Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Exkluzivně z pole: Secí stroj Väderstad Proceed provádí přesný výsev všech druhů plodin

Zveřejněno: 1. 12. 2022

Secí stroj Väderstad Proceed podle výrobce dokáže jako první na světě provádět přesný výsev celé řady plodin – pšenice, ječmen, řepka olejná, cukrová řepa, hrách, kukuřice, slunečnice a mnoho dalších. Členové redakce Agroportal24h.cz si mohli prototyp tohoto stroje prohlédnout při práci na poli v České republice a na farmě nedaleko Helmstedtu v Dolním Sasku.

První testovací stroj Väderstad Proceed přijel v říjnu letošního roku na krátkou chvíli i do České republiky. Přímo na poli se v praxi předvedl pozvaným zástupcům předních zemědělských podniků.

Se secím strojem s plynulým výsevem se vysévají plodiny, u kterých není kladen důraz na přesnost vysévaných semen. Určujícím parametrem je tzv. výsevek (hmotnost vysetého materiálu na jeden hektar). Tento typ secího stroje se nejčastěji používá např. pro výsev pšenice, ječmenu, řepky olejné nebo máku.

Naproti tomu u přesných secích strojů je hlavním požadavkem především pravidelnost výsevu jednotlivých semen. Tento požadavek je třeba splňovat například u plodin, jako je kukuřice, slunečnice či řepa. Zmíněné plodiny vyžadují přesný rozestup mezi jednotlivými semeny pro dostatečný prostor pro růst. Dále se pak například mezi řádky při výsevu aplikuje hnojivo pro zlepšení růstu. Případné vysetí několika semen, popř. nevysetí žádného semene, má za následek značné agronomické ztráty ve výnosu plodiny. Při výsevu více semen si totiž vzcházející rostliny značně konkurují, což má za následek nevyvinutí ani jedné z nich. Určujícím parametrem je u tohoto typu secího stroje počet jedinců na hektar. Počet plodin, které je možno tímto strojem zasít, je poměrně vysoký.

Další revoluční stroj Väderstad Proceed

Firma Väderstad v roce 2021 oznámila, že vyvíjí nový secí stroj Väderstad Proceed. Secí stroj podle výrobce dokáže jako první na světě provádět přesný výsev celé řady plodin – pšenice, ječmen, řepka olejná, cukrová řepa, hrách, kukuřice, slunečnice a mnoho dalších. Jde o další významný milník tohoto švédského výrobce, který již vyvinul několik revolučních strojů. Zmínit můžeme například přesný secí stroj Väderstad Tempo, diskový podmítač Väderstad Carrier, víceúčelový kypřič Väderstad TopDown a universální secí stroj Väderstad Rapid.

Třetí prototyp se u Helmstedtu ukázal na poli.  Väderstad Proceed využívá jen centrální zásobník s kapacitou 3 000 litrů (v plánu je i varianta s kapacitou 2200 litrů).
Třetí prototyp se u Helmstedtu ukázal na poli. Väderstad Proceed využívá jen centrální zásobník s kapacitou 3 000 litrů (v plánu je i varianta s kapacitou 2200 litrů).

Vyrobeno zatím bylo pouze pět prototypů secích strojů Väderstad Proceed. První testovací stroj přijel v říjnu letošního roku na krátkou chvíli i do České republiky. Přímo na poli se v praxi předvedl pozvaným zástupcům předních zemědělských podniků. Členové redakce Agroportal24h.cz mohli být u toho. Stroj představil Martin Jambor ze společnosti AGRALL zemědělská technika a Ludvík Balát z firmy Väderstad. Odbornému evropskému tisku se stroj oficiálně představil o pár dní později na nové farmě firmy Väderstad nedaleko Helmstedtu v Německu. Všech pět prototypů se mezi sebou konstrukčně mírně liší. Vývoj secího stroje Väderstad Proceed začal před několika lety, a ještě zdaleka nekončí. Za dva roky by měla teprve vzniknout tzv. ověřovací nultá série strojů. Stroj byl letos testován v různých státech, aby výrobce získal zpětnou vazbu od agronomů a mechanizátorů zemědělských podniků.

Předseťová kola s hydraulicky nastavitelným přítlakem

Vezmeme-li popis secího stroje Väderstad Proceed zepředu, první na řadu přichází kolový pěch. Ramena zadního závěsu traktoru se při práci nachází v plovoucí poloze. Hmotnost secího stroje působí na pěch. Díky tomu se secí stroj nachází v rovině. Pro jízdu po silnici a otáčení na souvrati slouží náprava umístěná v zadní části stroje. Při setí se nachází ve zvednuté poloze.

