50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Inovace u sklízecích řezaček Claas Jaguar pro rok 2020 a nový top model s polopásovým podvozkem

Zveřejněno: 8. 10. 2019

Sklízecí řezačky Claas Jaguar od příštího roku dostanou nový koncept řízení založený na dotykové obrazovce Cebis, motory vyhovující emisní normě Stage V, nový řezací buben či systém dynamického řízení.

Sklízecí řezačka Claas Jaguar modelový rok 2020

Od roku 2020 budou všechny sklízecí řezačky řady Jaguar 900 používat motory plnící emisní normu Stage V. Výkon motoru a točivý moment se zvýší. Řada Jaguar 800 ještě bude chvíli poháněna motory vyhovující Stage IV. Novým vrcholem v řezačkách se stane Jaguar 990, který je osazen motorem MAN o výkonu 925 koní. Motor MAN V12 má zdvihový objem 24 litrů a u slabšího modelu Jaguar 980 bude naladěn na výkon 850 koní. Model Jaguar 970 bude poháněn motorem MAN D4276 se zdvihovým objemem 16 litrů a s výkonem 790 koní. Objem téměř tři litry na válec by měl zajistit stabilní výkonovou křivku s trvalým točivým momentem. Výkon motoru se zvýší také u modelů Jaguar 960 a 940. U řezaček řady Jaguar 800 se inovuje hydrostatický pohon a k dispozici bude volitelně nový rozměr zadní pneumatiky - 620/55 R26. Modely Jaguar 990 a 960 budou k dostání i s polopásovým podvozkem Terra Trac. Vnější šířka u polopásových řezaček nepřesáhne 3 m, ale délka stroje významně naroste.

Systém Cemos Automatic, poprvé představený pro sklízecí mlátičky řady Lexion, využijí i řezačky řady Jaguar 900. Tento systém během sklizně nastavuje sklízecí řezačku tak, aby bylo dosaženo vyšší produktivity a nízké spotřeby paliva. Systém bere v úvahu preference obsluhy, otáčky motory, pojezdovou rychlost, hustotu sklízeného materiálu apod. Výkonné řezačky budou mít ve výbavě systém Cemos Auto Performance, což je kombinovaná regulace výkonu motoru/rychlosti vpřed. Systém přizpůsobuje výkon motoru změnám výkonové křivky. V poli obsluha spustí asistenční systém a vybere otáčky motoru, rychlost vpřed a jednu z 10 výkonových křivek motoru. Výkonná řezačka tak nemusí za určitých podmínek pracovat na plný výkon, což vede ke snížení spotřeby paliva o 15 %. Další novou funkcí pro rok 2020 je dostupnost dynamického řízení pro řadu Jaguar 900 – to znamená, že si obsluha může různě volit rozsah natočení kol v závislosti na rychlosti jízdy.

Řada Jaguar 900 a 800 dostane nový terminál Cebis s dotykovou obrazovkou, která obsluze poskytne rychlý a snadný přístup ke všem funkcím stroje. V závislosti na individuálních preferencích má obsluha čtyři možnosti pro nastavení řezačky. Jednoduchým klepnutím na dotykovou obrazovku nový terminál nabídne přímý přístup ke všem funkcím stroje. Až sedm nastavení bude možné naprogramovat podle preferencí na ovládací páce Cmotion, která bude standardem u všech modelů. Přímé nastavování stroje se provede přes spínače v loketní opěrce. V závislosti na podmínkách a preferencích obsluhy, bude možné obrazovku různě natáčet tak, aby měla obsluha vždy volný výhled ven.

Co se ústrojí řezaček týče, novinkou u modelových řad Jaguar 990/980/970 bude řezací buben s 42 noži, který poskytne řezací frekvenci 25 200 řezů/min (délka řezanky od 3,5 do 12,5 mm). Řezací buben je schopen pracovat i se 14 noži.

Claas dále nabídne dávkovací systém přísad Actisiler 37, který umožní přesně dávkovat přísady z nádrže o objemu 375 l. Dokáže aplikovat přesnou dávku od 0,2 do 20 l/h, nebo, na základě výkonu, 10 až 50 ml/t. Nový systém má zabudovanou funkci proplachování a cirkulace. Nechybí ani nádrž o objemu 20 l s čistou vodou na mytí rukou.

Hodnota obsahu sušiny může být volitelně stanovena pomocí NIR senzoru, který pak může posloužit pro nastavení délky řezanky a požadovaného množství aplikování přísad. Kromě měření obsahu sušiny lze senzor NIR použít také ke stanovení složek, jako je hladina škrobu a bílkovin ve sklízeném materiálu. Naměřené hodnoty lze vytisknout pomocí palubní tiskárny nebo stáhnout do mapy pole nebo farmy.

Všechny novinky se představí na nadcházejícím zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Přečtěte si také o dalších novinkách Claas pro rok 2020

Autor: Milan Jedlička
Foto: Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.