AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Gregor a syn: od vizionářství k prodejním úspěchům. Prim hrají traktory Kubota oslovující japonskou kvalitou

Zveřejněno: 19. 11. 2020

Od 90. let minulého století, kdy byla firma Gregor a Syn založena, vyrostla natolik, že je dnes solidním a silným partnerem a dodavatelem na trhu. Sídlo má v Táboře a pobočku v Sedlčanech, odkud prodává a servisuje zemědělskou, lesnickou, komunální a dopravní techniku.

Dobře se prodávají traktory modelové řady Kubota M5, které jsou velmi oblíbené u českých zemědělců, na našem trhu slaví úspěch a prokazují maximální spolehlivost

Firma Gregor a syn, s.r.o., kterou založil Gregor starší, na českém trhu působí od 90. let minulého století. Během historie firma zažila vzestup i pád. V roce 2009 do firmy přišel Gregor mladší a společně s otcem se mu podařilo obnovit veškeré kontakty se zákazníky. Dnes se jedná o úspěšný rodinný podnik a díky partnerství mezi otcem a synem se daří přistupovat k zákazníkům individuálně, což dokazuje řada úspěchů.

Předpověď budoucího vývoje designu traktorů

Firma se v roce 1995 proslavila na veletrhu TechAgro konceptem Innotrac, jehož základ tvořil traktor Zetor 9540. Koncept disponoval futuristicky řešenou kabinou. Autorem návrhu byl akademický sochař Zdeněk Zdařil, vedoucí Ateliéru produktového designu na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně. Na vývoji se podílel Ing. Mrkvica z firmy Innotech International, s.r.o., Jaroměř, spoluautorem byl právě Josef Gregor starší, přičemž technickou část měl na starosti, tehdy již v důchodu, Ing. Ohnoutka bývalý technik firmy Zetor Brno. „Dvousedadlová prosklená kabina na multifunkčním pomocném patentovaném rámu byla umístěná v prostoru nad motorem a před zadními koly, čímž se dosáhlo vynikajícího výhledu na všechny strany,“ uvedl Gregor s tím, že se koncept vystavoval i na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica v Hannoveru. Celá řada světových výrobců traktorů se tehdy konceptem inspirovala a od té doby mají všechny traktory nikoliv hranaté, ale zaoblené tvary, což se týká zejména blatníků a přední kapotáže.

Firma se v roce 1995 proslavila na veletrhu TechAgro konceptem Innotrac, jehož základ tvořil traktor Zetor 9540
Firma se v roce 1995 proslavila na veletrhu TechAgro konceptem Innotrac, jehož základ tvořil traktor Zetor 9540

Ze sortimentu firmy v současnosti zaujme především široká nabídka zemědělské, lesnické, komunální a dopravní techniky. Hlavní výhodou veškeré nabízené techniky je její mechanická jednoduchost a spolehlivost za rozumnou cenu. Jde například o traktory české, japonské, korejské a slovinské výroby, jakož i závěsnou techniku západní a východní provenience. Jde o zvučné značky traktorů jako je Zetor, Kubota, Tym, Wisconsin, dopravní techniku Molčík, pícninářskou techniku ROZMITAL či půdozpracující stroje SUKOV, zahradní techniku HONDA, pracovní elektrotříkolky Advento a elektrická vozidla.

Celá řada světových výrobců traktorů se konceptem inspirovala a od té doby mají všechny traktory nikoliv hranaté, ale zaoblené tvary, což se týká zejména blatníků a přední kapotáže
Celá řada světových výrobců traktorů se konceptem inspirovala a od té doby mají všechny traktory nikoliv hranaté, ale zaoblené tvary, což se týká zejména blatníků a přední kapotáže

Prodejní úspěchy ale nejsou pro firmu tím nejdůležitějším. Ve společnosti svým zákazníkům pozorně naslouchají, ke každému z nich přistupují individuálně a napomáhají jim zvládat každodenní výzvy, z čehož ve výsledku těží obě partnerské strany. Ráz rodinné firmy utvrzuje i fakt, že v podniku nejsou zaměstnaní žádní obchodníci, se zákazníky osobně jedná sám Gregor mladší, přičemž jeho otec má na starosti vedení servisního oddělení a logistiku. Obstarávají opravy starší i nové zemědělské techniky. Díky dosavadním zkušenostem a vzájemné důvěře dobře vědí, co od sebe očekávat, což jim umožňuje pustit se i do náročnějších aktivit nebo výzev a pružně reagovat na nastalé situace. Mohou se na sebe spolehnout. Nikterak přitom nezastírají, že jde o nesmírně náročnou práci, která je však nezřídka korunována příjemným pocitem spojeným se spokojeností zákazníka.

Společnost Gregor a syn

Gregor a syn, s.r.o. se zaměřuje na prodej, servis a financování zemědělské, komunální, lesní a dopravní techniky. Jde o zvučné značky traktorů jako je Zetor, Kubota, Tym, Wisconsin, dopravní techniku Molčík, pícninářskou techniku ROZMITAL či půdozpracující stroje SUKOV, zahradní techniku HONDA, pracovní elektrotříkolky Advento a elektrická vozidla. Firma má v současné době dvojici provozoven (Tábor a Sedlčany) doplněnou o servisní středisko Vražkov.

Možnost zapůjčení traktorů Kubota

Firmu v současnosti dobře živí prodej závěsné techniky. Daří se také prodeji traktorů nejen značky Zetor, ale i Kubota o výkonu 80 až 170 koní. Dobře se prodávají traktory modelové řady Kubota M5, které jsou velmi oblíbené u českých zemědělců, na našem trhu slaví úspěch a prokazují maximální spolehlivost. Traktory si je u firmy možné na zkoušku zapůjčit, nikdy tak nekupujete „zajíce v pytli“. Dlouhodobě také patří mezi nejlepší prodejce techniky ROZMITAL v České republice. Úspěchy by však jistě nepřišly nebýt dlouholetých zkušeností v prodeji a servisu.

