Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Legendární sběrací vozy Pöttinger Profi z přelomu století mohou i dnes spolehlivě sloužit. Podívejte se na dobové video

Zveřejněno: 14. 6. 2021

Sběrací vozy Pöttinger Ladeprofi, Ernteprofi, Siloprofi a Europrofi jsou známy svou robustností a tím i dlouhou životností, kvalitou řezanky, spolehlivostí a komfortem obsluhy. Vozy Profi jsou k dispozici v několika verzích.

Sběrač u všech vozů Profi sbírá rychle a dobře každý materiál. Zdroj foto - tisková zpráva Pöttinger

Kapacita činí u Ernteprofi 31 nebo 36 metrů krychlových a u Ladeprofi 31, 46 a 42 metrů krychlových. Nejdůležitějším funkčním uzlem sběracích vozů Lade a Ernteprofi je sběrací a řezací systém s oboustranným vedením v kulise. 4 robustní kasače jsou ve středu rozděleny, posunuty, uloženy ve čtyřech ložiscích a oboustranně vedeny. Systém byl vyvinut firmou Pöttinger, je patentován a vyznačuje se vysokou rychlostí nakládání s malou spotřebou energie, klidným a souvislým chodem, rovnoměrným tokem píce a enormní ložnou kapacitou. Profi vybavený všemi 31 noži řeže píci na délku 4 cm, to je příkladně krátká řezanka, ta nejvhodnější pro silážování. A také při nasazení se všemi noži zůstávají vozy Profi lehké v tahu, protože píce je řezána ve dvou rovinách.

Obě řady nožů mohou být nezávisle na sobě, pomocí páky, zaklopeny směrem dovnitř nebo vyklopeny směrem ven. Snadné odklápění obou řad nožů a dobrý přístup k jednotlivým nožům usnadňují údržbářské práce. 4 rychloupínací nožové jednotky zvyšují varianty řezu, což je zejména praktické při zajišťování denního zeleného krmení.

Profi disponuje i pojistkou proti cizím předmětům - chrání každý nůž. Nože jsou drženy pružinou v dopravním kanálu. Tlačí-li cizí těleso nůž nahoru, pojistka se uvolní. Je jedno kde cizí těleso na nůž tlačí, automaticky se nože zase sklopí zpět do dopravního kanálu. Čistě a rychle jsou nakládány všechny druhy pícnin. Sběrací zařízení (s pěti řadami prstů) má šířku 1,65 m a obzvláště úzkou rozteč prstů, takže nezůstává žádná píce na poli. Kopírovací kola s osmi možnostmi nastavení kopírují přesně práci prstů. Sběrací zařízení je pérově odlehčeno, je velmi odolné proti zkroucení a optimálně se přizpůsobuje půdě i na nerovném terénu. Dva boční zvedací válce vyzvednou sběrací zařízení dostatečně vysoko. Sběrací ústrojí a podávací zařízení se při otáčení a vykládání automaticky zapíná i vypíná.

Robustní dávkovací válce uložené v ložiscích pracují v průjezdném silážním žlabu velmi rychle a vykazují rekordní profi výkon při vykládání.   Zdroj foto - tisková zpráva Pöttinger
Robustní dávkovací válce uložené v ložiscích pracují v průjezdném silážním žlabu velmi rychle a vykazují rekordní profi výkon při vykládání. Zdroj foto - tisková zpráva Pöttinger

Všechny funkce mohou být ovládány pohodlně ze sedadla řidiče - sběrací zařízení, sklopná oj, hydraulicky ovládaná nástavba na suchou píci, jakož i zadní stěna, dávkovací válce a pohon posuvného dna.

Různé možnosti dávkování píce – do jámy nebo krmného žlabu ve stáji

Robustní dávkovací válce uložené v ložiscích pracují v průjezdném silážním žlabu velmi rychle a vykazují rekordní profi výkon při vykládání. Výsledkem je stejnoměrný zhutněný koberec píce. Důležitou součástí vykládací techniky je vytahovací příčný dopravník pro chod nalevo i napravo. Obsluha je možná ze sedadla traktoru nebo ovladačem přímo na zádi vozu. Příčný dopravník dávkuje přesně na obě strany ve stáji přímo do krmných žlabu. Odstupňovaná rychlost posuvného dna zaručuje stále ideální posun a požadované dávkování píce. U Ernteprofi je hydraulický pohon posuvného dna standardní, je plynule regulovatelný pro jemné dávkované vykládání. Je i přepínatelný na zpětný chod. Dvojčinný rohatkový pohon s pěti řadícími stupni zajišťuje u Ladeprofi rychlé a plynulé vykládání.

Sběrací zařízení má obzvláště úzkou rozteč prstů, takže nezůstává žádná píce na poli.   Zdroj foto - tisková zpráva Pöttinger
Sběrací zařízení má obzvláště úzkou rozteč prstů, takže nezůstává žádná píce na poli. Zdroj foto - tisková zpráva Pöttinger

Praktická je také nástavba. Blízko sebe umístěné postranice, hustě vedle sebe uspořádána střešní lana a vzadu plachta, to umožňuje naplnění vozu až do posledního místa a při transportu nevznikají ztráty. Pro nízké průjezdy se hydraulický sníží u Ernteprofi třetí válec společně s nástavbou pro suchou píci. Ukazatel naplnění signalizuje konec nakládání.

