Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Fortschritt T 174 z NDR budoval české zemědělství

Zveřejněno: 5. 11. 2021

Nakladač Fortschritt T 174 byl široce používán v zemědělství a stavebnictví. V těchto sektorech jej později vytlačily teleskopické manipulátory. Dodnes je ale pomocníkem na mnohých uhelných skladech.

Dnes je častým konkurentem „DHáček“ a Poclainů v uhelných skladech.

Fortschritt T 174 byl vyráběn v továrně VEB ve Výmaru od roku 1965. Nakladač byl poháněn hydraulicky, otočné ústrojí a podvozek mechanicky. T 174 byl dalším vývojem modelu T 172 a v NDR (ale i v Československu) se hojně používal v zemědělství, stavebnictví a dalších odvětvích. Stroj poháněl motor 2 VD 14,5 / 12-1 SRL (dvouválcový čtyřtaktní vznětový motor se vzduchovým chlazením).

Zavádění modelu Fortschritt T 174 začalo v roce 1965, výroba byla ukončena na začátku 90. let. K ramenu je možné připojit různé příslušenství, jako je drapák apod. Model T 174 disponuje pohonem všech kol a uzávěrkou diferenciálu.

Vpravo můžeme vidět nakladač Fortschritt T 174.
Vpravo můžeme vidět nakladač Fortschritt T 174.

První vyráběna verze nesla označení Fortschritt T 174-1. Při vývoji byla přijata opatření na úsporu materiálu s ohledem na sériovou výrobu, aby se zefektivnila konstrukce a následná údržba.

Další verze Fortschritt T 174-2 byla k dispozici od roku 1972. Významné změny se týkaly přepracování podvozku a přidání hydraulické podpěry. To umožnilo zvýšit nosnost na 2,5 t. Kromě toho byla instalována brzda s tlakovým vzduchem podobná jako u nákladního vozidla W50.

Verze Fortschritt T 174-2A byla dalším vývojem verze Fortschritt T 174-2, která byla mimo jiné vybavena indikátorem nosnosti. Pozdější verze T 174-2B dostala další hlavní brzdový válec a posilovač brzd, stejně jako vzduchem odpružené sedadlo řidiče a chladič hydraulického oleje, rotační servo s přidruženým ovládacím ventilem a spojku přívěsu nákladního vozidla. Fortschritt T 174-2B byl dodáván téměř výhradně ve známé zelené barvě.

Fortschritt T 174 se osvědčil i v zemědělství. Na fotografii pomáhá při sázení brambor.
Fortschritt T 174 se osvědčil i v zemědělství. Na fotografii pomáhá při sázení brambor.

Dnes už se tento stroj Fortschritt nehodí do plnohodnotného provozu a zemědělské výroby. Daleko více práce za méně času dnes zvládnou teleskopické manipulátory.