Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Nový traktor Massey Ferguson 7S je tu, inspiroval se u vlajkové lodi

Zveřejněno: 3. 9. 2021

Massey Ferguson představuje zcela novou modelovou řadu traktorů MF 7S, která zahrnuje čtyři nové modely s maximálním výkonem od 155 do 190 koní. Nové traktory byly vyvinuty pro profesionální a náročné uživatele. Již základní výbava je poměrně bohatá. Traktory jsou k dispozici s více variantami převodovek, komfortní kabinou či navigačním systémem s automatikou.

Srdcem traktorů je vyspělý šestiválcový motor AGCO Power o objemu 6,6 litru. Zdroj foto - tisková zpráva Massey Ferguson

MF 7S.155, MF 7S.165, MF 7S.180 a MF 7S.190 – to jsou nové modely traktorů Massey Ferguson. Číslo v označení značí maximální výkon. Vybrané modely mohou díky systému EPM (Engine Power Management) navýšit výkon o 30 koní. Traktory řady MF 7S s rozvorem 2,88 m a šestiválcovým motorem o objemu 6,6 litru jsou dokonalým přechodem mezi novou čtyřválcovou řadou traktorů MF 6S s výkonem 135 až 180 koní a větší řadou MF 8S s motorem o objemu 7,4 litru.

V závislosti na modelu si můžete vybrat z výbavových úrovní Essential, Efficient, Exclusive a Panoramic, které nabízejí řadu komfortních prvků pro zvýšení produktivity a výkonnosti na poli i na cestách.

Šestiválec a několik typů převodovek

Srdcem traktorů je vyspělý šestiválcový motor AGCO Power o objemu 6,6 litru. Všechny modely s maximálním výkonem 155 až 190 k mohou automaticky navýšit výkon v případě potřeby – při jízdě po silnici, práci s vývodovým hřídelem nebo při práci s hydraulicky poháněnými stroji. Motor splňuje emisní normu Stage V díky technologii, která sdružuje systémy DOC a SCR do jedné kompaktní jednotky. Systém je umístěn pod kabinou a výfukové potrubí je velmi tenké, což nezhoršuje viditelnost.

Vysoce účinná a snadno ovladatelná převodovka Dyna-VT ECO od Massey Ferguson nabízí bezproblémové řazení a je k dispozici u všech modelů. Verze převodovky Dyna-VT Super-Eco dále zvyšuje úspornost, protože umožňuje traktoru dosáhnout rychlosti 40 km/h při pouhých 1 450 otáčkách za minutu.

Osvědčená bezstupňová převodovka Dyna-VT má nyní nový automatický režim. Obsluha tak může měnit rychlost jízdy pomocí páky MultiPad nebo nožního pedálu, zatímco převodovka automaticky nastaví optimální otáčky motoru v závislosti na zatížení a rychlosti. To nejenže zajišťuje plynulejší provoz, ale také zlepšuje spotřebu paliva.

Na výběr je z několika druhů převodovek.  Zdroj foto - tisková zpráva Massey Ferguson
Na výběr je z několika druhů převodovek. Zdroj foto - tisková zpráva Massey Ferguson

Alternativně je pro všechny modely až do výkonu 180 k (u modelu MF 7S.180) k dispozici známá, vysoce účinná a spolehlivá převodovka Dyna-6 Super-Eco 24 x 24 semi-Powershift. Tato osvědčená převodovka, která se používá již více než 20 let, dosahuje maximální rychlosti 40 km/h při nízkých 1 500 otáčkách za minutu, čímž šetří palivo.

Automatický režim, který je standardní výbavou všech modelů Dyna-6, řadí automaticky v závislosti na zatížení motoru a otáčkách. Obsluha může také ručně nastavit otáčky motoru, při kterých se změny provádějí.

Všechny modely jsou také vybaveny užitečnou funkcí "brzdění na neutrál", kterou lze snadno aktivovat přepínačem na sloupku.

Traktory jsou dokonale vyvážené a nabízejí vynikající poměr výkonu a hmotnosti a působivou celkovou hmotnost soupravy 44,5 t. S nosností 9,6 t vzadu, 4 t vpředu a celkovou hmotností až 14 t jsou ideální pro používání vpředu a vzadu nesených strojů.  Zdroj foto - tisková zpráva Massey Ferguson
Traktory jsou dokonale vyvážené a nabízejí vynikající poměr výkonu a hmotnosti a působivou celkovou hmotnost soupravy 44,5 t. S nosností 9,6 t vzadu, 4 t vpředu a celkovou hmotností až 14 t jsou ideální pro používání vpředu a vzadu nesených strojů. Zdroj foto - tisková zpráva Massey Ferguson

Ti, kteří pracují se speciálními plodinami, uvítají možnost Super Creeper, která poskytuje přesné ovládání při rychlosti nízké rychlosti 70 m/h při 1 400 otáčkách za minutu.

