Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Lesní Case IH Puma 175 s otočným řízením a plynulou převodovkou pro efektivní práci s frézou

Zveřejněno: 13. 7. 2020

Firma, která se s námi podělila o své zkušenosti, je zaměřená na služby v lesnictví a pracuje na pozemcích všech velikostí. Avšak obzvláště na těch menších je velký traktor ve spojení s frézou neobratný. Při pořizování nového traktoru s lesní nástavbou a otočným řízením tak byly rozhodující jeho rozměry. O strojích a o tom, jak je důležité mít dobrého obchodního partnera, hovořil pan Bohuslav Dvořák.

Výkonnost soupravy obsluha odhadla na 50 arů za pracovní dobu

Rodinnou firmu DVOŘÁK LESY, SADY, ZAHRADY s.r.o. jsem zakládal v dubnu roku 1992, takže máme za sebou 28 let činnosti. Od začátku se zabýváme lesnictvím, údržbou zeleně a přidruženými službami. Máme i lesní školku. V současnosti zaměstnáváme 25 lidí,” úvodem představil firmu jednatel pan Bohuslav Dvořák. Jeho firma zajišťuje drcení klestu a přípravu ploch před zalesněním různým majitelům lesů. Jelikož jsou traktory při této pracovní činnosti velmi namáhané, nastal ve firmě čas na obměnu traktoru za nový. Již dva týdny proto ve firmě pracuje nově pořízený traktor Case IH Puma 175 CVXDrive s lesní nástavbou Forst, a to ve spojení s frézou FAO-FAR. „Předpokládáme, že nově pořízený Case IH se u nás osvědčí, s traktory této značky máme již letité zkušenosti,” řekl jednatel.

„Práce s lesní frézou je specifická a plynulá převodovka neskutečně zvyšuje produktivitu”
Obsluha traktoru Case IH Puma 175 CVXDrive

Naše redakce zastihla traktor nedaleko sídla firmy v ostravských Petřkovicích, kde byla zrovna prováděna likvidace klestu a nežádoucích porostů. Šlo o úpravu plochy drcením (po provedené těžbě), a to rychloběžnou povrchovou lesní frézou FAO-FAR 2.054 DT. Rozdrcený materiál byl v převážné míře ponechán na povrchu, pařezy nebyly zpracovávány. Následovat bude podzimní výsadba stromů a stavba oplocenky. Pozn.: Fréza spadá s průměrem rotoru 530 mm a vlastní dvoutunovou hmotností do kategorie středně těžkých strojů, vhodných pro agregaci s traktory s výkonem motoru okolo 175 koní. Fréza má šířku záběru dva metry a maximální hloubku zpracování od pěti do patnácti centimetrů. Souprava je též vhodná k odstraňování dřevního odpadu, vytváření průseků v prořezávkách nebo odstraňování podrostů.

Bohuslav Dvořák, jednatel firmy DVOŘÁK LESY, SADY, ZAHRADY s.r.o., u nově pořízeného traktoru
Bohuslav Dvořák, jednatel firmy DVOŘÁK LESY, SADY, ZAHRADY s.r.o., u nově pořízeného traktoru

