Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Někdo si nechal patentovat nový druh postřikovače. Od zemědělců sklidil obdiv

Zveřejněno: 20. 1. 2021

Stránka Agrarheute zveřejnila video se zcela novým typem postřikovače. Nazvat ho lze hybridem mezi neseným a taženým postřikovačem. Video vyvolalo mezi zemědělci nečekaný zájem. Kdo stojí za tímto strojem, ví pouze stránka Agrarheute – výrobce chce zatím zůstat v anonymitě. Video mělo pouze získat zpětnou vazbu od zemědělců. Nyní výrobce tohoto patentovaného stroje hledá partnera, se kterým by projekt dokončil.

Nový druh postřikovače

Stránka agrarheute.com ke konci minulého roku na sociální síti Facebook zveřejnila video se speciálním postřikovačem. Nazvat ho lze hybridem mezi neseným a taženým postřikovačem. Video vyvolalo nečekaný zájem ze strany zemědělců. Stránka Agrarheute později zveřejnila více informací.

Výhodou tohoto postřikovače má být samotné spojení mezi traktorem a postřikovačem. Postřikovač je provozován jako tažený typ a stále si zachovává příznivé rozměry neseného typu - z toho plyne řada výhod. Jednak může být použita větší nádrž na kapalinu (až 4000 litrů), která je většinou doménou větších modelů postřikovačů.

Využití podle Agrarheute nalezne tam, kde je požadavek na větší objem nádrže a na dobré manévrovací schopnosti. Postřikovač disponuje hydropneumatickým podvozkem, náprava je řízena a má maximální úhel natočení 45 stupňů.

Další výhodou je možnost agregace traktoru se čtyřválcovým motorem o výkonu od 120 koní. Podle serveru lze hmotnost variabilně rozložit mezi traktor a podvozek postřikovače.

Postřikovač je zařízení určené k rozprašování kapaliny. V zahradnictví či zemědělství se využívá k rozprašování směsí vody s pesticidními či biologickými přípravky při ochraně rostlin, stromů nebo plodin.

Postřikovače se dělí na:

Ruční postřikovače - mají kapacitou pouze několik litrů a jsou určeny do domácností a pro postřik jednotlivých částí rostlin.

Zádové postřikovače - jsou určeny pro skleníky či zahrady. Většinou se nosí na zádech a pomocí motorového nebo ručního pohonu se pomocí hadice s tryskou přípravek aplikuje na rostliny a stromy. Zahradní postřikovače jsou široce používány v zahradách a sadech na ochranu rostlin. V zemědělství jsou používány pro selektivní ošetření malých ploch nebo ve speciálních kulturách.

Zádové rosiče - rosiče poháněné spalovacím motorem. Malé čerpadlo tlačí postřik do trysky před ústím trubice, ve které je i ovladač celého stroje. Ventilátor hnaný motorem vytváří proud vzduchu, do něhož je vstřikována kapalina. Výsledkem je mlha dopadající na rostliny.

Polní postřikovače jsou zemědělské stroje určené k rovnoměrné aplikaci prostředků na ochranu rostliny nebo jejich přihnojování. Postřik ředěný vodou je aplikován z nádrže pomocí trysek, které jsou umístěny na ramenech postřikovače. Zemědělské postřikovače dělíme na nesené, tažené, samochodné a rosiče pro speciální kultury.

Nesené postřikovače - jsou montovány na tažné zařízení (většinou traktor), mají nádrž do 1000 l a ramena do 15 m. Využívají je především drobní farmáři a zemědělci. Základními částmi těchto postřikovačů je nádrž, nádrž na čistou vodu, rozvod postřiku a ramena.

Tažené postřikovače - jsou tažené jako přívěs za traktorem. Obsah nádrže mají od 1500 l. Největší postřikovače mají objem i přes 6000 l. Šířka ramen u těchto strojů je 18 - 54 m. Základními části postřikovače jsou nádrž, čerpadlo, vedení postřiku, ramena.

Samojízdné postřikovače - postřikovače s vlastním pohonem s nádrží až několik desítek tisíc litrů. Tyto postřikovače ke svému fungování nepotřebují žádný další tažný stroj. Světlá výška samojízdných postřikovačů je větší než u ostatních a proto mohou bez problémů postřikovat i vzrostlé rostliny, bez rizika jejich poškození.

Rosiče - jsou postřikovače určené pro speciální kultury

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Eva Eckinger, Agrarheute, www.ja.se

1) z podkladů Agrarheute

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.