Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Lars Henriksen: Nový přístup k vývoji a výrobě cisteren a rozmetadel Pichon

Zveřejněno: 22. 6. 2022

Skupina Samson Agro neustále roste. Již před třemi lety koupila francouzského výrobce cisteren, aplikátorů a rozmetadel Pichon, loni investovala do společnosti zabývající se výrobou cisteren a aplikátorů Goma. Společnost Pichon se postupně v západní a střední Evropě vrací na výsluní. Důkazem modernizace společnosti je mimo jiné i produkce nové generace cisteren a rozmetadel hnoje. Lars Henriksen, generální ředitel skupiny, poskytl redakci Agroportal24h.cz rozhovor.

Cisterna Pichon nové řady SV.

Skupina Samson Agro je světovým lídrem v oblasti hnojení. Provozuje výrobní závody v Polsku, Francii a Dánsku, před třemi lety koupila také francouzského výrobce cisteren a rozmetadel Pichon. Již dvacet let je skupina ve vlastnictví jedné z nejbohatších rodin v Dánsku, která do společnosti vkládá potřebný kapitál na další rozvoj průmyslové výroby aplikační techniky. V současnosti investuje nemalé prostředky do etablování se na španělském trhu, na kterém působí velké množství chovatelů drůbeže, prasat a skotu, kteří poptávají techniku pro hnojení.

Ve skupině Samson Agro nachází práci 600 zaměstnanců. Její obrat za předchozí fiskální rok činil 135 milionů EUR, přičemž jen firma Pichon přispěla částkou 33 milionů EUR ve Francii a dalších 11 miliónů EUR v Polsku. Podle Henriksena je s ohledem na současnou situaci na trhu těžké predikovat budoucí výsledky skupiny, avšak cílem je dosáhnout minimálně stejných výsledků jako v předchozím roce. V souvislosti se všeobecným zdražováním zemědělské techniky ředitel uvedl, že společnost maximálně usiluje o to, aby udržela cenu svých výrobků na rozumné úrovni. Počet ve skupině vyrobených strojů přitom každým rokem roste.

Lars Henriksen, generální ředitel skupiny Samson Agro.
Lars Henriksen, generální ředitel skupiny Samson Agro.

Orientace na stále výkonnější stroje, které dokážou využít až 90 % živin hnojiva

Samson Agro se podle Henriksena odjakživa snaží vyrábět robustní stroje vyžadující minimum údržby. Cílem skupiny je tento přístup udržet i nadále. Na evropských trzích (i v České republice a na Slovensku) je momentálně vysoká poptávka po stále větších cisternách a rozmetadlech.

Nové rozmetadlo Pichon MK 45.
Nové rozmetadlo Pichon MK 45.

Samson Agro a Pichon stojí za vývojem mnohých originálních konstrukčních prvků a inovativních funkcí, které nemají z hlediska výkonu, odolnosti a ceny na trhu konkurenci. Cisterny a aplikátory dokážou podle Henriksena využít až 90 % živin z kejdy. Jen pro představu, v roce 1985 to bylo pouhých 10 %. Jednoduchý rozstřik kejdy jde vlivem nízké využitelnosti živin a přísnějších legislativních požadavků do pozadí a do popředí se dostávají konstrukčně vyspělé aplikátory, které hnojivo zapraví do půdy. Henriksen uvedl, že využití umělých hnojiv v Dánsku každým rokem klesá, zatímco využívání živočišného hnojiva zůstává na stejné úrovni.

Velké plány s polským výrobním závodem Pichon

V současnosti se v dánském Viborgu produkují cisterny řady Samson PG II, rozmetadla řady Samson US a aplikátory Samson SHB. Ve francouzském Landivisiau se vyrábí cisterny řady Pichon SV a TG a všechny ostatní aplikátory. V polském Wołczynu se odehrává kompletní produkce cisteren, aplikátorů a rozmetadel. Probíhá tam také svařování a pozinkovávání nádrží určených pro cisterny Samson. Poloha těchto výrobních závodů není náhodná – jde o lokality s intenzivní živočišnou výrobou.

Výrobní závod Pichon v Landivisiau.
Výrobní závod Pichon v Landivisiau.

Ve výrobním závodě Pichon v Landivisiau je zaměstnáno 210 lidí. Komplex se rozkládá na ploše 22 000 m2 a ročně opustí jeho brány 875 strojů. Nedávná investice skupiny směřovala do odvodu zplodin vznikajících při sváření nejen cisteren, ale i rozmetadel a ostatního příslušenství a do zařízení schopných s těmito nádržemi otáčet.

Polský výrobní závod, jehož brány ročně opustí až 400 strojů, se rozprostírá na ploše 8 000 m2. V provozu je od roku 2011 a pracuje zde 80 lidí. Momentálně jsou do něj investovány nemalé finanční prostředky s cílem zdvojnásobit jeho výrobní kapacitu a optimalizovat výrobu. V budoucnu bude rozšířen i o novou montážní halu, venkovní skladovací prostory a zkušební plochu. Probíhá též nákup nových CNC strojů a soustruhů, které umožní vlastní produkci komponentů, které byly doposud odebírány od externích dodavatelů. Zprovozněna bude rovněž další montážní linka na aplikátory. V neposlední řadě vzniknou nové reprezentativní prostory pro přijímání návštěv a školení.

Inovace výrobního programu Pichon

Samson Agro se nyní snaží v Pichonu prosadit projekt Tricolora, který usiluje o změnu přístupu konstrukčního týmu. Stejný záměr skupina sleduje i v Polsku a jejím všeobecným cílem je vývoj a výroba techniky s ohledem na požadavky zákazníků, dealerů a servisu. Postup vývoje by měl být následující: Po prvotním nápadu dojde k tvorbě prvního konceptu stroje, následovat bude volba designu a vytvoření prvního a druhého prototypu. Finální procesní krok bude spočívat v produkci takzvané nulté ověřovací série strojů, načež již proběhne sériová výroba. Samson Agro implementuje ve svých závodech také nové informační systémy pro finanční operace, plánování a investice. V rámci snah o zvýšení efektivity v Pichonu nyní probíhá digitalizace interních obchodních procesů. Jde zejména o vývoj digitálního konfigurátoru vyráběných strojů, dokumentaci náhradních dílů založenou na sériových číslech a práci s velkým množstvím relevantních dat.

V budoucnu mají v Pichonu vznikat výhradně stroje s modulární platformou, prostřednictvím které bude možné kvalitněji reagovat na požadavky zákazníků. První výsledky tohoto snažení jsou zhmotněny v nových cisternách řady Pichon SV (SV16, SV18 a SV20) a rozmetadlech řady Pichon MK. Brzy přijdou na trh nové cisterny s nižší kapacitou nádrže, jejichž konstrukce bude vycházet z větších cisteren Pichon SV. Podle Henriksena byly nové cisterny Pichon SV zemědělskou veřejností přijaty kladně. Jen ve Francii bylo od května roku 2021 do května roku 2022 prodáno 200 kusů.

Stroje Pichon dodává na český a slovenský trh společnost AGROTEC. Od roku 2011 prodala již více než 440 kusů techniky. Jde o jednoho z největších evropských importérů strojů značky Pichon.