Plynulá převodovka zvyšuje produktivitu

Stroj nasazený na práci s lesní frézou musí pojíždět velmi pomalou rychlostí – daleko nižší, než je rychlost lidské chůze –, aby zajistil dokonalé zpracování i nadměrného množství klestu, aniž by hrozilo poškození frézy. Z toho důvodu je většina traktorů vybavena převodovkou s plazivými rychlostmi, jejíž nevýhodou je však nutnost permanentního střídání rychlostních stupňů. To u plynulé převodovky, kterou je popisovaný stroj vybaven, odpadá. „U předchozího traktoru jsem si nastavil rozsah rychlostí, volil dopředu/dozadu a přeřazoval rychlostní stupně. Nyní mohu plynule zpomalit, když se blíží pařez. Mám nastavenou maximální pracovní rychlost 1,6 km/h, ale mohu zpomalit až na 0,1 km/h. Taktéž ovladatelnost je ve srovnání s předchozím traktorem velmi dobrá,” pochvalovala si v tomto ohledu plynulou převodovku u nově pořízeného traktoru obsluha stroje. K převodovce jednatel dodal: „Práce s lesní frézou je specifická a plynulá převodovka neskutečně zvyšuje produktivitu.” Obsluha může využívat i celou řadu dalších funkcí jako je tempomat rychlosti, změna akcelerace nebo režimy nastavení ovládání pojezdu. Při změně směru jízdy odpadá nutnost sešlápnout spojku díky reverzaci pod zatížením Powershuttle. Téměř maximální pojezdové rychlosti 40 km/h, které se využije při přejezdech mezi lesními pozemky a zákazníky, je dosaženo při ekonomických otáčkách motoru 1450 ot./min. Otáčky motoru při frézování činily kolem 1900 ot./min.

Zadní část traktoru je chráněna před nečistotami gumou
Zadní část traktoru je chráněna před nečistotami gumou

Naši zákazníci potřebují zpracovávat malé i velké plochy, proto jsme hledali rozumný poměr mezi velikostí stroje a jeho výkonem. Požadovali jsme také plynulou převodovku. Logicky jsme tak došli k traktoru Case IH Puma 175 CVXDrive, protože je na horní hranici naší představy o požadované velikosti,” uvedl jednatel, proč zvolili právě tento model, který pohání 6,7l šestiválcový motor s jmenovitým výkonem 132 kW / 180 k (při 2200 ot./min), maximálním výkonem 132 kW / 180 k (při 1800 až 1900 ot./min) a maximálním točivým momentem 770 Nm (při 1500 ot./min). Přes funkci Power Management je též možné navyšovat výkon až na maximálních 166 kW / 225 k (při 1800 až 1900 ot./min) – v tom případě činí maximální točivý moment 940 Nm (při 1500 ot./min). Známý systém Automatic Productivity Management (APM), který řídí otáčky motoru a převodový poměr s cílem dosáhnout co nejpříznivější spotřeby paliva, propojuje převodovku, motor, vývodový hřídel a elektrohydraulický tříbodový systém s ovládací pákou a pojezdovým pedálem. Obsluha může přes dělený ruční plyn nastavovat rozmezí pracovních otáček, mezi kterými se APM pohybuje.

Jednoduché ovládání přes loketní opěrku Multicontroller

Lesní fréza je agregována do zadního závěsu traktoru s maximální zvedací kapacitou 8259 kg a je poháněna elektrohydraulicky ovládaným vývodovým hřídelem s otáčkami 540E/1000/1000E ot./min. Management vývodového hřídele umožňuje automaticky vypínat pohon frézy při zvednutí nářadí a po jeho spouštění do pracovní pozice ho opět zapínat. Vývodová hřídel je také vybavena funkcí pozvolného rozběhu, která spočívá v pozvolném zvyšování točivého momentu. Vysoký výkon dodává axiální Load Sensing čerpadlo s výkonem 140 l/min, hydraulické čerpadlo pro řízení má výkon 66,5 l/min.

Kompletní otočné řízení. Přes loketní opěrku Multicontroller se ovládají veškeré důležité funkce traktoru včetně zvedání a spouštění frézy
Kompletní otočné řízení. Přes loketní opěrku Multicontroller se ovládají veškeré důležité funkce traktoru včetně zvedání a spouštění frézy

Podle obsluhy traktoru má nová fréza ve srovnání s předchozí jiné zpřevodování, a tak si musí její ovládání ještě více osvojit. Ovládání traktoru a frézy není nijak složité a většina funkcí jak traktoru, tak frézy se volí prostřednictvím loketní opěrky Multicontroller a elektronického joysticku. Takto lze pohodlně ovládat zadní hydraulické okruhy a například jednu z funkcí frézy, jako je usměrňování hmoty přes nastavování úhlu sklonu krytu frézy. Drcená organická hmota se totiž dostává do prostoru pod kryt frézy, kde je dále drcena a usměrňována ven a rovnoměrně rozvrstvena.

