Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Oprava hydrauliky traktoru svépomocí. Demontáž, seřízení a montáž u Zetoru UŘ III

Zveřejněno: 20. 1. 2020

Během životnosti traktoru Zetor UŘ III může dojít k poruše hydrauliky. V tom případě vám nezbývá nic jiného, než využít odborný servis nebo se podívat na nově zveřejněné video a pustit se do oprav svépomocí.

Zetor UŘ III

O traktorech Zetor UŘ III během posledních týdnů byly zveřejněny dva články. První se věnoval představení tehdy nového modelu a druhý zase údržbě po určitých motohodinách. Nyní přinášíme video o tom, jak demontovat, seřídit a zpět namontovat hydrauliku. V případě poruchy si již budete vědět rady.

Z montážního hlediska se hydraulika traktoru Zetor UŘ III skládá ze dvou celků. První z nich je tvořen magnetickým filtrem, filtrem se síťovou vložkou, čerpadlem a pojistným ventilem. Druhým montážním celkem je víko hydrauliky. V prvním celku: v sací větvi hydraulického okruhu je umístěn magnetický filtr a filtr se síťovou vložkou. Ve výtlačné větvi čerpadla převodovky je umístěn jemný filtr zajišťující čistotu společné olejové náplně. Pohon čerpadla hydrauliky je ovládán vypínací pákou.

Ve videu můžeme vidět seřízení pojistného ventilu a zpřístupnění víka hydrauliky. Dále vyjmutí rozvaděče, upevňující hlavní hydraulický válec, povolení šroubů kinematiky, vyjmutí komponentů a sejmutí ramen hydrauliky. Dále se dozvídáme, že po řádném očištění všech součástek, je nutné zkontrolovat stav funkčních částí, vadné díly vyměnit a pustit se do zpětné montáže.

Víko hydrauliky se upevňuje na rozvodovou skříň a je nutné provést správné nastavení poloh ovládacích pák vůči kloubům ve víku. Úplně na závěr videa vidíme seřizování silové regulace. Vidíme demontovat zátku v zadní části víka hydrauliky. Seřizovací šroub je nutné povolit o jednu až dvě otáčky. Poté se musí nastartovat motor. Pak přijde na řadu přitahování seřizovacího šroubu, a to tak dlouho, dokud se ramena hydrauliky nezačnou zvedat. Od tohoto okamžiku se musí povolovat šroub do chvíle, kdy ramena hydrauliky začnou klesat. V této poloze se seřizovací šroub zajistí a vyzkouší se správná funkce.

Za možnost zveřejnění videa děkujeme pánům - Josef Straka a Vojtěch Hubálek.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Zetor

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.