Oblíbené traktory v nové generaci a zcela nová řada

Modelová řada traktorů M5001 aktuálně zahrnuje dva modely M5091 a M5111 s maximálním výkonem 95, respektive 113 koní. Čtyřválcový motor spolupracuje s plně synchronizovanou šestistupňovou převodovkou s dvoustupňovým násobičem řazeným pod zatížením. S 36 rychlostmi vpřed a 36 vzad pokrývá převodovka všechny funkce – od dopravy, přes práce na poli či v pícninách až po pěstování zeleniny. Robustní zadní závěs s nosností na konci ramen 4 100 kg si poradí s každým připojeným nářadím. Traktory M5001, které si rozumí i se systémy precizního zemědělství, vynikají vysokou manévrovatelností, světlou výškou a jednoduchým ovládáním. Vhodné jsou také pro použití s čelním nakladačem. Řadu jednodušších servisních úkonů může na stroji provést sám uživatel. Ovládání traktoru je intuitivní. Od příštího roku bude na trhu nová, druhá generace těchto modelů pod označením M5002. Ze svých typických předností nic neztratí, modernizace se ale dočká motor, který tak splní emisní normu Stage V a nabídne ještě větší úsporu paliva, sníženou hlučnost a snížené opotřebení.

Mezeru mezi modelovými řadami M5002 a M7003 brzy vyplní zcela nová řada M6002, která je ideální pro zemědělce, kteří požadují stroj se skvělou manévrovatelností, vynikající viditelností, vysokou úrovní pohodlí a vynikajícím výkonem. Řada bude zahrnovat modely M6122, M6132 a M6142 s výkony 121, 131, respektive 141 koní s možností navýšení výkonu o 20 koní. Motor bude spojen se zcela novou Powershift 8stupňovou převodovkou s řazením pod zatížením a režimem automatického řazení převodových stupňů.

Zbrusu nová modelová řada traktorů M6002 se vyznačuje výborným poloměrem otáčení 4,5 metrů
Zbrusu nová modelová řada traktorů M6002 se vyznačuje výborným poloměrem otáčení 4,5 metrů

Příjemnou funkcí bude Xpress-restart ovládající hlavní spojku přímo aktivací brzdového pedálu. Řidič může zastavit traktor bez použití spojkového pedálu. Ovládání traktoru je integrováno do loketní opěrky, moderní multifunkční páka poskytne přímý přístup ke všem důležitým funkcím. Výbavou na přání bude známý sedmipalcový K-Monitor. Traktory M6002 budou vybaveny hydraulickým čerpadlem CCLS (Closed Center Load-Sensing) s průtokem 115 l/min a ve spojení s kapacitou zadního závěsu 7000 kg bude možné agregovat jakékoliv nářadí vhodné pro tento typ traktoru. Systém Kubota Bi-speed, který je standardem, poskytuje malý poloměr otáčení – pouhých 4,5 metrů.

Hodnocení a spokojení zákazníci mluví za vše

Mezi čerstvé uživatele traktoru Kubota M5091 s čelním nakladačem se řadí Miloš Říha. V Dráchově u Kamenice nad Lipou obhospodařuje 23 hektarů půdy. Zabývá se pěstováním převážně obilí a chovu hospodářských zvířat. Před pořízením Kuboty otestoval dva traktory. Kubota si pana Říhu získala skvělým pohodlím, ovládáním, a především pružným motorem při jízdě po silnici. „Vlastním ještě dva traktory a myslel jsem, že všechny traktory budu používat a střídat. S Kubotou ale už provádím naprosto všechny práce, jako je orba, shrnování, lisování, setí a manipulace,“ uvedl pan Říha, který od firmy Gregor a Syn používá také mulčovač. Kubotu pořídil v první polovině letošního roku a je s ní naprosto spokojený. „S panem Gregorem mám dobré vztahy. Líbí se mi jeho slušné jednání a vždy, když něco řešíme, vychází vstříc,“ podotkl pan Říha.

Mezi čerstvé uživatele traktoru Kubota M5091 s čelním nakladačem se řadí Miloš Říha
Mezi čerstvé uživatele traktoru Kubota M5091 s čelním nakladačem se řadí Miloš Říha

Ve stejném duchu hovoří další z uživatelů pan Petro Gerych ze společnosti, zabývající se lesnictvím. K vykonávání prací, jako je přibližování a vyvážení dřeva, nově používá traktor Kubota. Traktor s čelním nakladačem je využíván ve spojení s navijákem Krpan, který taktéž dodala firma Gregor a Syn, nebo s vyvážečkou dřeva. „Četl jsem různé recenze na traktory Kubota. Nakonec jsem pořídil Kubotu M5111 za výhodných podmínek,“ uvedl majitel s tím, že od března do listopadu traktor odpracoval přes tisíc motohodin. Pochvaluje si také firmu Gregor a Syn a její servisní služby.

Pan Gerych je spokojeným uživatelem traktoru Kubota M5111
Pan Gerych je spokojeným uživatelem traktoru Kubota M5111

Traktor pracuje bez poruch a když by nějaká nastala, v co nejkratším možném čase je zajištěn prvotřídní servis. „Když jsme něco rozbili, třeba u větráku na chlazení motoru, během jednoho dne přišel díl a vše bylo opraveno. Rychle reagují i na telefony, mají dobře vyškolené techniky, kteří přijedou až k vám provést servisní práce,“ dodal pan Gerych, který kladně hodnotí jak ovládání, tak celkové konstrukční řešení traktoru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Gregor a syn, Kubota

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.