Lesní nástavba zachovává přednosti traktoru

Aby se mohl traktor pohybovat v lesním prostředí bez výrazného poškození větvemi či pařezy, byl pořízen s lesní nástavbou Forst, vyrobenou rakouskou firmou Thanhofer. Lesní nástavba nijak neomezuje výhled z traktoru, jeho funkce ani provádění pravidelné údržby. Traktor při frézování překonává pařezy a jezdí po ostrých a masivních větvích. Proti průrazu je celá spodní část traktoru chráněna masivní ocelovou konstrukcí. Zabezpečeny jsou tak motor, převodovka, palivová nádrž, nádrž AdBlue, hydraulické a elektrické systémy. Chráněna je také přední náprava, řídicí tyče a hydraulické válce. Traktor je obut do odolných lesních pneumatik Nokian o rozměrech 16.9-28 vpředu a 20.8-38 vzadu, disky jsou při tom vyztuženy a ventilky chráněny. Před větvemi a padajícími předměty je kabina kryta certifikovanou šestisloupkovou odolnou ocelovou konstrukcí složenou z ochranného rámu, kapoty, ochranné mříže nad střechou kabiny a zadního okna. Traktor je též dovybaven reverzním ventilátorem chladičů či dokonce vyhříváním pro motor a převodovku.

Proti průrazu je chráněna celá spodní část traktoru masivní ocelovou konstrukcí
Proti průrazu je chráněna celá spodní část traktoru masivní ocelovou konstrukcí

Většinu času traktor stráví jízdou vzad. Aby obsluha nemusela být celou pracovní směnu otočená, je traktor vybaven kompletním otočným řízením firmy Kneidinger 1880. V kabině při přestavbě neproběhly žádné zásadní změny, ovládání je zachováno, dokonce zůstalo i sedadlo spolujezdce. U zadního okna jen přibyl druhý volant (i s pákou reverzace) a další pedály. Pro rychlé a pohodlné otočení sedačky o 180 stupňů je zapotřebí zvednout jen loketní opěrku, a to nezávisle na tom, zda je spuštěn motor či nikoliv. Kabina je čtyřsloupková a vzadu je dost místa na nohy, obsluha má dobrý výhled ven a pohodlnou pozici za volantem. Aby měla obsluha při práci s frézou přehled o dění „za traktorem” byla na mříž chránící střechu kabiny umístěna kamera. Kamerový monitor je umístěn na sloupku v kabině nad displejem zobrazujícím otáčky motoru, rychlost apod.

Nejde tak ani o značku traktoru jako o dobrého prodejního partnera

První traktor dodaný firmou BV Technika se ve firmě DVOŘÁK LESY, SADY, ZAHRADY s.r.o. objevil zhruba před 18 lety. „S BV technikou jsme začali spolupracovat v době, kdy naše traktory začaly být zastaralé a ostatní výrobci nedokázali nabídnout vhodný stroj. BV Technika byla tehdy jediná, která vyhověla našim specifickým požadavkům na traktory do lesa. Začali jsme tím, že jsme si u nich nechali udělat speciál na přibližování dřeva z viničního traktoru o výkonu 60 koní. Tímto se spolupráce potvrdila,” řekl jednatel. Do firmy bylo BV Technikou během let dodáno již několik strojů. „U BV Techniky víme, že jsme partneři a když potřebujeme, vyjdou nám vždy vstříc. S traktory Case IH jsme spokojeni. Loni jsme zkusili Case IH 85A, kde je všechno mechanické. Okamžitě jsme ho koupili a používáme ho v komunálním sektoru, kde nepotřebujeme přebytečné množství funkcí. Z traktoru jsme nadšeni, jedná se o jednoduchý stroj za rozumnou cenu. Líbí se mi, že mám možnost výběru a mohu si koupit to, co mi vyhovuje,” poznamenal na závěr pan Dvořák.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.