50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

GRIMME Gruppe dále na úspěšné cestě

Zveřejněno: 30. 6. 2022

GRIMME Gruppe z Damme dokázala v roce 2021 přes pandemii koronaviru, nedostatek odborných pracovníků a následky brexitu navázat na dobré výsledky z roku 2020.

Vedení GRIMME Landmaschinenfabrik: Sebastian Talg (jednatel prodej), Richard Weiß (jednatel technika a výroba), Christoph Grimme (hlavní vedoucí) a Bernd Meyborg (vedoucí obchodu).

Obrat vzrostl z 509,1 mil. EUR o 9,43 % na 557,1 mil. EUR v roce 2021 u GRIMME Gruppe. Více než 80 % obratu bylo vygenerováno mimo Německo. Všechny vyrábějící společnosti se značkami GRIMME, SPUDNIK, ASA-LIFT, INTERNORM a RICON dokázaly zvýšit obrat.

Souběžně s příznivým růstem obratu během posledních let se rozrostl také celkový počet zaměstnanců z 2.700 na více než 2.850. 1850 zaměstnanců pracuje v Německu.

Hlavní podíl na obratu generuje GRIMME Landmaschinenfabrik a její prodejní a servisní společnosti s 384,5 mil. EUR, po 363,9 mil. EUR v roce 2020. V Belgii, Francii, Rusku a Číně se podařilo zvýšit jak podíl na trhu, tak i obrat. Z důvodu následků brexitu ve Velké Británii a vysoké inflaci v Turecku bylo nutné se vypořádat s poklesem obratu.

Centrální závod a sídlo GRIMME Gruppe je v dolnosaském městě Damme.
Centrální závod a sídlo GRIMME Gruppe je v dolnosaském městě Damme.

Americká firma SPUDNIK se sídlem v Blackfoot/Idaho, která byla převzata v roce 2003, hospodařila v roce 2021 pod vedením pana Rainera Borgmanna se 420 zaměstnanci s výsledným obratem 110 mil. EUR. Společnost SPUDNIK je vedoucí na severoamerickém trhu s technikou na brambory a v oblasti techniky na cukrovou řepu a zeleniny dále rozvíjí své aktivity. Díky vývoje samojízdného sklízeče špenátu z nerezové oceli vstupuje SPUDNIK na novou půdu v oblasti zeleniny.

Samojízdný sklízeč špenátu s šetrným podvozkem na pásech od firmy SPUDNIK je vyroben z nerezové oceli, aby tak splňoval i přísnější certifikáty (Food-Safety).
Samojízdný sklízeč špenátu s šetrným podvozkem na pásech od firmy SPUDNIK je vyroben z nerezové oceli, aby tak splňoval i přísnější certifikáty (Food-Safety).

V roce 2013 převzala společnost GRIMME dánského odborníka na zeleninovou techniku ASA-LIFT založeného v roce 1936. Více než 130 zaměstnanců pod vedením Joase Lynga dokázala v roce 2021 poprvé vygenerovat obrat nad 20 mil. EUR. Celosvětový trend ke zdravé zelenině a nedostatek pomocných sil na sklízení podstatně zvyšuje poptávku po účinné technice. Proto nadále GRIMME investuje do závodu v Sorö. S ASA-LIFT a portfoliem zeleninové techniky GRIMME má podniková skupina již velmi široký program v tomto velmi speciálním sektoru a chystá se je i nadále intenzívně rozšiřovat.

Prostory závodu ASA-LIFT leží 80 km na jihozápad od Kodaně ve městě Sorö.
Prostory závodu ASA-LIFT leží 80 km na jihozápad od Kodaně ve městě Sorö.

Laboratoř na inovace Schmiede.ONE v Düsseldorfu, byla založena v roce 2017 Christophem Grimmem a zaměstnává 20 vysoce specializovaných kolegů se zaměřením na robotiku a digitalizaci. V úzké spolupráci s nově založeným oddělením „Digital Business“ u GRIMME jsou velkou rychlostí probírána témata budoucnosti a v krátkém horizontu jsou prezentována příslušná inovativní řešení.

Vyorávač sladkých brambor Grimme „Harvey“ s výkonem 41 kW od Schmiede.ONE s plněním beden, asistentem udržování jízdního pruhu a šetrnými pásovými podvozky je kombinací analogového a digitálního světa.
Vyorávač sladkých brambor Grimme „Harvey“ s výkonem 41 kW od Schmiede.ONE s plněním beden, asistentem udržování jízdního pruhu a šetrnými pásovými podvozky je kombinací analogového a digitálního světa.

V roce 2019 založila společnost GRIMME společně s indickou rodinou firmou a vedoucím výrobcem půdních fréz na světovém trhu firmou Shaktiman joint-venture, která dodává na indický trh speciální stroje na obdělávání brambor. Aktuálně jsou k dispozici sázecí a sklízecí stroje jakož i speciální půdní frézy. Během velmi krátkého času se například podařilo představit dvouřádkový vyorávač brambor s třídicím stolem a překládacím výložníkem, který mohou pohánět traktory s přibližně 75 koní (55 kW).

V roce 2021 představila joint-venture Shaktiman-GRIMME první překládací vyorávač s kompaktní konstrukcí, který je obzvlášť vhodný pro výkon traktoru s cca 75 koní.
V roce 2021 představila joint-venture Shaktiman-GRIMME první překládací vyorávač s kompaktní konstrukcí, který je obzvlášť vhodný pro výkon traktoru s cca 75 koní.

