Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Jubilejní krmný robot Lely Vector s číslem 1000 zamířil do Itálie

Zveřejněno: 11. 7. 2021

Firma Lely již vyrobila 1000 krmných robotů. Jubilejní robot zamířil na mléčnou farmu Società Agricola Rendena San Michele do Itálie. Vector již pracuje ve 31 státech po celém světě.

Jubilejní krmný robot Lely Vector

Società Agricola Rendena San Michele používá robota Lely Vector již mnoho let. Nyní padla volba na novou generaci. Jedná se o revoluční systém, který má kromě úspor energie a práce i nebývalý pozitivní vliv na zdraví krav a účinnost krmení.

V loňském roce společnost Lely zaznamenala zvýšenou poptávku po těchto robotech. Vzestupný trend bude pokračovat i letos.

Lely Vector bez lidského zásahu reaguje na změny počtu zvířat ve skupinách a také na měnící se apetit zvířat. Poskytuje čerstvé krmivo přesně, precizně a s minimální pracovní náročností 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. „Lely Vector přináší další krok v automatickém krmení. Vývoj zahrnuje vše, co jsme se naučili od jeho uvedení na trh v roce 2012. Díky zkušenostem více než 500 zákazníků po celém světě jsme se spoléhali na osvědčené postupy, ale také jsme vylepšili velkou část systému. Kombinace osvědčených zásad automatického krmení a našeho zaměření na zdraví zvířat, spolehlivost a efektivitu nákladů vedly k systému automatického krmení, který je připraven právě pro vás,“ uvádí Lely.

Krmný robot Lely Vector

Je samojízdný krmný systém, který má vlastní podvozek a nepotřebuje žádnou nosnou nebo vodící kolejnici. Instalace do stáje je tedy bez větších investic do přestavby a stavebních úprav. Sklad jednotlivých druhů krmiva je v podstatě otevřená stavba, která umožňuje snadné čištění, naskladňování a vyskladňování, není investičně nákladná. Siláž nebo senáž je uložena v blocích na podlaze na přesně daném místě (podle stanoveného schématu), koncentráty a krmná aditiva jsou dávkovány z externích zásobníků pomocí dopravníků ovládaných automatickým řídicím systémem.

Součástí přípravny je portálový jeřáb s drapákem a parkovací místo s nabíjecí stanicí pro robotický krmný vůz. Jeřáb i drapák jsou řízeny počítačem tak, že drapák je směřován na vybrané bloky krmiva, ze kterých odebírá stanovené množství krmiva a nakládá je do korby krmného vozu.

Automatický krmný vůz míchá a homogenizuje komplexní krmnou dávku a zakládá ji do žlabu. Při pohybu ve stáji také přihrnuje krmivo a monitoruje stav krmiva na krmném stole. Monitoring množství krmiva ve žlabu zajišťuje laserový snímač, který kontinuálně měří aktuální množství krmiva ve žlabu a předává tuto informaci řídicí jednotce, jež řídí četnost zakládání krmiva. Pohyb ve stáji je řízen ultrazvukovým čidlem a mimo stáj indukční čidlem.

Autor: Milan Jedlička1) , Lukáš Jenší
Foto: Lely

1) z podkladů Lely, Vliv jednotlivých komponent směsných krmných dávek u krmných míchacích vozů (bez vybírací frézy) na přesnost nakládek


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.