Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Krone zařazuje do nabídky výkonnější řezačky Krone Big X 980 a 1080 s motorem Liebherr V12

Zveřejněno: 6. 9. 2022

Krone rozšiřuje nabídku samojízdných sklízecích řezaček ve výkonovém segmentu 980 až 1080 koní o modely Krone Big X 980 a Krone Big X 1080. Jde o reakci na rostoucí celosvětovou poptávku po řezačkách o výkonu 900 až 1100 koní.

Nové řezačky Krone Big X 980 a Krone Big X 1080 poskytnou více výkonu.

Krone vyrábí nejvýkonnější samojízdnou řezačku na světě – Krone Big X 1180 o výkonu 1 156 koní. Model byl uveden na trh v roce 2018 a podle výrobce si prý vede dobře. Výkon poskytuje motor Liebherr V12. Tímto motorem budou nově vybavené i dva modely Krone Big X 980 a Krone Big X 1080. Koncepce motoru nabízí intervaly údržby pro oleje, filtry a ventily, každých 1 000 motohodin. Všechny modely řady Krone BiG X splňují emisní normu stupně V, popř. Tier 4f za pomocí pouze úpravy výfukových spalin technologií SCR.

Dvě nové řezačky mají také upravenou funkci PowerSplit. Díky tomu lze výkon motoru volitelně regulovat podle potřeby pouhým stisknutím tlačítka: Ti, kteří nepotřebují plný výkon stroje, mohou díky funkci PowerSplit pracovat v úsporném režimu Eco-Power. Zde lze nastavit různé rozsahy výkonu. Obsluha tak může individuálně reagovat na různé provozní podmínky. Podle společnosti Krone je výhodou této technologie úspora paliva a vyšší účinnost.

Dvě nové řezačky mají také upravenou funkci PowerSplit. Díky tomu lze výkon motoru volitelně regulovat podle potřeby pouhým stisknutím tlačítka.
Dvě nové řezačky mají také upravenou funkci PowerSplit. Díky tomu lze výkon motoru volitelně regulovat podle potřeby pouhým stisknutím tlačítka.

Pokud nastanou provozní podmínky, za kterých je třeba zvýšit výkon, obsluha zvolí režim X-Power. V závislosti na nastavení stroj také automaticky a plynule přepíná mezi různými výkony motoru. K dispozici je také volitelné řízení otáček motoru. Díky tomuto systému lze snížit spotřebu paliva automatickým snížením otáček motoru (např. při přejezdu).

Řezačky Krone BiG X mohou být podle potřeby a lokálních podmínek dovybaveny dodatečným výkonem motoru XtraPower. Tento výkon navíc lze ihned po zakoupení u mykrone.green využívat. XtraPower je využíván pouze v polním režimu. Obsluha použije XtraPower pouze tehdy, když extra výkon skutečně potřebuje. Pokud jsou sklízené porosty takové, že extra výkon není zapotřebí, má obsluha možnost v terminálu tento dodatečný výkon „přerušit“. Okamžitě se stroj plně automaticky vrátí k původnímu výkonu motoru.

Obě řezačky Krone BiG X disponují výbavou, kterou nalezneme také u jiných modelů. Jde například o válcový drtič zrna OptiMaxx. Nechybí ani koncepce VariStream – prostřednictvím odpruženého dna pod řezacím bubnem a odpruženou zadní stěnou metače zajišťuje VariStream kontinuální provoz bez ucpávání i při nestejnoměrném přísunu píce. Další praktickou funkcí je Krone VariLOC – řaditelná mechanická převodovka, integrovaná do řemenice řezacího bubnu, která slouží pro flexibilní volbu krátké nebo dlouhé řezanky.

Řezačky Krone BiG X lze také vybavit NIR senzorem. Také mají ve standardní výbavě telematickou jednotku SmartConnect – umožňuje zaznamenávat a přenášet všechna data stroje v reálném čase. To znamená, že zaznamenaná data lze volitelně zobrazit v aplikaci Krone SmartTelematics a/nebo je prostřednictvím agrirouteru přenést do celé řady systémů pro řízení farmy.