Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Modelové řady ruských kombajnů Rostselmash cílí na malé i velké zemědělce

Zveřejněno: 6. 1. 2021

Všechny ruské zemědělské stroje jsou nenáročné na provoz a údržbu. Zároveň se vyznačují ekonomickým provozem a příznivou spotřebou paliva. Rostselmash mimo jiné vyrábí několik modelových řad kombajnů. Model VECTOR je vhodný pro pole s nízkým a středním výnosem. Inovativní, obratný a kompaktní model NOVA si zase poradí s nestandardními úkoly v náročném terénu. Modely ACROS a RSM 161 byly vyvinuty pro velká obilná pole s vysokými výnosy. Axiální model TORUM byl vyvinut pro sklizeň náročných plodin.

U VECTORu zemědělci oceňují nízké pořizovací a provozní náklady. VECTOR 425 je praktickým a spolehlivým kombajnem s konvenčním mláticím a separačním systémem

Pořizovací náklady jsou jen počátkem všech investicí do nového kombajnu. Jak každý ví, hlavní náklady souvisejí s údržbou, pohonnými hmotami a náhradními díly. Když každá minuta odstávky kombajnu stojí peníze, je důležité postarat se o maximální snížení nákladů. Rostselmash má sklad náhradních dílů v Evropě, což umožňuje rychlé dodání požadovaného dílu bez celních obtíží. Všechna servisní střediska jsou vybavena potřebným diagnostickým zařízením – a všechna mají servisní vozidla pro zásahy v terénu. Kromě toho standard služeb Rostselmash zajišťuje 24hodinový provoz servisních středisek během sklizňové sezóny, společnost se zavazuje odstranit poruchu stroje do 48 hodin, pokud není nutná demontáž hlavních komponentů. Originální náhradní díly lze objednat na webových stránkách společnosti. Díly jsou pak doručeny nejbližšímu prodejci. Výhradním dovozcem kombajnů a řezaček pro český trh je firma KomAgrartechnik CZ s.r.o. Prodej a servis je řešen přes regionální distribuční a servisní síť obchodních partnerů.

Inovativní kombajny za rozumnou cenu

Všechny ruské zemědělské stroje jsou nenáročné na provoz a údržbu. Zároveň se vyznačují ekonomickým provozem a příznivou spotřebou paliva. Rostselmash vyrábí stroje, které vyžadují přiměřené náklady na provoz. Zároveň jsou schopné sklízet i v těch nejnáročnějších polních podmínkách. Nejde o zastaralé, ale inovativní stroje. Ukázalo se, že Rostselmash představil za posledních 15 let více novinek než za desetiletí své historie. Inženýrská řešení, ověřená roky zkušeností, spolu s inovativními technologiemi jsou základem tohoto technologického průlomu. Pro Rostselmash je také důležité, aby dnes jeho stroje neměly konkurenci z hlediska ceny.

Rostselmash mimo jiné vyrábí několik modelových řad kombajnů. Ovládání těchto kombajnů je intuitivní, nastavení je jednotné a jednoduché, k dispozici jsou také elektronické asistenty. Konstruktéři dbají na to, aby měla obsluha vždy přístup ke všem komponentům stroje a zároveň, aby mohla provádět nastavení stroje z pohodlí kabiny. Díky tomu je práce nejen jednodušší, ale také rychlejší, přesnější a nakonec efektivnější.

VECTOR

Vytřásadla u modelu VECTOR umožní maximální separaci různých kultur. O minimalizování ztrát se postará zvláštní zařízení pro druhý výmlat.
Vytřásadla u modelu VECTOR umožní maximální separaci různých kultur. O minimalizování ztrát se postará zvláštní zařízení pro druhý výmlat.

U VECTORu zemědělci oceňují nízké pořizovací a provozní náklady. VECTOR 425 je praktickým a spolehlivým kombajnem s konvenčním mláticím a separačním systémem.

Kombajn je osazen motorem Cummins B6.7 o výkonu 235 koní. Výkonná třístupňová hydrostatická převodovka zajišťuje plynulé přizpůsobení pojezdové rychlosti. Objem palivové nádrže činí 510 l, a tak zajišťuje dlouhý provoz bez doplňování paliva. Praktickou vychytávkou je integrovaný kompresor pro čištění komponentů a huštění pneumatik. Objem zásobníku činí až 6 m3.

Se slámou VECTOR 425 zachází velmi šetrně. Slámu lze ukládat do řádku nebo drtit.

VECTOR 425 je dodáván s kabinou Comfort Cab II. Jak název napovídá, vybavení kabiny je plně v souladu se současným chápáním ergonomie a bezpečnosti práce. Obsluze v kabině pomáhá informační systém Adviser III. Systém sleduje všechny procesy a zobrazuje důležité informace na obrazovce.

Průměr mláticího bubnu kombajnu činí 800 mm a šířka 1 200 mm. Výrobce uvádí, že je největší na světě. K dispozici má též zvláštní nezávislý domlaceč, který vylepšuje efektivitu výmlatu a snižuje zatížení hlavního mláticího bubnu. Nechybí ani velký separační koš pro maximální separaci různých druhů plodin. Horní síta jsou vybavena patentovaným řešením, které poskytuje rovnoměrnější distribuci toku vzduchu a předchází ulpívání materiálu na sítech.

