Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Güttler nabízí novou metodu efektivního dosévání trávy i za méně vhodných podmínek

Zveřejněno: 14. 4. 2022

S nově vyvinutým a patentem chráněným secím strojem pro dosévání travních porostů nabízí společnost Güttler alternativu při údržbě travních porostů. Za pomocí botek stroje Güttler GreenSeeder 600 je jemné osivo umisťováno na půdu mezi travní porost.

Nový secí stroj Güttler Green Master 600 + Mayor 640 pro dosévání travních porostů.

Dosud se výsev širokolistých plodin nabízel především pro dosévání travních porostů. Nejlépe funguje, když je travní porost krátký, např. brzy na jaře nebo během roku bezprostředně po seči. Díky tomu se semena bezpečně dostanou do půdy a válec společnosti Güttler Mayor 640 zajistí potřebný kontakt s půdou pro klíčení. Společnost válec kombinuje se strojem Güttler Green Master 600 – jde o léta prověřený stroj.

Zemědělci s velkou plochou travních porostů se však s doséváním o několik dní většinou opozdí. Porost mezi tím vyroste. Pokud pak dojde k navlhčení, např. v důsledku orosení, hrozí nebezpečí, že se semena přilepí na traviny, nedosáhnou na zem a nebudou schopna se uchytit. Pro takové podmínky je určen výsev pomocí botek.

Semena jsou uložena strojem Güttler Green Master 600 v blízkosti půdy.
Semena jsou uložena strojem Güttler Green Master 600 v blízkosti půdy.

Tento způsob výsevu se osvědčuje i ve vlhčích podmínkách, protože semena jsou uložena v blízkosti půdy. Při různé výšce travního porostu se také osivo nachází na správném místě. Nový stroj Güttler Green Master 600 tak poskytne více času na dosévání trávy, protože dobrých výsledků dosévání lze podle společnosti Güttler dosáhnout i za méně příznivých provozních podmínek.

Güttler své stroje pro dosévání koncipuje tak, že je lze různě kombinovat mezi sebou. To platí také o výše zmíněném stroji Güttler Green Master 600. Při dosévání tak lze za pomocí vhodně zvoleného nářadí kombinovat až 4 pracovní operace při jednom přejezdu.