Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Nový traktor Kubota M6002 vstoupil na český trh, zaujme výbavou i technickým zpracováním

Zveřejněno: 4. 10. 2021

Traktoroví nadšenci, zejména fanoušci japonských strojů, se konečně dočkali dlouho vyhlížené novinky z produkce Kuboty. Traktor Kubota M6002 je na trhu k dispozici od konce prázdnin.

Nová Kubota M6 u spokojeného českého farmáře.

Nová Kubota M6002 byla představena ke konci loňského roku. Letos do České republiky dorazil omezený počet kusů, z nichž jeden traktor Kubota M6002 jsme si mohli vyzkoušet. V důsledku neočekávaného dopadu pandemie koronaviru však došlo ke zpoždění dodávky těchto traktorů na český trh. Rostoucí tuzemská poptávka ale bude nakonec uspokojena – velký počet strojů přijel v srpnu. Dodejme, že na traktor je standardně poskytována tovární pětiletá záruka!

Horkou novinku dělá z traktoru Kubota M6002 fakt, že jde o zcela novou modelovou řadu z portfolia japonského výrobce. Celý traktor vyvinula výhradně Kubota, a to na evropském kontinentu a na základě požadavků místních farmářů. Vyrábí se ale v Japonsku. Převážně je určen pro chovatele hospodářských zvířat a farmy s rostlinnou výrobou.

Schopný traktor Kubota M6002 v kombinaci s kompaktním provedením zastane na farmě spoustu práce

Maximální manévrovatelnost traktoru zajišťuje osvědčená hydraulicky odpružená přední náprava Kubota s nastavitelnou tuhostí odpružení ve třech stupních. Standardně je traktor opatřen také systémem Kubota Bi-speed, jenž poskytuje malý poloměr otáčení – pouhých 4,5 metrů.

Výkonný hydraulický systém je navržen tak, aby byla maximalizována produktivita. Traktory jsou vybaveny hydraulickým čerpadlem CCLS (Closed Center Load-Sensing) s průtokem 115 l/min pro pracovní hydrauliku. V souvislosti s kapacitou zadního závěsu 7000 kg lze traktor agregovat s jakýmkoli nářadím určeným pro tento typ traktoru. Zadní závěs je standardně vybaven třemi hydraulickými okruhy, na přání může být instalován čtvrtý, volitelný je také závěsový systém Scharmüller s automatickou hubicí či etážovým závěsem. Rychlosti zadního vývodového hřídele jsou následující: 540, 540 ECO, 1000 a 1000 ECO.

Modelová řada traktorů Kubota M6002 zahrnuje tři modely – M6122, M6132 a M6142 – s výkonem 121, 131, respektive 141 koní s možností navýšení o 20 koní. Výkon dodává čtyřválcový motor Kubota o objemu 6,1 litrů s filtrem pevných částic a systémem SCR s využitím močoviny, a stroj tak koresponduje s emisní normou Stage V. Nejvýkonnější model poskytuje plných 141 koní při 1900 ot./min, což je ve sféře čtyřválcových motorů v zemědělském sektoru maximum. Motor může dodávat točivý moment přes 600 Nm v širokém rozsahu otáček od 1 200 ot/min až 1 900 ot/min.

K dispozici je nová Powershift 8stupňová převodovka s řazením pod zatížením a režimem automatického řazení převodových stupňů. Celkově převodovka poskytuje 24 rychlostních stupňů vpřed a 24 vzad, v případě plazivých rychlostí navíc až 32 rychlostních stupňů vpřed a 32 vzad. Obsluha může využít i funkci Xpress-restart, která ovládá hlavní spojku přímo aktivací brzdového pedálu – dojde k zastavení traktoru bez použití spojkového pedálu.

Ovládání funkcí traktoru a připojeného nářadí je integrováno do loketní opěrky a multifunkční páky. Výbavou na přání je známý sedmipalcový K-Monitor. Dotykový terminál je ISOBUS kompatibilní, lze jej tedy využít i pro promítání obrazu z kamer a satelitní navádění. Přítomen je i jednoduchý souvraťový management.

Široké střešní okno nabízí optimální výhled, což je zvláště užitečné při práci s čelním nakladačem. K traktorům je nabízeno pět modelů čelních nakladačů. Kabina standardně obsahuje deset LED pracovních světel a na přání dalších šest LED pracovních světel pro pokrytí úhlu 360 stupňů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Kubota

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.