NOVA

Model Nova vyplňuje mezeru na trhu s cenově dostupnými, spolehlivými a kompaktními sklízecími mlátičkami.
Model Nova vyplňuje mezeru na trhu s cenově dostupnými, spolehlivými a kompaktními sklízecími mlátičkami.

Obratný a čtyřvytřasadlový model NOVA je umístěn ve výkonnostní kategorii 175 koní - výkon dodává osvědčený motor Cummins. Doménou modelu je unikátní dvousekční mláticí ústrojí s velkou mláticí a separační plochou o velikosti 0,93 m², což je v této výkonnostní kategorii výjimečné. Celková plocha sít činí 3,59 m². Už ve standardu je kabina vybavena řadou komfortních prvků včetně palubního počítače Adviser II. Moderní design a zajímavá výbava poskytují požadovaný výkon a dobrý poměr cena/kvalita.

RSM 161

RSM 161 patří do rodiny sklízecích mlátiček schopných sklízet jakoukoliv plodinu. Využívat může jak řádkové adaptéry, tak sběrače řádků a žací stoly Power Stream II se záběrem 7 a 9 metrů
RSM 161 patří do rodiny sklízecích mlátiček schopných sklízet jakoukoliv plodinu. Využívat může jak řádkové adaptéry, tak sběrače řádků a žací stoly Power Stream II se záběrem 7 a 9 metrů

Kombajn RSM 161 je určený pro sklizeň všech tradičních plodin. Jedná se o efektivní stroj, jeden z nejproduktivnějších ve své třídě, s výkonem až 40 tun za hodinu, schopný sklidit až 2 000 ha za sezónu. Kombajn disponuje dvoububnovým systémem výmlatu, s hlavním bubnem, domlacovačem a podávačem umístěným mezi nimi. Výmlat probíhá v pěti fázích. Šířka mláticího bubnu činí 1 650 mm, průměr mláticího bubnu 800 mm a separačního bubnu 750 mm. Vytřásadla mají velkou separační plochu na úrovni 6,1 m² a plocha dvoustupňového čisticího systému činí 7,1 m². Kombajn je vybaven motorem Cummins QSL 8.9 o výkonu 380 koní.

ACROS

Vytřásadlová mlátička ACROS představuje jednoduchý a spolehlivý stroj.
Vytřásadlová mlátička ACROS představuje jednoduchý a spolehlivý stroj.

Konvenčním mláticím a separačním systémem disponuje i model ACROS 595 Plus, který je obzvláště oblíbený u středních a velkých farem.

ACROS 595 Plus je osazen motorem Cummins QSL9 o výkonu 337 koní.Motor je spojen s výkonnou třístupňovou hydrostatickou převodovkou. Palivová nádrž pojme 510 l, což v průměru vystačí na 12 hodin provozu. Stroj je dodáván s kabinou Comfort Cab II a informačním systémem Adviser III. Zásobník na zrno pojme 9 000 litrů zrna.

Kombajn je osazen mláticím bubnem o průměru 800 mm a šířce 1 480 mm. Stroj je vybaven dvoustupňovým čisticím systémem složeného ze sekce předčištění a z dalších dvou zón, kterými profukuje vzduch. Toto řešení poskytuje vyšší výkonnost při stejné délce sít. Celková plocha sít je tím zvýšená ze 4,74 m² na 5,2 m². Dalším prvkem ke zvýšení výkonnosti a čistoty zrna je dvousekční ventilátor se zónou sání. Ventilátor vytváří silné a rovnoměrné proudění vzduchu nezávisle na množství hmoty.

TORUM

Průřez modelem TORUM. Zásobník na zrno pojme 12 300 litrů a vyprázdní 120 litrů za sekundu. Možné je elektricky nastavit síta, jakož i přepážky v drtiči slámy tak, aby bylo možné dokonale rozložit slámu na pole.
Průřez modelem TORUM. Zásobník na zrno pojme 12 300 litrů a vyprázdní 120 litrů za sekundu. Možné je elektricky nastavit síta, jakož i přepážky v drtiči slámy tak, aby bylo možné dokonale rozložit slámu na pole.

Axiální kombajny jsou vyhlášené svým šetrným zacházením se zrnem. Model TORUM nabízí všechny výhody axiálních kombajnů. K výmlatu nepoužívá rotor s pevným košem, kde je využívána jen jeho částečná plocha (snižuje se výkonnost výmlatu a při sklizni vlhkého materiálu se horní část ucpává), ale rotor s rotujícím košem – zabezpečuje výmlat po celém obvodě, úhel opásání činí 360°. Výše zmíněné nevýhody tak odpadají, protože je také vybaven třemi sekcemi mláticích latěk. Při každém otočení rotoru dochází k trojitému výmlatu hmoty. Mezera mezi rotorem a košem se nastavuje v jednotlivých sekcích.

Rostselmash ke svým kombajnům nabízí širokou škálu adaptérů pro sklizeň všech tradičních plodin.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Rostselmash

1) z podkladů Rostselmash


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.