. Pro zajištění konstantního a rovnoměrného toku osiva z velkého zásobníku do secích botek je osivo a hnojivo dávkováno s vysokou přesností z velkého zásobníku prostřednictvím 8 dávkovacích jednotek Väderstad Fenix III.

Prezentován byl rovněž i nový diskový podmítač Väderstad Carrier 625 XT, který je určen pro mělkou podmítku a předseťovou přípravu půdy.

O vinařství THAYA

Na místě někdejšího kravína a zchátralých hospodářských budov vzniklo nové vinařství THAYA, kde můžeme nalézt i restauraci a hotel. Nové vinařství bylo návštěvníkům poprvé otevřenu v červenci letošního roku. Hosté se mohou ubytovat v pokojích připomínajících moravský Hobitín nebo navštívit restauraci Apri. Zájemci se také mohou rozhlédnout z terasy na střeše původní sýpky. Vinařství navrhl pražský architekt Jakub Cigler. Areál se skládá ze dvou částí – pracovní dvůr a areál pro odpočinek a vinařskou turistiku. Oba dvory dělí objekt bývalé sýpky. Střecha hal, na první pohled svým zvlněním připomínající vlny řeky Dyje i okolní kopce, se skládá z dřevěných vazníků a tradiční keramické tašky – bobrovky. Na střechu plynule navazuje uměle vytvořené návrší nad degustačními sklepy z jedné strany a nad apartmány ze strany druhé.

„Základní řady vína zrají v nerezových tancích. Naší hlavní vášní je ale víno v dubových sudech. Ty máme z Francie a Rakouska, pro každou odrůdu a druh je jiná velikost, typ pálení i jiná doba sušení dřeva. Jsme opakovaně finalisty soutěží jako Vinařství roku či Vinař roku a v roce 2020 se náš Pinot Blanc 2018 stal absolutním vítězem Salonu vín. Vína THAYA pravidelně sklízí úspěchy i na mezinárodních soutěžích a s každou sklizní se naše vinařství posouvá dál,“ uvádí vinařství na svých stránkách. Vinařství THAYA hospodaří na zhruba 105 ha vlastních vinic. Nacházejí se v bezprostředním okolí vinařství i v sousedních vinařských obcích – konkrétně jde o obce Hnanice, Šatov, Havraníky, Vrbovec a Dyjákovičky. Vinice sousedící s Národním parkem Podyjí patří rodině Josefa Trávníčka.