AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Fendt Agrobil jako slepá vývojová větev? Švýcarský nůž mezi zemědělskou technikou

Zveřejněno: 10. 5. 2021

S vozidlem zvaným Agrobil bylo možné dosahovat vysokých výkonů při sklizni pícnin, slámy, aplikaci tekutých i pevných statkových či umělých hnojiv. Díky vysoké pojezdové rychlosti 60 km/h a vysoké přepravní kapacitě se díky vozidlu přepravní časy výrazně zkrátily. Agrobil nalezl využití i v komunální sféře. Přesto se velkého rozšíření nedočkal.

Agrobil jako samojízdný víceúčelový senážní vůz a univerzální transportní vozidlo. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt

V roce 1970 bylo na výstavě DLG v Kolíně nad Rýnem představeno samojízdné univerzální vozidlo Agrobil. Německý výrobce Fendt jej koncipoval jako samojízdný víceúčelový senážní vůz a univerzální transportní vozidlo.

Agrobil vyrobený firmou Fendt nesl oranžovou barvu, nikoli obvyklou zelenou barvu typickou pro výrobky Fendt. Vozidlo disponovalo pohonem všech kol. Mělo zastat práci klasických nákladních automobilů s odpruženými nápravami, a to zejména v suchých podmínkách a ve větších zemědělských společnostech.

Výroby vozidla Agrobil se později ujala společnost Rhein-Bayern. Vozidla již vycházela z nákladních automobilů.  Zdroj foto - tisková zpráva Fendt
Výroby vozidla Agrobil se později ujala společnost Rhein-Bayern. Vozidla již vycházela z nákladních automobilů. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt

První vozidla Agrobil byla osazena tříválcovým motorem o výkonu 50/55 koní a dosahovala maximální rychlosti 50 km/h (ve specifikaci do 3,5 t). Vozidla vůbec neměla sílu, a tak byl představen model s čtyřválcovým motorem Deutz o výkonu 80 koní a maximální rychlostí 62 km/h. Pohotovostní hmotnost stoupla na 4 tuny (bez příslušenství), užitečné zatížení na 5 tun, později dokonce na 6 tun a více. Motor s plně synchronizovanou převodovkou byl umístěn mezi nápravami, což vozidlu propůjčilo vynikající stabilitu v terénu a bezpečnost při práci na svahu.

Nová vozidla Agrobil měla sběrač pícnin a slámy umístěný vzadu. Nešlo tedy na něj vidět. Na fotografii z roku 1984 můžeme vidět, že prostor snímá kamera. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt
Nová vozidla Agrobil měla sběrač pícnin a slámy umístěný vzadu. Nešlo tedy na něj vidět. Na fotografii z roku 1984 můžeme vidět, že prostor snímá kamera. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt

Agrobil mohl používat širokou škálu příslušenství, jeho možnosti využití tak byly téměř neomezené. Jak už bylo uvedeno výše, vozidlo bylo koncipováno i jako samojízdný víceúčelový senážní vůz, takže bylo vybaveno sběračem (vpředu) pro sběr pícnin a slámy. Stroj bylo možné vybavit i hydraulickou žací lištou – díky tomu mohl Agrobil sekat a sbírat hmotu současně. Společnost Mengele ke stroji dodávala i adaptér pro sklizeň kukuřice. Přidáním rozmetací jednotky na záď mohl Agrobil také rozmetat hnůj. Agrobil dále mohl používat mulčovače, sklízeče cukrovky a nástavby jako jsou korby, cisterny, rozmetadla umělých hnojiv do pracovní šířky 12 metrů či postřikovače na ochranu rostlin s pracovní šířkou až 20 metrů.

Koncept vozidla byl inovativní, nesetkal se ale s úspěchem. ​Zdroj foto - tisková zpráva Fendt
Koncept vozidla byl inovativní, nesetkal se ale s úspěchem. ​Zdroj foto - tisková zpráva Fendt

Poté, co Fendt dokázal prodat jen něco málo přes 100 Agrobilů, získala v roce 1985 společnost Rhein-Bayern z Allgäu autorské právo k názvu Agrobil – díky tomu pokračovala ve vývoji a výrobě těchto vozidel do poloviny 90. let. Poté společnost zkrachovala. Novější vozidla Agrobil využívala podvozky nákladních vozidel upravených do zemědělského provozu. Kabiny dodávaly společnosti Magirus-Deutz/Iveco nebo MAN. Sběrač pícnin a slámy byl už umístěn vzadu. Senážní nástavby pro vozidla dodával i Mengele. Žádný výrobce ale neprodal očekávaný počet kusů, a tak se Agrobil nedočkal širšího rozšíření. Zemědělci spíše oceňují klasické nákladní automobily s výměnnými nástavbami nebo zemědělské tahače s možností připojení návěsů a jiné zemědělské techniky.

Vývoj podobného vozidla probíhal i v Československu.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fendt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.