Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Grimme dokáže se svými systémy téměř plně automatizovat proces sklizně brambor

Zveřejněno: 19. 2. 2020

Sklizeň brambor je ovlivňována mnoha faktory, například množstvím brambor, půdy, kamenů, hrudek atd. - to vše prochází sklízečem. Obsluha zpravidla nastavuje tok materiálu sklízečem za pomocí regulace rychlosti jízdy a nastavení sklízeče. Pokud není tok materiálu sklízečem velký, nepoužívá se maximální výkon sklízeče. Pokud tok materiálu velký je, zvyšuje se riziko zablokování zejména hlavních pásů. Obsluha tak často musí provést řadu manuálních úkonů.

Systém Speedtronic-Web byl představen na veletrhu Agritechnica 2019 a od roku 2020 je volitelně k dispozici pro dvouřádkové sklízeče Evo 280 a Evo 290 ve verzi VarioDrive

Společnost Grimme přišla na trh se systémem Speedtronic-Web, který plně automatizuje regulaci rychlosti hlavních pásů sklízeče. Automaticky řídí rychlost pásu v závislosti na rychlosti jízdy traktoru a zatížení. Regulace zatížení hlavních pásů zabraňuje ucpání, protože se automaticky zvyšuje rychlost se zvyšujícím se tlakem na hlavní pohon pásů. Pokud tlak klesne na určitou úroveň, opět se rychlost upraví. Tento systém zabezpečí, aby sklizeň za každých okolností byla prováděna šetrně a přitom dostatečně výkonně. Řidič je zcela osvobozen od všech ručních monitorovacích a kontrolních úloh a může se plně soustředit na celý proces sklizně.

Tento systém je volitelnou výbavou dvouřádkových sklízečů EVO 280 a 290 ve verzi VarioDrive od roku 2020. Pokud si zákazník pořídí další volitelný systém Speedtronic-Sep umožňující automaticky regulovat další zpracování sklízené plodiny, získá téměř plně automatický sklízeč brambor, mrkve, cibule a jiných kořenových plodin. Systém Speedtronic-Web je možné používat i v samojízdném sklízeči brambor Grimme Varitron 470.

Systém Speedtronic-Web byl představen na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Grimme

1) čerpáno z materiálů Grimme

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.