TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Na Zemi Živitelce se představilo šest strojů značky SMS CZ

Zveřejněno: 31. 8. 2022

Na konci letních prázdnin se veřejnosti představilo na agrosalonu Země Živitelka hned šest strojů SMS CZ, českého výrobce techniky na zpracování půdy a údržbu luk a pastvin.

Kategorii kompaktorů zastupoval SMS CZ Severit.

Země Živitelky se účastníme pravidelně od devadesátých let. Akce má pro nás nejen obchodní přínos, ale jde i o prestižní záležitost. Snad každý výrobce a značka působící v českém zemědělství usilují o to, se představit veřejnosti v Českých Budějovicích,“ říká Petr Jirsa, jednal společnosti SMS CZ s.r.o.

Návštěvníkům se na budějovickém výstavišti představilo hned šest strojů SMS CZ.

K vidění byly nesené vály SMS CZ Teran N 300 s pracovním záběrem 3 metry určené do zadního tříbodového závěsu traktoru. Své uplatnění nacházejí, jak při polních pracích, tak i při údržbě luk a pastvin. Zákazníci na stroji oceňují snadnou manévrovatelnost. Díky krátké konstrukci je těžiště stroje blízko závěsu a je možné jej agregovat s méně výkonnými traktory nebo použít ve svažitých terénech. SMS CZ Teran N je možné vybavit širokým portfoliem příslušenství včetně různých typů válců do průměru 610 mm a secí nástavby s variabilní výkonem.

Představil se také polonesený vál SMS CZ Teran 630 s pracovní šířkou 6,3 metru.
Představil se také polonesený vál SMS CZ Teran 630 s pracovní šířkou 6,3 metru.

Představil se také polonesený vál SMS CZ Teran 630 s pracovní šířkou 6,3 metru. Konstrukce stroje je tvořena třemi válcovými sekcemi, mechanicky rozkládanými do pracovní polohy. Trojdílný rám zároveň umožňuje dokonale kopírovat terén. K dispozici je široký výběr válců až do průměru 600 mm. Na přání je možné stroj vybavit i secí nástavbou.

Dalším vystaveným strojem byl nesený radličkový kypřič SMS CZ Atos 300 s pracovním záběrem 3 metry.
Dalším vystaveným strojem byl nesený radličkový kypřič SMS CZ Atos 300 s pracovním záběrem 3 metry.

Dalším vystaveným strojem byl nesený radličkový kypřič SMS CZ Atos 300 s pracovním záběrem 3 metry využívaný při předseťové přípravě a na posklizňové zpracování půdy. Stroj disponuje třemi řadami radliček s osovou roztečí 30 cm. Radličky mohou být jištěny střižně, pružnou slupicí nebo pružinou. V závislosti na použitém typu radlic a nastavení stroje lze s kypřičem zpracovávat půdu do hloubky 5 – 30 cm.

Přítomný byl také nesený diskový podmítač SMS CZ Ontario N 300 s pracovním záběrem 3 metry.
Přítomný byl také nesený diskový podmítač SMS CZ Ontario N 300 s pracovním záběrem 3 metry.

Přítomný byl dále nesený diskový podmítač SMS CZ Ontario N 300 s pracovním záběrem 3 metry. Stroj má dvě řady disků o průměru 510 mm, ty jsou uloženy na bezúdržbových ložiscích na slupicích z vysokopevnostní oceli a jsou jištěny proti přetížení pomocí gumových silentbloků. Pracovní hloubka stroje je až 12 cm, i proto nalézá stroj své uplatnění při první mělké podmítce, předseťové přípravě nebo při údržbě trvalých travních porostů.

K vidění byly nesené vály SMS CZ Teran N 300 s pracovním záběrem 3 metry určené do zadního tříbodového závěsu traktoru.
K vidění byly nesené vály SMS CZ Teran N 300 s pracovním záběrem 3 metry určené do zadního tříbodového závěsu traktoru.

Kategorii kompaktorů zastupoval SMS CZ Severit 400 H, nesená varianta s pracovním záběrem 4 metry se využívá zejména v předseťové přípravě půdy. Díky širokému výběru příslušenství dokáže sloučit až sedm operací do jedné a je tak schopen při jednom přejezdu srovnat pozemek, rozdrobit hroudy a připravit seťové lůžko až do hloubky 15 cm. S pracovní rychlostí až 15 km/h navíc šetří čas.

Prutové brány SMS CZ Lanio 600.
Prutové brány SMS CZ Lanio 600.

A zapomenout nesmíme ani na prutové brány SMS CZ Lanio 600 s pracovním záběrem 6 metrů. Jednoduchý univerzální stroj se vyznačuje skvělým kopírováním terénu pomocí výkyvných rámů a opěrných koleček. Agresivitu prstů je možné nastavit a samotné prsty jsou dostupné v průměrech 6, 7 nebo 8 mm. Na přání je stroj možné dovybavit rovnacím hrablem. SMS CZ Lanio 600 lze použít i do čelního závěsu traktoru. Své uplatnění nachází při údržbě travních porostů i při práci na poli.