Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Legendární plechové traktory z Náchoda ovlivnily několik generací dětí. Dodnes se je daří vyrábět

Zveřejněno: 24. 7. 2020

Zcela výjimečné postavení mezi výrobci traktorů má náchodská továrna Kovap, nevelká rozlohou, ale velká duchem. Byla založena 1. 5. 1991 po rozčlenění Kovodružstva Náchod a její výrobky rozhodně zaujímají čelní místo mezi zajímavostmi.

Legendární plechový traktor

Již před mnoha léty (v roce 1951) začali v léto továrně vyrábět traktory a o několik let později si vytyčili cíl zkonstruovat traktor zcela nové generace, určený pro 21. století. Za tím účelem postupně získali do svých řad největší světové kapacity v oboru traktorové techniky a nyní začínají sklízet plody své práce.

Kovap jako první přinesl do výroby traktorů módní prvek známý z automobilů - design karoserie ve stylu padesátých let, zvaný TRAC – RETRO - AVANT. V porovnání s ostatními a možno říci konzervativními výrobci, kteří mezi sebou soupeří na úrovni marně zlepšovaných spalovacích motorů s turbodmychadly a katalyzátory, které je třeba dnes považovat za anachronismus, dali se v Kovapu cestou stoprocentně ekologického pohonu. Traktory obou jejich základních řad, červené - komunální a zelené – zemědělské, jsou totiž chytře poháněny patentovaným systémem KEY-SPRING. Kromě ekologických hledisek je tento systém ideální pro pracovníky, kteří kapacitou svého chápání těžko zvládají běžnou autoškolu. Proto výzkumné a vývojové pracoviště Kovapu za použití špičkové výpočetní techniky při veřejném průzkumu zjistilo, že 96.2 % naši produktivní populace zvládne po zaučení obsluhu traktoru Kovap alespoň uspokojivě. Laicky vyjádřeno, obsluhu zvládne pracovník, který svým chápáním dosahuje úrovně alespoň pětiletého dítěte. A protože dle zažitého pravidla je zaučená obsluha i méně platově hodnocena, ani z tohoto hlediska nejsou traktory Kovap provozně náročné. Rovněž s ohledem na výsledky výzkumu a známé heslo "co není v hlavě - musí být v pažích“ mají traktory Kovap výrobně a servisně jednoduché mechanicky ovládané řízení, třístupňovou převodovku bez synchronizace a převodovkou parkovací brzdu. Mezi progresivní řešení patří i čtyřhranný vývodový hřídel procházející středem zadního pravého kola, takže není třeba "chodit až dozadu", čímž se zkracují prostoje v procesu zemědělské výroby.

Uvedená avantgardní řešení předurčují traktor Kovap, dodávaný s valníkem se sklápěcím zadním čelem nebo v kombinaci s různou agregací (válec, brány, čert, obracečka, sečka), pro použití na malých hospodářských usedlostech a tak se 80 % výroby vyváží do západní Evropy, USA, Austrálie, Chile a na Nový Zéland. Při větším množství odebraných kurů Kovap dodává techniku v požadované bavě a s firemními znaky objednatele. Díky své popularitě mají traktory Kovap i na našem trhu bezkonkurenční prodejní síť - v každém správném obchodě s touto technikou. A věřte nevěřte, všechno můžete objednat a obdržet poštou - na dobírku!

A teď vážně. Dobový text výše pochází z knihy Traktory na českém trhu – 1994. Níže se také můžete podívat na „dobové technické údaje“ této legendární hračky.

Česká společnost Kovap Náchod, s. r. o. je dnes celosvětově známým výrobcem plechových hraček s tradicí od roku 1946, kdy byla v Československu založena jako rodinná firma bratry Sedlákovými. Firma KOVAP se pyšní širokým sortimentem originálních plechových hraček jako je beruška na klíček, která nikdy nespadne ze stolu, nebo model traktoru Zetor, jež v přesném měřítku napodobuje originál, nechybí mu řazení, zpátečka ani funkční volant. U všech produktů firmy Kovap je kladen důraz na ruční výrobu, precizní provedení a dlouhou životnost. Hračky jsou ekologicky nezávadné, šetrné k přírodě a pyšní se mimo jiné certifikátem BEZPEČNÉ HRAČKY. Plechové produkty značky Kovap jsou ideálním dárkem pro děti i dospělé a patří k populárním tradičním suvenýrům z České republiky.

Přečtěte si také

Autor: Ing. Peter Pernis1) , Ing. Josef Šenk, CSc., Ing. Vladimír Hanzlík, Ing. Zdeněk Tempír, CSc.
Foto: Archiv autorů a firmy Kovap

1) z knihy Traktory na českém trhu 1994

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.