Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

DEUTZ: Slibný začátek roku 2022 nepokazila ani válka na Ukrajině

Zveřejněno: 19. 5. 2022

Společnost DEUTZ se může pochlubit slibným začátkem roku 2022 navzdory vypuknutí války na Ukrajině.

Výroba motorů značky Deutz.

Společnost DEUTZ dosáhla dalšího strategického pokroku v prvních měsících letošního finančního roku. Za účelem zvýšení ziskovosti a využití růstového potenciálu zahájila společnost vícefázový strategický proces. Byly stanoveny první cíle: revize cenové struktury pro obchod s novými motory, optimalizace nabídky motorů a urychlení rozvoje ziskového servisu.

Cílem je do roku 2025 zvýšit příjmy ze služeb na 500 milionů EUR. Již na začátku května došlo ke dvěma akvizicím, a to koupí dosavadních servisních partnerů DEUTZ, společnosti AUSMA Motorenrevisie B.V. se sídlem v nizozemském Rodenu a společnosti South Coast Diesels v irském Naasu. Obě společnosti se na svých domácích trzích zabývají prodejem a údržbou vznětových motorů a působí jako prodejci více značek. Kromě lepšího pronikání na trh to společnosti DEUTZ umožňuje rozšířit své servisní služby i na konkurenční motory.

DEUTZ zaznamenal v 1. čtvrtletí 2022 meziroční nárůst nových zakázek o 9,6 % na 509,6 milionu eur, a to ve všech regionech. Objem nevyřízených zakázek se k 31. březnu 2022 nadále zvyšoval na velmi vysokou úroveň 746,7 milionu EUR, což je o 394,3 milionu EUR více než před rokem, což naznačuje stabilní stav zakázek v nadcházejících měsících.

S celkovým počtem 50 015 prodaných motorů dosáhla skupina DEUTZ v prvních třech měsících aktuálního finančního roku 2022 30,3 % nárůstu prodeje motorů. Dceřiná společnost DEUTZ Torqeedo prodala 6 454 elektrických lodních motorů, což představuje meziroční nárůst o 5,2 %.

Navzdory slibnému začátku letošního finančního roku není jasné, jak probíhající válka na Ukrajině a její důsledky ovlivní podnikání společnosti DEUTZ v oblasti motorů v budoucnu. Obchodní činnost společnosti DEUTZ v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině se dosud podílela na tržbách přibližně 20 milionů EUR ročně, a byla tedy spíše malého rozsahu. Společnost DEUTZ navíc nemá na Ukrajině ani v Bělorusku žádné pobočky a v krizových regionech nemá žádné přímé dodavatele. Společnost DEUTZ až do odvolání pozastavila obchod s novými motory v Rusku a Bělorusku.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Deutz

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.