Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Muž prozkoumal opuštěný ruský traktorový závod. Nafotil, jak smutně skončil unikátní prototyp

Zveřejněno: 30. 8. 2021

Stroj historické hodnoty, který by jednoho dne mohl mapovat v muzeu značky vývoj toho či onoho modelu, v případě Volgogradského traktorového závodu (VTZ) jen smutně chátrá v opuštěných prostorách výrobní haly.

Mezi traktory se vyjímal i unikát, který by si spíše zasloužil místo v muzeu. Zdroj foto - Dmitrij Balakirev

Z většiny Volgogradského traktorového závodu (VTZ) dnes zbyly jen trosky. Téměř všechny výrobní haly jsou opuštěné a polorozpadlé. Průzkumník opuštěných továren, který si říká ComDig/Urban Exploration, navštívil jednu celkem zachovalou dílnu, kde čekal velmi zajímavý nález. Když objekt zkoumal, nečekal, že zde najde alespoň něco, co přežilo. Prozkoumal téměř celé území závodu podél a napříč a nijak zvlášť nepřikládal důležitost jednotlivým dílnám, které pokaždé zmizely z dohledu. Koneckonců, jsou prakticky na hranici se zbytky pracovního území závodu, dostat se příliš blízko je docela nebezpečný podnik. Ale tentokrát se rozhodl využít šance a do dílen se dostat. Zjistil, že tam zůstalo mnoho opuštěných traktorů.

Většina výrobních strojů už byla samozřejmě rozebrána a nepoužitelná. Opuštěné výrobní haly se postupně rozebírají. Vidět můžeme rozebrané ocelové konstrukce, haldy cihel, písku a další stavební materiál. Očividně to někomu poslouží ke stavbě letní chaty nebo garáže.

VT-130K byl vyroben ve zdejší továrně. Jde o prototyp, který využívá základ pásového traktoru VT-130. Písmeno „K“ označuje kolovou úpravu.  Zdroj foto - Dmitrij Balakirev
VT-130K byl vyroben ve zdejší továrně. Jde o prototyp, který využívá základ pásového traktoru VT-130. Písmeno „K“ označuje kolovou úpravu. Zdroj foto - Dmitrij Balakirev

Tentokrát měl ComDig štěstí - v jedné dílně nikdo nebyl. Než do dílny přišel, míjel automat na vodu, pozůstatky malých naftových tahačů a elektrických nákladních vozidel. Nejzajímavější nález ale čekal v nejvzdálenějším rohu. Čtyři traktory! Podle všeho je lidé používají k odstranění kovových konstrukcí výrobních hal. DT -75 - traktor, který zde byl vyroben, se nyní paradoxně podílí na zničení samotného závodu... Na fotografiích můžeme vidět i traktor z produkce Charkovského traktorového závodu a traktor Belarus z Minska.

Mezi traktory se vyjímal i unikát, který by si spíše zasloužil místo v muzeu - kolový traktor VT-130K, který byl vyroben ve zdejší továrně. Jde o prototyp, který využívá základ pásového traktoru VT-130. Písmeno „K“ označuje kolovou úpravu. Vyrobeno bylo jen pár kusů, traktor nikdy nebyl uveden do sériové výroby.

ComDig navštívil minivýstavu zemědělských strojů vyráběných třemi zeměmi bývalého SSSR, a dokonce viděl exkluzivní prototyp. Pohled je to samozřejmě smutný, protože velmi brzy bude celý závod rozebrán.

Na závěr zmíníme, že VTZ stále pokračuje ve výrobě, ale v malém měřítku. Velká část výrobních hal je nyní opuštěna nebo byla zbořena.