Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Jubilejní tisící prodaný traktor Zetor zamířil k hobby farmáři do Sulic

Zveřejněno: 10. 7. 2020

Společnost N&N Košátky s.r.o. zaokrouhlila počet prodaných traktorů Zetor na 1 000. Jubilejním kusem je oblíbený traktor Zetor Proxima HS 120 v elegantním hávu od Pininfariny. Pracovat bude u hobby farmáře v Sulicích nedaleko Prahy.

Zetor Proxima HS 120 vedle legendy

Traktor s pořadovým číslem 1 000 si ve středu 24. června v Sulicích převzal pan Martin Skružný, jehož otec s hospodařením na této farmě začínal. Nový majitel je vyučeným opravářem zemědělských strojů a dlouho pracoval v zemědělském podniku. V roce 2000 si založil stavební firmu provozující bagry a autodopravu. K zaměstnání má jako koníček zemědělství. Jak sám říká, kdyby nezačal se stavební firmou, nezačal by ani hospodařit na zemědělské půdě. Nyní hospodaří na čtyřiceti hektarech, kde pěstuje převážně obilí a řepku. S dodavatelem zemědělské techniky N&N Košátky, který se specializuje na prodej a servis zemědělské techniky, spolupracuje již od doby, kdy se začal věnovat tomuto koníčku.

Nejoblíbenější traktory

Nově pořízený traktor Zetor Proxima HS 120 bude pracovat v agregaci s mulčovačem, využíván bude i při zimní údržbě a při přepravě bagrů. Řada Proxima přišla na trh v roce 2004. Jedná se o univerzální zemědělské traktory, které disponují čtyřválcovými motory značky Zetor pokrývajícími výkony od 80 do 120 koní. U traktorů je na výběr více variant převodovek. Zatímco model Proxima HS využívá nejmodernější řešení převodovky s elektrohydraulickou reverzací PowerShuttle, provedení CL je vybaveno základní mechanickou převodovkou (na přání převodovkou s plazivými rychlostmi) a typ GP používá převodovku s dvoustupňovým násobičem. O nejmodernější převodovku je mezi zákazníky N&N Košátky zájem největší, stejně tak o modelovou řadu Proxima jako takovou. Zákazníci na těchto traktorech nejvíce oceňují nízké provozní náklady, jednoduchost a spolehlivost.

Pan Martin Skružný (pátý zleva) společně s rodinou a se zástupci společnosti N&N Košátky s.r.o. a ZETOR TRACTORS a.s.
Pan Martin Skružný (pátý zleva) společně s rodinou a se zástupci společnosti N&N Košátky s.r.o. a ZETOR TRACTORS a.s.

Inovovaná Proxima, jejíž design vychází z koncepční kreace Zetor by Pininfarina, je na trhu od začátku letošního roku. Ve srovnání se svým předchůdcem přináší lepší osvětlení, účinnější chlazení motoru, lepším přístup do motorového prostoru, lepší barevnou stálost kabiny, která již standardně nabízí ochranu ROPS (chrání obsluhu v případě převrácení), lepší výhled z kabiny a účinnější klimatizaci. Pro lepší přístup se nyní vzduchové filtry nachází na boku traktoru, nikoliv před čelním sklem. Ačkoliv se rozměry kabiny nezměnily, prostor na člověka působí, že je větší. Střecha disponuje odtokovými žlábky, a nemělo by proto docházet ke stékání vody na osoby uvnitř kabiny.

Společně s československými legendami

Slavnostní událost si nenechali ujít ani zástupci firmy Zetor Tractors a.s., která společnost N&N Košátky už poněkolikáté ocenila jako nejlepšího prodejce traktorů Zetor, letošek nevyjímaje. Zástupcům firmy Zetor a N&N Košátky pan Skružný představil i vlastní rozsáhlou sbírku historických strojů včetně tří renovovaných traktorů Zetor 25K, Zetor 3011 a Zetor Diesel 220, se kterými začínala většina tuzemských farmářů hospodařit. Modely efektně vystavené na dvoře poskytly možnost srovnání s nejmodernějším a nejstarším traktorem Zetor.

Rodinná společnost N&N Košátky se v roce 1992 stala autorizovaným prodejcem originálních náhradních dílů na traktory Zetor. O dva roky později prodala první kusy traktorů. V roce 2017 společnost oslavila 900. prodaný traktor Zetor. Ve čtyřech prodejních a servisních střediskách v okresech Mladá Boleslav, Kladno, Liberec a Děčín si mohou zákazníci prohlédnout traktory Zetor všech modelových řad – od malotraktorů přes Utilix, Hortus, Major, Proxima, Forterra až po nejvýkonnější Crystal. Připomeňme, že Zetory se vyrábí v Brně-Líšni a v současnosti společnost Zetor Tractors zaměstnává 464 lidí. Zetor je aktivní nejen na evropských trzích, ale i v USA či různých exotických zemích.

Do sezóny i s novou sklízecí mlátičkou

Kromě traktoru Zetor Proxima HS 120 si pan Skružný převzal i novou sklízecí mlátičku Rostselmash Nova 330 s motorem Cummins o výkonu 175 koní a třístupňovou hydrostatickou převodovkou. Stroj taktéž dodala společnost N&N Košátky. Majitel již nechtěl svůj čas věnovat opravám starých sklízecích mlátiček, a tak do letošní sezóny pořídil novou mlátičku ruské výroby, která je velmi oblíbená mezi soukromými zemědělci. Mlátička využívá klasický jednobubnový mláticí systém (šířka 600 mm, délka 1 185 mm a úhel opásání 154 stupňů) s jednoduchou konstrukcí. Unikátním je v této kategorii dvojsekční mláticí ústrojí s velkou mláticí a separační plochou o velikosti 0,93 m3. Díky tomu mlátička dosahuje vysoké výkonnosti. Čištění zajišťují čtyřstupňová vytřásadla a dvoustupňový systém čištění s celkovou plochou sít 3,59 m2, nechybí též šestisekční ventilátor. Z pohodlné, odpružené a klimatizované kabiny lze ovládat například zpětný chod žací lišty, nastavení mláticí mezery či rychlost ventilátoru.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.