TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Lepší kvalita a ochrana balíků. Lisy Kuhn VBP s variabilní komorou a ovíjecím mechanismem

Zveřejněno: 29. 9. 2020

Řada lisů Kuhn VBP 3100 nabízí velkou univerzálnost po celý rok. Tyto lisy mohou být vybaveny patentovaným systémem balení pomocí dvou válců, které přináší skutečné výhody. Kuhn novinku prezentoval na virtuální tiskové konferenci.

Lis Kuhn VBP 3100

Od zavedení dvouválcového ovinovacího systému Kuhn v roce 2015 již farmáři po celém světě vidí výhody tohoto jedinečného systému na lisech s pevnou komorou. Společnost Kuhn dnes nabízí tuto možnost i pro ovíjecí mechanismus na lisech s variabilní komorou VBP 3100. Patentovaný balicí systém používá dvě 750mm nebo dvě 500mm role napínací fólie, což má hned několik výhod, oproti ostatním komerčně dostupným balicím systémům, které používají speciální širokou fólii.

Snížení nákladů na balení až o 37 %

Dvouválcový systém kombinuje několik výhod, z nichž hlavní je standardní předepnutí (70 %). Protože je fólie předem napnutá, ovíjecí mechanismus si zachovává všechny vlastnosti kvalitního balení a zároveň snižuje náklady. Na ceně balící fólii je možné ušetřit až 37 %.

Snadné použití

Lze použít konvenční 750mm nebo 500mm fólie - je lehčí a snadno se s ní manipuluje. Výměna role je snadná. Systémy vázání fólií a sítí jsou na stroji dobře přístupné. Přechod z obou systémů vázání je rychlý a snadný – není třeba měnit role a nejsou k tomu potřeba ani žádné nástroje.

Proč obal?

Výhody technologie vázání do fólie se projeví především u lisování senážních balíků, u nichž po zavázání následuje proces ovíjení fólií. Vázání do fólie je prováděno s velkou péčí o balík, dokud není vysunut. Při lisování balíků se stále více upřednostňuje balící fólie před tradičním vázáním do sítí. Výsledkem tohoto vázání jsou těsnější a kompaktnější balíky s lepší ochranou po obvodu balíku. Přídavná kyslíková bariéra zajišťuje lepší kvalitu balíku a lepší tvar balíku umožňuje efektivnější skladování. Praktické výhody pro zemědělce jsou také četné. Balík svázaný fólií umožňuje snadné vybalení i v mrazu. Ve fólii není žádné krmivo, takže žádná ztráta. A nakonec tyto balíky zefektivňují nakládání s odpady – vše lze recyklovat.

Kuhn nedávno představil i robota zajišťující krmení skotu.

Podívejte se, jaké novinky byly představeny na digitální akci Kuhn Virtual SPACE 2020.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Kuhn

1) z podkladů Kuhn

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.