Investice GRIMME do budoucnosti

Zisk se vyvíjí stejně pozitivně jako růst obratu, takže bude možné z vlastních prostředků provést investice do budoucnosti. V následujících dvou letech bude jen Německu investováno více než 50 mil. EUR. Investice tak dosáhnou nejvyšší objem ve 161leté historii firmy.

K těmto investicím patří rozsáhlé rozšíření zákaznického centra TECHNICOM v Damme a investice do strojů a zařízení ve všech výrobních závodech na světě. Dalším zaměřením budou investice do ergonomie pracovišť. V areálu Niedersachsenpark 15 km od Damme vzniknou novostavby pro montáž sklízecích strojů a validaci, velké centrum pro ojeté stroje a školicí budova. Kapacity v halách, které se tímto v Damme uvolní, se využijí pro oblasti logistikya výroby, které se potýkají s neustále rostoucími nároky.

V areálu Niedersachsenpark v obci Rieste vzniknou rozsáhlé haly.
V areálu Niedersachsenpark v obci Rieste vzniknou rozsáhlé haly.

V sídle v obci Damme vznikne nová správní budova. Navíc bude 10 % obratu investováno do vývoje nových a rozvoje stávajících produktů, přitom hraje digitalizace v této oblasti stále významnější roli. Pro posílení přítomnosti na trhu v důležitém Bavorsku bude v roce 2022 otevřena nová pobočka GRIMME v obci Langquaid jižně od Regensburku.

Aktuální vývoj obchodu GRIMME

V roce 2022 GRIMME sleduje mimořádně velkých počet faktorů, které mají vliv na obchod po celém světě. Především je to válka na Ukrajině a s ní spojené rozsáhlé sankce, které mají mimořádně velký vliv na obchody GRIMME Landmaschinenfabrik v Rusku a na Ukrajině. Díky vysoké poptávce po celém světě se daří výpadky z obchodu v Rusku a na Ukrajině z velké části kompenzovat. Navíc došlo následkem pandemie koronaviru k výrobním výpadkům, které měly negativní vliv na dodací lhůty. Pořizování dílů na světovém trhu je velmi obtížné a bude středně a dlouhodobě nadále problematické. Rychlý růst cen surovin, dílů od dodavatelů, energie a zvyšování mezd se také u společnosti GRIMME odráží ve vyšších prodejních cenách.

Přes veškeré překážky vychází GRIMME u všech výrobních společností z celkem pozitivního vývoje obratů a zisku. Pokud bude globálně docházet k dalšímu přiostřování situace, nejsou vyloučené nepředvídatelné a masivní následky, které by mohly mít velmi negativní vliv na vývoj obchodu.

Společnost GRIMME Landmaschinenfabrik v posledních letech velmi silně rostla ale neustále rostou i politické, hospodářské a společenské výzvy. Strategie One.GRIMME připravuje rodinný podnik na budoucnost. Digitalizace, rychlé prodejní struktury, nové obchodní modely, masivní posilování aktivit v oblasti zeleninové a řepné techniky, posilování vedoucí pozice na trhu s bramborovou technikou a krátké vývojové cykly představují pouze malý výčet různých aktivit. „Jako pátá generace budeme pokračovat v úspěšné firemní filozofii a spuštěním strategie One.GRIMME jsme položili nový základ pro naši organizaci, na což se velmi těšíme a na všech úrovních plně podporujeme,“ řekl Christoph a Philipp Grimme, kteří jako jednatelé od roku 2016 resp. 2019 aktivně působí na vývoj GRIMME Gruppe. Franz Grimme k tomu řekl: „Moje žena a já jsme velmi hrdí na různorodé aktivity našich synů a jejich velké odhodlání, které je podporováno všemi zaměstnanci. Budeme oba naše syny nadále aktivně doprovázet a velice nás těší, že je vše v dobrých rukou“.

V roce 2020 převzala firma SPUDNIK výrobce přívěsů STC a nyní sama vyrábí tyto velkoobjemové speciální přívěsy.
V roce 2020 převzala firma SPUDNIK výrobce přívěsů STC a nyní sama vyrábí tyto velkoobjemové speciální přívěsy.

GRIMME Gruppe

Hlavní část GRIMME Gruppe představují výrobci zemědělské techniky GRIMME, SPUDNIK a ASA-LIFT a dodavatelé INTERNORM a RICON. Sedm výrobních míst se nachází v Německu, Dánsku, Číně a USA. Distribuční a servisní dceřiné společnosti jsou aktivní ve Velké Británii, Irsku, Francii, Belgii, Turecku, Rusku, Dánsku, Nizozemí, Norsku, Švédsku, Finsku, Číně, Polsku, USA a Německu. Podíly na DKE-Data GmbH (Agrirouter), CCI, AGBrain, Seedhouse a joint-venture s Shaktiman a SeedForward jsou také řízeny přes Gruppe.

Skupina GRIMME Gruppe zaměstnává celkem více než 3000 zaměstnanců po celém světě, z toho je 2850 zaměstnanců v trvalém zaměstnaneckém poměru. Vedení GRIMME Gruppe se skládá z jednatelů Franze Grimmeho (hlavní vedoucí), Christopha Grimmeho (GRIMME Landmaschinenfabrik, SPUDNIK a ASA-LIFT), Philippa Grimmeho (INTERNORM a RICON), Franze-Bernda Kruthaupa (GRIMME China a joint-venture Shaktiman-GRIMME) a Dr. Michaela Tönniese (vedoucího obchodu).