Secí stroj Väderstad Proceed provádí přesný výsev všech druhů plodin
Secí stroj Väderstad Proceed provádí přesný výsev všech druhů plodin

První pracovní sekcí stroje Väderstad Proceed jsou předseťová kola, která mají za úkol utužit povrch půdy před provedením výsevu. Na stroji je jich dvacet čtyři. Počet se shoduje s počtem výsevních jednotek. Každé kolo je gumové, měkké a individuálně uchycené ke stroji. Kolo využívá hydraulickou přítlačnou sílu. Přítlak na kola se u představeného stroje nastavoval centrálně z kabiny traktoru. U dalších prototypů je řada kol rozdělena do dvou sekcí – úhlový snímač detekuje polohu rámu stroje a dva proporcionální ventily nastavují přítlak pro pravou a levou sekci. Toto řešení bylo zloveno proto, aby se při jízdě ve svahu hmotnost stroje nepřesouvala na jednu stranu a aby byla půda stejnoměrně utužena před každou výsevní jednotkou.

Bližší pohled na výsevní ústrojí u prvního prototypu. První pracovní sekcí stroje jsou předseťová kola. Výsevní jednotky pochází z přesného secího stroje Väderstad Tempo.
Bližší pohled na výsevní ústrojí u prvního prototypu. První pracovní sekcí stroje jsou předseťová kola. Výsevní jednotky pochází z přesného secího stroje Väderstad Tempo.

Osvědčené výsevní jednotky secího stroje Väderstad Proceed

Hydraulické nastavení přítlaku probíhá také u jednotlivých výsevních jednotek. Aby bylo zajištěno kopírování pozemku, musí být výsevní jednotky v rovině. Výsevní jednotky pochází z osvědčeného přesného secího stroje Väderstad Tempo. Každá výsevní jednotka u secího stroje Väderstad Tempo obsahuje malý žlutý zásobník. V případě secího stroje Väderstad Proceed tento zásobník není potřeba, protože je vybaven centrálním zásobníkem s kapacitou 3 000 litrů (v plánu je i varianta s kapacitou 2200 litrů). Secí stroj Väderstad Proceed by měl být schopen nést čtyři miliony klíčivých semen. Zásobník disponuje centrálním plněním a aerodynamickým řešením doplňování osiva. Zatímco v zásobníku je přetlakové víko a tlak 7 kPa, v přetlakových výsevních jednotkách je tlak 3 kPa. Pomocí potrubí proudí osivo do malého kolektoru výsevní jednotky (má objem 1 litr). Kolektor je neustále proudem vzduchu doplňován osivem z centrálního zásobníku. Výsev zajišťuje singulační přetlakový systém Väderstad PowerShoot. Tato technologie využívá tlak vzduchu pro zachování plné kontroly nad semeny po celé jejich dráze až dolů do půdy a tím eliminuje vliv gravitace, vibrací a sklonu pole. Jde o osvědčený a spolehlivý pneumatický systém bez snímačů.

Secí stroj Väderstad Proceed je jako každý jiný secí stroj firmy Väderstad ovládán za pomocí tabletu s příslušnou aplikací, ve které je graficky znázorněno všech 24 výsevních jednotek. U každé jednotky obsluha vidí, v jaké kvalitě provádí výsev a okamžitě pozná, zda je kolektor prázdný. Každá výsevní jednotka je poháněna za pomoci elektromotoru. K dispozici je tedy 24 sekcí, které se mohou v případě potřeby vypínat (v klínech na poli). Každá výsevní jednotka má snímač osiva. Ten sleduje jednotlivé vady setí – vynechávky nebo tzv. dvojáky.

Na fotografii můžeme vidět druhý prototyp secího stroje Väderstad Proceed, který byl novinářům představen v Helmstedtu.
Na fotografii můžeme vidět druhý prototyp secího stroje Väderstad Proceed, který byl novinářům představen v Helmstedtu.

Výsevní jednotka může disponovat jednořadým nebo dvouřadým kotoučem, aby bylo možné set nízké i vysoké dávky. Prezentovaný model secího stroje Väderstad Proceed byl vybaven jednořadým kotoučem, proto se pracovní rychlost při setí pšenice pohybovala mezi 10 až 12 km/h. Výsevní kotouč je plastový a má otvory pro daný druh osiva. Semeno každé plodiny má určitou velikost, proto jsou kotouče výměnné a mění se pokaždé při změně vysévané plodiny. Väderstad vyrábí přes 500 druhů kotoučů. Po opuštění krátké výsevní trubice je každé osivo přijato dorazovým kolečkem. Tím je zajištěn optimální kontakt osiva s půdou ve zvolené hloubce v celém pracovním záběru. Po dokončení výsevu je půda nad osivem načechrána hvězdicovým kolem (pro lepší vzcházení osiva a prohřátí půdy). Namísto tohoto kola může být Proceed vybaven gumovým uzavíracím kolečkem. I před každou výsevní jednotkou může být umístěno hvězdicové kolo. Všechna tato provedení jsme měli možnost vidět u dvou dalších prototypů představených u Helmstedtu.