U velkých vozů je tandemová osa standardní a pro různé půdy jsou k dispozici různě široké pneumatiky.   Zdroj foto - tisková zpráva Pöttinger
U velkých vozů je tandemová osa standardní a pro různé půdy jsou k dispozici různě široké pneumatiky. Zdroj foto - tisková zpráva Pöttinger

Rychlá jízda vyžaduje robustní podvozek. U velkých vozů je tandemová osa standardní a pro různé půdy jsou k dispozici různě široké pneumatiky. Rám je konstruován na nejvyšší zatížení.

Snadná údržba

Během minuty se vymontuje nůž k broušení, samozřejmě bez nářadí. Právě k přípravě siláže musí být nože stále ostré, jen tak se dosáhne čistý krátký řez. Jen jedna maznička pro sběrací zařízení, všechny prsty jsou jednotlivě výměnné. Příkladem nenáročné údržby je podávací systém. Všechny díly jsou snadno přístupné a s velkými vodícími válečky, širokými ocelovými kulisami a zušlechtěnými kluznými pouzdry je defacto dodávána dlouhodobá kvalita Profi. Praktický je také boční vstupní otvor u Ernteprofi.

Vozy Siloprofi a Europrofi

Skládací agregát vozů Siloprofi je tvořen osmi řadami hrabic, umožňujícími enormní výkonnost. Dvě dráhy rovnoměrně zatěžují skládací agregát, čímž je dosaženo prodloužení životnosti. Hrabicový skládací systém je charakteristický svojí šetrností a malým příkonem. 35 nožů umožňuje teoretickou délku řezanky 4 cm. I při využití všech nožů uložených ve dvou řadách, zůstává vůz nenáročný na potřebu výkonu.

Praktické je i hydraulické ovládání nosníku nožů z kabiny traktoru nebo přímo na voze. Skládací válec vozu Europrofi spolyká velké množství hmoty. 8 šroubovitě uspořádaných prstů válce dopravuje plynule píci přes nože řezacího ústrojí. Jednoduchost konstrukce s uložením ve dvou ložiskách a její robustní provedení garantují dlouhou životnost válce s minimálními nároky na údržbu. Prsty rotoru nejsou k tělesu válce přivařeny, nýbrž zaháknuty a jsou tedy snadno vyměnitelné. Husté uspořádání prstů rotoru umožňuje oboustranné vedení píce přes nože řezání. Mimořádně přesný řez je dán uložením nožů v jedné řadě. Nosník nožů je ovládán hydraulicky z kabiny traktoru nebo přímo na voze.

Montáž a demontáž nožů je u vozů Profi velmi jednoduchá bez nutnosti použít nářadí. Zdroj foto - tisková zpráva Pöttinger
Montáž a demontáž nožů je u vozů Profi velmi jednoduchá bez nutnosti použít nářadí. Zdroj foto - tisková zpráva Pöttinger

Montáž a demontáž nožů je u vozu Siloprofi a Europrofi velmi jednoduchá bez nutnosti použít nářadí. Patentované jištění nožů chrání spolehlivě každý nůž před poškozením. Při nárazu cizího tělesa vykývne jištění nůž až o 13 cm a následně jej spolehlivě vrátí do pracovní polohy.

Sběrač sbírá rychle a dobře každý materiál. Velký průměr opěrných kol, šířka sběrače 1,8 m a 6 řad prstů garantují čistý sběr i při vysoké pracovní rychlosti. Uložení sběrače umožňuje jeho podélný i příčný výkyv, proto je možné dobré kopírování terénu i na nerovných plochách.

Rám vyrobený z jemnozrnné oceli snáší dlouhodobě velké zatížení. Uzavřená konstrukce nástavby s hustě uspořádanými sloupky přepraví beze ztráty každý materiál až na žlab. Bočními nástupními dvířky u vozu provedení "D" s rozdružovacími válci, lze bezproblémově vstoupit do ložného prostoru vozu. Sklopitelná nástavba, rozdružovací válce a zakládací dopravník rozšiřují využití vozu a umožňují například zakládat krmivo přímo do žlabu.

Odpružená tandemová náprava s velkým rozměrem pneumatik nabízí spolehlivou dopravu a chrání porosty na vlhčích půdách. Podvozek je možné vybavit řízenou nápravou a různými brzdnými systémy s rozdílnou rychlostí a celkovou hmotností.

Dva hydraulické válce zvednou sběrací ústrojí až do výšky 65 cm. Rovněž rychlost při vyprazdňování je důležitá pro vysokou celkovou výkonnost soupravy. Dva rozdružovací válce rovnoběžně odkládají senáž na senážním žlabu. U vozu provedení "L" je klasická zadní stěna. Čtyři řetězy s hustě uspořádanými příčníky spolehlivě vyprázdní každý materiál.

Komfort obsluhy je prvotřídní, všechny funkce jsou ovládány elektrohydraulicky. Kontrolní světla informují obsluhu o poloze nosníků nožů, zadní stěny a činnosti automatiky plnění. Dvě klapky automatiky plnění usnadňují práci obsluhy a zvyšují využití ložného prostoru vozu. Ovládat jednotlivé funkce je možné i nouzově přímo na rozvaděči vozu.

Zajímavá je i výbava na přání – řídící systém LBS umožňuje elektronické ovládání všech funkcí. Jednotlivé pracovní polohy jsou předem naprogramovány, zkontrolovány a uloženy do paměti počítače.

Autor: Jakub Tutsch
Foto: Pöttinger

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.