Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nejoblíbenější teleskopický manipulátor JCB Loadall byl elektrifikován. Jeho baterie se nabije za 35 minut

Zveřejněno: 19. 11. 2020

Společnost JCB rozšiřuje modelovou řadu teleskopických manipulátorů E-TECH o první modely Loadall s elektrickým pohonem. JCB 505-20E a 525-60E Loadall byl představen během první virtuální tiskové konference výrobce.

Nejoblíbenější teleskopický manipulátor JCB Loadall byl elektrifikován

JCB je specialistou na vývoj a výrobu teleskopických manipulátorů přes čtyřicet let. V tomto oboru je průkopníkem a nadále jím chce zůstat. JCB se tak stalo průkopníkem v přechodu k elektrickému pohonu ve stavebních, zemědělských a průmyslových strojích. Světu JCB nedávno představilo plně elektrickou verzi oblíbeného teleskopického manipulátoru Loadall, který se standardně vyrábí s dieselovým motorem. Brzy můžeme očekávat mnohem více elektrických strojů JCB. Společnost již vyrábí například elektrický teleskopický manipulátor JCB Teletruk 35-22E.

Technický ředitel Richard Brooks uvedl, že elektropohon je stejně výkonný a produktivní jako naftový motor, pokud se ale podíváme pod kapotu manipulátoru, uvidíme zásadní odlišnosti. „Nejenže jsme elektrifikovali vznětový stroj, ale vytvořili jsme zcela nový vysoce účinný elektrický Loadall,“ uvedl technický ředitel.

505-20E Loadall má dva elektromotory, jeden pro hnací ústrojí a druhý pro pohon hydraulického systému. Manipulátor je také vybaven inteligentní rekuperační hydraulikou. Manipulátor též využívá rekuperační brzdění (namísto tradičního brzdového systému), který v průběhu procesu dobíjí baterii. Elektrický Loadall je vybaven palubní nabíječkou (240 V, 16 A), která je schopna dobít baterii za 8 až 10 hodin. Volitelnou univerzální nabíječku JCB lze také použít k rychlému nabíjení – baterie je nabita za pouhých 60 minut, u modelu 525-60E výrobce uvádí 35 minut. Robustní lithium-iontový akumulátorový systém lze nabít více než 5 000krát - to je zhruba 10 let používání v běžných podmínkách. Baterie nevyžaduje údržbu a může pracovat při teplotách od -20 do 60 °C.

JCB LiveLink pomohl s vývojem

Rozsáhlá analýza pracovních cyklů zákazníků prostřednictvím telematického systému JCB LiveLink, studií a testů umožnila technikům JCB optimalizovat životnost baterie stroje tak, aby splňovala požadavky zákazníků. 96V lithium-iontová baterie vystačí na jednu směnu provozu.

Manipulátor je převážně určen pro zákazníky, kteří požadují stroj pro provoz uvnitř budov, v podzemních stavbách, v přístavech a v městských oblastech, kde platí přísné emisní předpisy. Výhodou elektrického provozu je výrazné snížení hladiny hluku, díky čemuž je Loadall vhodný pro provoz v oblastech citlivých na hluk – typicky se jedná o oblasti u škol, měst či nemocnic. Rozměry manipulátoru jsou shodné s naftovou verzí – stejně tak i parametry jako jsou zdvih a nosnost.

Model 525-60E Loadall osloví více zemědělskou komunitu. Vypadá podobně jako model s naftovým pohonem. 96V lithium-iontová baterie je umístěna v prostoru obvykle vyhrazeném pro vznětový motor.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: JCB

1) z podkladů JCB

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.