Namísto hvězdicového kola (za výsevní jednotkou) můžeme na snímku vidět gumové uzavírací kolečko. Navíc je zde před každou výsevní jednotkou umístěno hvězdicové kolo.
Namísto hvězdicového kola (za výsevní jednotkou) můžeme na snímku vidět gumové uzavírací kolečko. Navíc je zde před každou výsevní jednotkou umístěno hvězdicové kolo.

Při setí obilovin má Väderstad Proceed rozteč řádků 225 nebo 250 mm. Snadnou konfigurací a rychlou výměnou výsevních kotoučů lze stroj přepnout na 450 nebo 500 mm pro plodiny, jako je cukrová řepa nebo řepka olejná, aby se pak opět přepnul na setí plodin, jako je kukuřice, slunečnice nebo bavlna, s roztečí řádků 750 mm. Kvůli tomu jsou výsevní jednotky umístěné na dvou rámech. V sériovém provedení budou oba rámy hydraulicky posuvné. Podle zvolené rozteči se jednotlivé výsevní jednotky aktivují/deaktivují. Secí stroj Väderstad Proceed bude schopen dynamicky nastavovat kolejové řádky. Obsluha pouze zadá do tabletu příslušné údaje a secí stroj si sám podle potřeby vypne jednotlivé výsevní jednotky tam, kde mají být kolejové řádky.

Pohled na oba rámy u prvního prototypu secího stroje Väderstad Proceed.
Pohled na oba rámy u prvního prototypu secího stroje Väderstad Proceed.

Rozdělovací hlava umístěná na secím stroji Väderstad Proceed slouží pro dávkování hnojiva (nebo směsi osiva) z čelního zásobníku (pokud je jím traktor vybaven). Dávkovací potrubí umisťuje hnojivo k osivu, do meziřádku lze umístit krycí plodinu.

Secí stroj Väderstad Proceed využívá osvědčené komponenty z jiných strojů. Výsevní jednotky a ventilátory pochází ze secího stroje Väderstad Tempo, přední pěch a rozdělovací hlavy ze secího stroje Väderstad Rapid, rámy z kypřiče Väderstad TopDown a náprava z podmítače Väderstad Carrier.

Jaký je cíl secího stroje Väderstad Proceed?

Cílem firmy Väderstad je snížit výsevní dávky na 1,5 až 2 miliony semen na hektar. Během předvádění v ČR byl prováděn výsev 1,5 milionu semen pšenice na hektar (nešlo o kalibrované osivo) – výsevek je vhodný na hybridní odrůdy obilnin. Při rozteči 25 cm je potřeba výsevek adekvátně snížit, aby v řádku nebyl porost přehuštěný a nekonkuroval si. Semínko bylo precizně uložené na tvrdém povrchu. Nad semínkem se nacházela nakypřená půda. Každé semínko bylo uloženo ve stejné hloubce. Semínka byla od sebe vzdálená tři centimetry.

Semínko bylo precizně uložené na tvrdém povrchu. Nad semínkem se nacházela nakypřená půda. Každé semínko bylo uloženo ve stejné hloubce. Semínka byla od sebe vzdálená tři centimetry.  Snímek byl pořízen na poli v ČR.
Semínko bylo precizně uložené na tvrdém povrchu. Nad semínkem se nacházela nakypřená půda. Každé semínko bylo uloženo ve stejné hloubce. Semínka byla od sebe vzdálená tři centimetry. Snímek byl pořízen na poli v ČR.

Väderstad uvádí, že Väderstad Proceed dokáže snížit výsevek pšenice na polovinu při zachování výnosu ve srovnání s moderními secími stroji. Porosty jsou silnější a velmi vyrovnané ve všech růstových fázích hospodářského roku. To umožňuje výrazné zlepšení v oblastech, jako je úroveň výnosů, potřeba zpracování půdy, chemické ošetření a používání hnojiv. Několik měsíců po výsevu vykazují pokusy s ozimou pšenicí při výsevku 150 semen/m2 nárůst rostlinné biomasy o 102 %, kořenové biomasy o 72 % a o 62 % více odnoží na rostlinu ve srovnání s moderním secím strojem.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout porosty založené secím strojem Väderstad Proceed. Porost je rovnoměrně vzejitý a krásně zapojený. Pokusné pole se nachází v České republice. Pro bližší informace neváhejte kontaktovat Martina Jambora ze společnosti AGRALL zemědělská technika (jambor@agrall.cz, +420 602 354 412). Secí stroj Väderstad Proceed bude k vidění na veletrhu Agrosalón 2022 v Nitře na Slovensku ve dnech 7. – 10. prosince 2022 a na Dnech otevřených dveří společnosti AGRALL zemědělská technika v Banticích ve dnech 2. – 3. března 2023.