Tichá a pohodlná kabina

Mezi vylepšení patří nová loketní opěrka s pákou MultiPad a rozšířená konektivita. Tyto inovace byly poprvé představeny u řady MF 8S, která získala ocenění Traktor roku 2021. Díky nové klimatizaci může být v kabině až o 4 °C chladněji než dříve. Traktor je vybaven zcela novou, vysoce kvalitní kapotáží a u verzí Exclusive a Efficient také chromovaným volantem a černou palubní deskou.

Všechny ovládací prvky jsou snadno dostupné, logické a přehledné.  Zdroj foto - tisková zpráva Massey Ferguson
Všechny ovládací prvky jsou snadno dostupné, logické a přehledné. Zdroj foto - tisková zpráva Massey Ferguson

K dispozici jsou nová sedadla se vzduchovým odpružením. Na přání dodávané vyhřívané sedadlo s vylepšenou ventilací je vybaveno systémem dynamického tlumení, který pomocí bočního stabilizačního odpružení automaticky reaguje na různou míru nerovností způsobených nerovným povrchem.

Všechny ovládací prvky jsou snadno dostupné, logické a přehledné. V závislosti na výbavě nabízí nová loketní opěrka a páka MultiPad jednoduché a komplexní ovládání.

Kabina je osazena LED světly a denním svícením. K dispozici je také možnost montáže až 16 pracovních světel LED. Pro práci s čelním nakladačem je k dispozici také možnost montáže praktické střechy Visio, která zajišťuje vynikající viditelnost na čelní nakladač. Pro ještě větší komfort je k dispozici mechanické nebo aktivní mechanické odpružení kabiny a možnost odpružené přední nápravy.

Pohodlné a komplexní ovládání

Výbavové stupně Efficient a Exclusive obsahují novou páku MultiPad a komplexně vybavenou loketní opěrku. Toto snadno použitelné ovládání kompatibilní se systémem ISOBUS umožňuje ovládat kolébkové spínače, nastavovat rychlost, předvolby jízdních režimů a aktivovat navigační systém MF Guide. Další multifunkční páka umožňuje snadné ovládání předního nakladače a předního závěsu.

Výbavové stupně Efficient a Exclusive obsahují novou páku MultiPad a komplexně vybavenou loketní opěrku.  Zdroj foto - tisková zpráva Massey Ferguson
Výbavové stupně Efficient a Exclusive obsahují novou páku MultiPad a komplexně vybavenou loketní opěrku. Zdroj foto - tisková zpráva Massey Ferguson

Dotykový terminál Datatronic 5 je nyní přehlednější a má lepší rozlišení barev. Novinkou pro varianty Exclusive a Efficient je volitelná funkce, která umožňuje ovládání rádia, mobilního telefonu a médií prostřednictvím obrazovky Datatronic 5 se vstupy přes Bluetooth, USB nebo aux kabel. Obsluha je na příchozí hovory upozorněna vyskakovacím oknem na obrazovce a může je přijmout, odmítnout nebo ztlumit.

Datatronic 5 nejen řídí všechny funkce traktoru, ale díky připojení ISOBUS a signálu GPS také ovládá systémy pro precizní zemědělství. Patří mezi ně MF Guide s rychle nastavitelným režimem "Go Mode", dále MF Section Control pro omezení překrývání a MF Rate Control pro cílenou aplikaci hnojiv. Data automaticky zachycená a zaznamenaná pomocí MF TaskDoc se přenášejí prostřednictvím paměťové karty USB. Možnost MF TaskDoc Pro umožňuje vytváření pracovních plánů a bezdrátovou synchronizaci se softwarem pro správu farmy. MF Connect je standardní součástí všech modelů MF 7S.

Poloměr otáčení u traktorů činí pouhých 4,93 m. Jsou dokonale vyvážené a nabízejí vynikající poměr výkonu a hmotnosti a působivou celkovou hmotnost soupravy 44,5 t. S nosností 9,6 t vzadu, 4 t vpředu a celkovou hmotností až 14 t jsou ideální pro používání vpředu a vzadu nesených strojů.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Massey Ferguson

1) z podkladů Massey Ferguson


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.