TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Fendt představil novou generaci robotů Xaver určených pro setí plodin

Zveřejněno: 17. 2. 2021

Fendt vyvíjí novou generaci polních robotů jako součást strategického výzkumného projektu. Nová řada secích robotů Xaver se liší od posledních dvou studií více než pouhým vzhledem. Zcela nová je koncepce celého fungování polních robotů pracujících v roji.

U nejnovější generace robotů Fendt Xaver na první pohled zaujme tříkolová koncepce podvozku. Minulá generace používala čtyři kola. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt / AGCO

Automatizace a autonomie jsou horkými tématy, pokud jde o udržitelné zemědělské technologie. Fendt od roku 2017 pracuje na technologiích budoucnosti, jako je robotika a práce v roji. A co víc, ekologické výhody, jako je nízký tlak na půdu a spotřeba energie, nulová hlučnost a úniky ropných látek nebo emise hrají v moderním zemědělství stále důležitější roli. Únavná manuální práce, která si stále vyžaduje řadu pracovníků pracujících na poli, bude podle firmy Fendt v budoucnu automatizována.

Po rozsáhlém testování v terénu došlo v rámci projektu Fendt Xaver k dalšímu vývoji celého robotického systému – včetně aspektů Smart Farming. Nejen, že tito noví roboti vypadají odlišně od obou předchozích modelů, ale po rozsáhlých terénních testech byl celý systém vylepšen – a to i v oblasti inteligentního zemědělství.

Tříkolová koncepce robota Xaver s novými systémy

Nejnovější generace robotů Fendt Xaver přichází s vestavěným řešením vyvinutým koncernem AGCO, a to výsevní jednotkou z Precision Planting.

„Díky Precision Planting jsme mohli při výrobě našich robotů pro setí čerpat z agronomických znalostí a osvědčené technologie koncernu AGCO,“ říká Dr. Benno Pichlmaier, ředitel pro globální technologie a inovace. „Dokázali jsme přizpůsobit moduly první generace řady Xaver a zkombinovat je s novou výsevní jednotkou.“

Fendt Xaver je také integrován do platformy FendtONE a lze jej spravovat společně se zbytkem strojového parku. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt / AGCO
Fendt Xaver je také integrován do platformy FendtONE a lze jej spravovat společně se zbytkem strojového parku. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt / AGCO

Řešení vSet zajišťuje rychlé setí s maximální přesností. S pomocí elektricky poháněného řídicího systému se ukládají jednotlivá zrna s centimetrovou přesností v předem definované vzdálenosti do řádku. Instalován bude také systém Smart Firmer, který zahrnuje senzory měřící vlhkost, teplotu, obsah humusu a zbytky rostlin v půdě. Díky tomu budou semena umístěna do patřičné hloubky v závislosti na půdních podmínkách.

Nová generace robotů Xaver nyní využívá tříkolovou koncepci podvozku. Jendo z kol pohání robota a přihrnuje půdu kolem semena, aby byl zajištěn přísun vláhy pro správné klíčení.

Integrace inteligentních technologií

Nejnovější generace polního robota je také vybavena navigačním systémem VarioGuide, který robota ovládá s centimetrovou přesností. Fendt Xaver je také integrován do platformy FendtONE a lze jej spravovat společně se zbytkem strojového parku. To umožňuje bezproblémovou výměnu dat v terénu, včetně tras mezi traktorem a robotem i mezi robotem a databází, což usnadňuje vytváření zakázek.

Nejnovější generace polního robota je také vybavena navigačním systémem VarioGuide, který robota ovládá s centimetrovou přesností. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt / AGCO
Nejnovější generace polního robota je také vybavena navigačním systémem VarioGuide, který robota ovládá s centimetrovou přesností. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt / AGCO

Roboti využívají systém Fendt Xaver Cloud k přijímání příkazů a poskytování zpráv o stavu úkolu. Systém má webové rozhraní a je spravován samostatně v aplikaci Xaver. To znamená, že zemědělec má přístup k celé flotile nebo k jednotlivým robotům v terénu na tabletu nebo z kancelářského počítače. Samotnou aplikaci lze také otevřít z portálu FendtONE. Design a uživatelské rozhraní aplikace Xaver splňují standardy FendtONE, takže jsou intuitivní i pro začínající uživatele.

Více výkonu, ale stále kompaktní rozměry

U nejnovější generace robotů Fendt Xaver na první pohled zaujme tříkolová koncepce podvozku. Minulá generace používala čtyři kola.

Větší kola nabízejí lepší kontakt se zemí a větší světlou výšku. Nový Fendt Xaver nepotřebuje při otáčení téměř žádný prostor. Řízení a pohon všech kol umožňují provádět náročné úkoly i na měkkém povrchu.

Robot je také tišší. Vyšší váha předních kol také zaručuje vyšší přítlak výsevního ústrojí v jílovitých půdách. Plně zatížený robot dosahuje maximální celkové hmotnosti 250 kg. Kapacita zásobníku na osivo byla rozšířena na 20 litrů, což je dost na přibližně 0,5 ha při 90 000 zrn/ha.

Větší kola nabízejí lepší kontakt se zemí a větší světlou výšku. Nový Fendt Xaver nepotřebuje při otáčení téměř žádný prostor. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt / AGCO
Větší kola nabízejí lepší kontakt se zemí a větší světlou výšku. Nový Fendt Xaver nepotřebuje při otáčení téměř žádný prostor. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt / AGCO

Kapacita lithium-iontové baterie byla zvýšena na 2,6 kWh. Fendt Xaver může pracovat přibližně 1,5 hodiny, než se bude muset vrátit do nabíjecí základny.

Roj šesti robotických jednotek má výkonnost kolem 3 ha/h. Robot Fendt Xaver disponuje autonomním řízením.

Cílem Fendt Xaver je poskytnout inteligentní, nenápadnou a výkonnou alternativu k stále těžším a velkým strojům. Těžké stroje způsobují škody, zejména na měkčí nebo vlhčí půdě, což způsobuje nižší výnosy a zkracuje pracovní dny v terénu.

Roboti Fendt Xaver neobsahují žádné látky znečišťující ovzduší ani emise hluku, a ani z něj nemůžou unikat oleje a jiné provozní kapaliny. Tlak na půdu je až o 80 % nižší než u konvenčních strojů.

Výrazně nižší mzdové a energetické náklady dále zvyšují ekonomickou udržitelnost robotů Xaver.