Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Inovovaný autonomní robot Robotti zasel v Česku desítky hektarů a další budou přibývat

Zveřejněno: 28. 5. 2020

Před rokem jsme v Zemědělské společnosti Sloveč na Nymbursku absolvovali první předvedení robota Robotti od dánského výrobce Agrointelli. Letos do České republiky robot přijel opět, ale v inovované podobě a historicky poprvé byl již naplno nasazen na setí kukuřice. Roboty Agrointelli dováží a provozuje společnost Leading Farmers CZ, která se zabývá prodejem a servisem precizních navigačních systémů pro potřeby zemědělství.

Autonomní nosič nářadí Agrointelli Robotti se secím strojem Monosem NC

„Robot je nasazen v rámci poloprovozního testování. Máme dohodu s pěti farmami v republice, že jim dodáme roboty a ony je otestují. Po setí bude následovat plečkování a na podzim setí řepky. Možná mezi tím vymyslíme na zkoušku další operaci jako je třeba sečení travní sekačkou,“ informoval nás Ing. Pavel Milata z Leading Farmers s tím, že jeden z partnerských zemědělských podniků si do budoucna přeje vybavit plečku i postřikovačem, díky kterému by se při meziřádkové kultivaci cukrové řepy současně páskově aplikoval postřik. V budoucnu by mělo v České republice pracovat pět robotů Agrointelli Robotti.

Robota redakce zastihla při setí kukuřice na pozemku Zemědělského družstva Bohuňovice nedaleko Olomouce. Předtím zasel rekordních dvacet hektarů kukuřice v ZS Sloveč na Nymbursku, v ZD Bohuňovice měl být rekord překonán.

Robot autonomně pracoval nepřetržitě několik dní na velkém rovinatém poli bez překážek. Robot sám navazoval na předešlé jízdy a zvládal otáčení na souvrati. Obsluha převzala řízení (za použití dálkového ovládání) jedinkrát, a to když došlo k potřebě zacouvání robota k vleku s osivem. Po celou dobu na robota dohlížel specialista z firmy Leading Farmers CZ. Ještě před samotným zahájením pracovních operací na poli je potřeba zmapovat pole a naplánovat trasu. Robotti využívá k orientaci přesný satelitní signál. I když by robot zvládl na pole dojet bez pomoci (stupeň 5 - plná autonomie), kvůli legislativě se musí na pole dopravit na podvalu a až tam být spuštěn – lze jej proto provozovat nejvýše autonomně s dohledem (stupeň 4).

Pracovní rychlost při setí secím strojem Monosem NC, který zapůjčila firma Moreau Agri, činila pět kilometrů za hodinu. Ale jak pan Milata informoval, již s výrobcem jednají na povolení vyšší rychlosti. „Sejeme na vzdálenost 45 cm, záběr je 6 výsevních botek, takže záběr je 2,75 m a reálný výkon je na velkém poli 1,2 hektarů za hodinu. Kdyby mohl jezdit rychlostí až 8 km/h, tak za deset hodin uděláme 15 hektarů. Motory by to zvládly a výkonnost by byla vyšší,“ zmínil Milata důležitost vyšší rychlosti se kterou bude snazší plnit agrotechnické termíny.

Jelikož je Robotti koncipován jako nosič nářadí, nejdůležitější oblastí je rám, ten byl nyní zvýšen. Robot nově využívá i větší pneumatiky. Do vínku dostal dva nové čtyřválcové dieselové motory Kubota. Nejen, že jsou motory silnější (každý o výkonu 55 kW [75 k]), ale také modernější. Motor je navíc tišší. Dále byla zvětšena palivová nádrž, podle Ing. Milaty robot vydrží pracovat bez tankování až dvanáct hodin. Uspořádání motorového prostoru bylo pozměněno tak, aby všechny komponenty včetně filtrů byly snadno dostupné. Základní funkce robota se nově ovládají na dotykové obrazovce na jedné ze stran krytu motoru. K robotu je možné se přihlásit pomocí tabletu nebo mobilního telefonu.

Robot má ve výbavě řadu bezpečnostních prvků eliminujících kolizi s překážkami. Robot neustále skenuje celý prostor a vidí veškeré objekty na poli za pomocí inteligentního systému detekce překážek. Všechna rozhodnutí provádí autonomně, pokud se setká s něčím neobvyklým, okamžitě informuje operátora. Kolem robota je namontován tlakový bezpečnostní senzor, který jej bezpečně zastaví, pokud by se s překážkou přesto setkal. Přítomna jsou i tři manuální bezpečnostní tlačítka, aby bylo možné stroj zastavit i bez použití dálkového ovládání.

V budoucnu vyřeší problematiku současného zemědělství

Známé jsou různé pohledy na autonomní zemědělské stroje. Firma Agrointelli rozvíjí myšlenku menších polních robotů schopných pracovat ve větším množství společně a způsobilých mezi sebou vzájemně komunikovat. Mezi sebou by si mohly v budoucnu vyměňovat informace o agronomických datech, obdělané ploše apod. Vyvíjen je i systém pro mapování pozemků, rostlin a vytváření map o zaplevelení v řádkových kulturách.

Až to bude legislativa umožňovat, robot v reálném nasazení na poli nahradí konvenční traktor s řidičem. Traktory jsou těžké, zatímco menší robot je lehčí, takže tolik neutuží půdu. Pracovníků v zemědělství ubývá a až bude vyvinut software umožňující komunikaci mezi vícero roboty, zvládne je provozovat jediný pracovník.

Robot na pozemcích ZD Bohuňovice

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.