Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Obří tažený postřikovač Amazone UX 11201 Super s novou elektronikou

Zveřejněno: 7. 1. 2020

Nový tažený dvounápravový postřikovač o objemu 11 200 l od firmy Amazone disponuje novou elektronikou schopnou integrovat různé systémy, jako je tlumení vibrací či kopírování ramen apod. Software vyvinutý firmou Amazone pro ovládání postřikovače také zjednodušuje manipulaci a současně rozšiřuje funkčnost.

Tažený postřikovač Amazone UX 11201 Super

Nádrž na postřikovou kapalinu má nízké těžiště a kompaktní rozměry. Hladké vnitřní stěny nádrže umožňují rychlé a snadné čištění. Obě oplachovací nádrže na vodu o celkovém objemu 900 l jsou instalovány mezi blatníky. Hydropneumatický podvozek ve spojení s odpruženou ojí poskytuje komfort při jízdě. Nápravy BPW se standardní regulací úrovně se neustále přizpůsobují stavu zatížení.

Podvozek modelu UX 11201 Super má řízenou zadní nápravu již v sériovém provedení (podvozek SingleTrail) – pro lepší manévrovatelnost a snížení poškození porostu během aplikace (zejména při otáčení) – první náprava je tuhá. Na přání je možné postřikovač vybavit podvozkem DoubleTrail s plně automatickým řízením náprav - elektronické nucené řízení obou náprav je zvláště důležité pro řádkové plodiny, jako jsou brambory či řepa. V silniční dopravě je první náprava uzamčena a druhá je systémem aktivně řízena.

Řízení náprav u taženého postřikovače
Řízení náprav u taženého postřikovače

Všechny ovládací prvky postřikovače jsou centrálně chráněny pod krytem. Kapota zabraňuje znečištění ovládacích kohoutů. Pracoviště je osvětleno LED osvětlením. Již v základní výbavě je postřikovač vybaven automatickým zastavením plnění nádrže. Během aplikace reguluje míchací zařízení míchací výkon v závislosti na míře naplnění nádrže. Pokud hladina klesne, míchací výkon se automaticky sníží až do úplného vypnutí, aby se zabránilo pěnění. Po aplikaci je též umožněno plně automatické čištění, které lze zcela ovládat na dálku z kabiny traktoru. V rámci balíčku Comfort jsou k dispozici další funkce, jako je oplachování ramen nebo cirkulační čištění v případě těžkých usazenin.

Indukční mísa o obejmu 60 l je umístěna přímo před regulačním ventilem. Kónický tvar nádoby s centrálním výtokem (200 l/min) zaručují rychlé, bezproblémové plnění a úplné vyprázdnění. Aby se účinně propláchl např. prášek, je pod sacím otvorem umístěna tryska, která zabraňuje zablokování sacího otvoru.

Pohon čerpadla postřikovače může zabezpečovat kloubový hřídel nebo hydraulika. Všechny funkce postřikovače lze ovládat pohodlně přes terminál ISOBUS. Čerpadla postřikovače je možné připojit paralelně, aby se zdvojnásobily maximální aplikační dávky. Takto lze aplikovat velké množství kapalného hnojiva při vyšších rychlostech.

K novému postřikovači jsou k dispozici ramena Super-L2 s pracovním záběrem 24 m až 40 m nebo nová ramena Super-L3 se záběrem 36 m. Ramena lze rozdělit do sekcí – možné je ovládat i jednotlivé trysky.

Nový postřikovač spolu s novou čelní nádrží pro nesené postřikovače byl vystaven na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru. Firma Amazone minulý rok oslavila 50 let postřikovací techniky.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Amazone

1) čerpáno z materiálů Amazone

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.