TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Luční válce GOLEM nabízí pomoc poškozeným a neudržovaným trvalým travním porostům

Zveřejněno: 1. 3. 2021

Značka SMS Rokycany se od roku 2005 věnuje vlastnímu vývoji a výrobě lučních válců pro údržbu trvalých travních porostů. S ohledem na široké portfolio společnosti v sortimentu na údržbu travnatých ploch se jedná o vlajkovou loď. Vývojové oddělení se v posledních letech intenzivně zaměřilo na rozšíření nabídky příslušenství a zapracování různých poznatků od koncových zákazníků. Výsledkem je stroj, který je svojí robustností a důmyslnou konstrukcí v tuzemsku i Evropě ojedinělý.

Válení jetelových podsevů, rovnání škod po divokých prasatech, vyčesávání stařiny a mechů, přísev, utužování pozemků, provzdušňování a zlepšování zasakování srážek. To vše jsou možnosti použití lučního válce GOLEM od české společnosti SMS Rokycany.

První válce Golem byly v roce 2005 vyrobeny v záběru 5,2 m s třídílným hydraulicky skládaným rámem bez dalšího příslušenství. Hlavním impulzem pro vývoj tohoto stroje byla snaha nabídnout zemědělcům řešení na nerovné pozemky a jejich nápravu. Hlavní funkcí stroje dodnes zůstává rovnání trvalých travnatých ploch způsobených zejména divokými prasaty, pohybem dobytka a pohybem těžké zemědělské techniky. Dalším pozitivem při aplikaci tohoto stroje je zamačkávání kamenů do porostu, což chrání další techniku jakožto například sekačky a shrnovače před poškozením. Přítlak až přes 2 tuny na 1 metr záběru je dobrým předpokladem pro spolehlivé zamačkání kamení. Výstupem práce lučního válce není tedy pouze urovnaný pozemek, ale také úspora financí, které by se s velikou pravděpodobností musely investovat do oprav další techniky. Pro zajímavost lze zmínit, že jeden GOLEM 540 utužuje od roku 2019 travnaté plochy na Pražském Letišti Václava Havla, jelikož nezpevněné plochy v okolí ranvejí musí být pravidelně zhutňovány pro případ, že letadlo sjede z ranveje.

Třídílný rám stroje GOLEM 540 zajišťuje výborné kopírování terénu a jeho rovnoměrné urovnání. Zdroj foto - Jiří Andrlík
Třídílný rám stroje GOLEM 540 zajišťuje výborné kopírování terénu a jeho rovnoměrné urovnání. Zdroj foto - Jiří Andrlík

Nové typy Golemů 300 a 540 s rokem výroby 2021 zvládají přepravu po veřejných komunikacích i s vodou naplněnými válci a to při rychlosti do 30 km/h. Při práci je pak doporučená pracovní rychlost do 10 km/h. Požadavky na výkon traktoru jsou různé dle výbavy stroje a pracovních podmínek, avšak v základní výbavě lze počítat s potřebným výkonem od 20 koní na metr záběru. U tahačů s relativně malým výkonem lze s ohledem na bezpečnost s výhodou doporučit svahovou brzdu válce, kterou zákazníci oceňují zejména při práci na svažitých pozemcích, jelikož zvyšuje brzdný účinek při práci.

Prutové brány a různé varianty předního smyku jsou oblíbeným příslušenstvím v péči o TTP. Zdroj foto - Jiří Andrlík
Prutové brány a různé varianty předního smyku jsou oblíbeným příslušenstvím v péči o TTP. Zdroj foto - Jiří Andrlík

Široká nabídka příslušenství nabízí další funkce stroje a rozšiřuje tak možnosti aplikací stroje. Prutové brány v kombinaci s pneumatickou sečkou pro přísev jsou velice častou volbou farmářů při nevhodné druhové skladbě trvalých travních porostů popřípadě u dosévání poškozených míst po černé zvěři. Několik suchých let v poslední dekádě a nedostatek kvalitní píce zapříčinilo větší důraz na druhovou skladbu porostů a jejich kvalitu. Právě prutové brány jsou výborným pomocníkem při eliminaci mechů a vyčesávání stařiny porostu. Provzdušněný porost bez mechů a stařiny je přitom základním předpokladem pro kvalitní růst píce a případnou efektivitu přísevu.

Nejen trvalé travní porosty jsou podmínky, kde se cítí Golem jako doma. Hladké válce se také s oblibou využívají k válení jetelovin. Někteří zemědělci dokonce využívají válec Golem k válení různých podsevů jetele na poli v kombinaci s různými krycími plodinami. To vše s výbornými agronomickými výsledky.

Porost s vyčesanou stařinou a mechem je důležitým předpokladem pro zdravý kvalitní porost. Zdroj foto - Jiří Andrlík
Porost s vyčesanou stařinou a mechem je důležitým předpokladem pro zdravý kvalitní porost. Zdroj foto - Jiří Andrlík

Poslední 3 roky je ve výbavě stroje také typ válce Aerátor. U tohoto stroje je hladká roura opatřena velikým počtem hrotů z otěruvzdorného materiálu pro jejich delší životnost. Hroty mají za úkol proříznout drn a přivést vodu, živiny a kyslík přímo ke kořenům. Zejména zasakovací schopnosti takto ošetřeného porostu jsou výrazně vyšší. Přínos tohoto stroje je vidět zejména v sušších letech a při nedostatku vláhy, což kvitují sami zákazníci.

Válec Aerátor s hroty 170mm provzdušňuje porost a výrazně přispívá k lepšímu vsakování vody. Zdroj foto - Jiří Andrlík
Válec Aerátor s hroty 170mm provzdušňuje porost a výrazně přispívá k lepšímu vsakování vody. Zdroj foto - Jiří Andrlík

Společnost SMS Rokycany je na trhu zemědělské techniky od počátku 90.let a od této doby patří mezi stálice ohledně výroby zemědělských strojů a mezi největší tuzemské výrobce zemědělské techniky vůbec. Technika na údržbu TTP je podstatnou částí sortimentu společnosti už více než 16 let a z široké nabídky techniky je společnost schopna nabídnout stroje uspokojující potřeby malých i velkých farmářů.

Autor: Jiří Andrlík
Foto: Jiří Andrlík

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.