Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Do jaké rychlosti větru lze co nejpřesněji aplikovat hnojivo rozmetadlem? Nová funkce v mobilní aplikaci firmy Rauch na to odpoví

Zveřejněno: 27. 8. 2020

Dnešní generace zemědělců, stejně jako před desítky lety, stále bojuje s rychlostí a směrem větru při zjišťování optimální aplikace umělých hnojiv. Do jaké rychlosti větru lze jemný a hrubý granulát aplikovat co nejpřesněji? Nová funkce „WindMeter“ v mobilní aplikaci ve spojení s lopatkovým anemometrem od firmy Rauch by měla na tuto otázku odpovědět.

Lopatkový anemometr a mobilní aplikace firmy Rauch

Firma Rauch, specialista na výrobu rozmetadel hnojiv a vývojář elektroniky, společně s vývojářem mobilních aplikací Neusta mobile solutions vyvíjí podpůrný nástroj pro zemědělství. Funkce WindMeter v mobilní aplikaci firmy Rauch nabídne zemědělci smysluplnou možnost měření větru, které je nezbytné pro zajištění efektivní aplikace hnojiv.

Ovládání funkce WindMeter je velmi snadné. Mobilní aplikace Fertilizer Chart od firmy Rauch, která určuje optimální nastavení rozmetadla Rauch, se připojí k lopatkovému anemometru BA16WP Trotec pouze přes Bluetooth. Aplikace vezme v potaz rychlost a směr větru a zemědělec se dozví, jak účinná bude aplikace hnojiva v daných povětrnostních podmínkách. Aplikace hnojiva by se neměla provádět za silného větru. Odstředivá rozmetadla jsou obvykle mnohem citlivější než injektory. Boční vítr přemístí celé rozprostření do stran, takže představuje největší nebezpečí pro potenciální unášení hnojiva. Je třeba si uvědomit, že různé druhy minerálních hnojiv mají i různé fyzikální vlastnosti, takže citlivost na vítr je různá.

Lopatkový anemometr se používá k měření rychlosti proudění, objemového průtoku vzduchu a jeho teploty. Velikost hlavy anemometru a použitá mikroprocesorová technika zajišťují optimální určení střední hodnoty rychlosti i při turbulentním proudění. Měřič BA16WP je okamžitě připraven k použití, lze jej snadno připojit k aplikaci a poté zobrazit všechny naměřené hodnoty na mobilním zařízení. Parametry určené anemometrem a přenesené do aplikace tak mohou být snadno převedeny na všechny důležité metrické a imperiální jednotky.

Mobilní aplikace firmy Rauch je k dispozici zdarma na Google Play (Android) a v Apple App Store (iOS).

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Rauch

1) z podkladů Rauch

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.