Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Claas a startup AgXeed se v roce 2022 chystají uvést na trh nového polního robota

Zveřejněno: 17. 6. 2021

Claas zahajuje spolupráci s nizozemským startupem AgXeed BV a investuje do menšinového podílu v této nové společnosti. Cílem je budoucí spolupráce při vývoji a komercializaci autonomních zemědělských strojů.

Robot AgXeed. Zdroj foto - tisková zpráva Claas

Vzhledem k neustávajícímu růstu světové populace vyvstává v zemědělství potřeba v příštích desetiletích pokračovat ve zvyšování produkce. Vedle toho ve společnosti klesá ochota lidí nechat se zaměstnat v zemědělství a v některých regionech je stále obtížnější najít kvalifikované pracovníky. Výrobci zemědělské techniky budou v budoucnu čelit těmto výzvám různými způsoby, například využitím asistenčních systémů pro řidiče, systémů optimalizace strojů, navigačních systémů a autonomních zemědělských strojů v různých velikostech a výkonových třídách. Investice do společnosti AgXeed a vzájemná spolupráce je proto pro firmu Claas logickým krokem směrem k technologiím zaměřeným na budoucnost.

Současná technika dosahuje svých limitů

Nizozemská společnost AgXeed nabízí hardware, virtuální plánovací nástroje a komplexní datové modely. Vyvíjí také autonomní nosič nářadí AgBot. Autonomní polní robot s dieselelektrickým pohonem, kolovým nebo plně pásovým podvozkem, výkonem až 156 koní a tříbodovým závěsem má v budoucnu podporovat farmáře. Postará se o monotónní, zdlouhavé a v některých případech nebezpečné úkoly a ponechá zemědělcům více času na řešení výzev, kterým už dnes čelí.

Inteligentní robot AgBot už pracuje na poli

První šestitunový prototyp je již testován na poli. Vybaven je čtyřválcovým a vodou chlazeným vznětovým motorem Deutz o výkonu 156 koní, disponuje také elektropohonem, dvoupásovým podvozkem (možnost volby rozchodu a šíře pásů) a vývodovou hřídelí. Zadní závěs kategorie III má kapacitu 8 tun, zatímco přední závěs 3 tuny – tyto parametry jej přibližují konvenčním traktorům o výkonu 150 až 200 koní. Další modely by měly být lehčí – od čtyř do pěti tun. Cílem projektu je nejen vývoj robota, ale i všech technologií kolem něj.

Někteří výrobci zemědělské techniky si myslí, že budoucnost patří malým robotům, kteří by ve větším množství pracovali autonomně na poli. S touto myšlenkou se ale AgXeed neztotožňuje. Robot AgBot má nabídnout co největší univerzálnost. Využití by měl v budoucnu nalézt nejen ve spojení s půdozpracující technikou (většinou s pracovním záběrem do 4 metrů), ale i s postřikovači.

Díky nově stvrzené spolupráci bude mít Claas přístup k vysoce pokročilým robotickým technologiím, zatímco AgXeed bude moci těžit ze široké servisní sítě Claas, propracovaného přenosu dat, rozhraní a řešení pohonů.

AgBot spolu se softwarovým řešením by měl být k dispozici v roce 2022. V rámci vstupu na trh má být nabízen v různých velikostech a výkonnostních třídách.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Claas

1) z podkladů Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.