Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Otec Mengeleho vyráběl zemědělské stroje, úspěšný byl i dlouho po válce

Zveřejněno: 29. 1. 2021

Mnoho dodnes fungujících firem má ve své historii temnou kapitolu. Řada z nich totiž spolupracovala s Hitlerovým režimem. Mezi ně patřil i rodinný podnik Karla Mengeleho, který se specializoval na výrobu zemědělské techniky.

Prototyp nákladního vozidla do zemědělství, nástavbu dodal Mengele, 80. léta

Josef Mengele (16. března 1911 Günzburg, Německé císařství – 7. února 1979 Bertioga, Brazílie) byl německý lékař SS, který během druhé světové války na vězních v koncentračním táboře Osvětim prováděl morbidní a sadistické experimenty. Poslal přes 400 000 vězňů do plynové komory. Po válce utekl z Německa a žil skrytě za hranicemi až do své smrti v Brazílii. Zemřel na infarkt či křeč při plavání, jeho identifikace byla provedena na základě testů DNA. Jeho přezdívka byla Beppo. Často byl také označován jako Todesengel (Anděl smrti).

Ve své největší slávě Mengele zaměstnával přes 2 000 lidí
Ve své největší slávě Mengele zaměstnával přes 2 000 lidí

Jeho otcem byl podnikatel Karl Mengele (narozen 20. března 1884 v Höchstädt an der Donau, † 17. listopadu 1959 v Günzburgu). V roce 1907 koupil slévárnu a dílnu pro zemědělské stroje v Günzburgu (v roce 1871 ji založil Andreas Eisenlauer). Ve 20. letech byla jeho společnost třetím největším výrobcem mlátiček v Německu; od roku 1949 společnost nesla název Karl Mengele & Sons. V letech 1933 až 1945 byl Mengele členem městské rady v Günzburgu (NSDAP). Počet zaměstnanců vzrostl na téměř 2 000.

Ve 20. letech byla společnost třetím největším výrobcem mlátiček v Německu; od roku 1949 společnost nesla název Karl Mengele & Sons
Ve 20. letech byla společnost třetím největším výrobcem mlátiček v Německu; od roku 1949 společnost nesla název Karl Mengele & Sons

11. října 1932 společnost Mengele zpřístupnila svoji tovární budovu Adolfu Hitlerovi k vystoupení před volební kampaní. Hitler se rozhodl s německými firmami spolupracovat a neměl v úmyslu znárodnit velké průmyslové podniky, jak požadovali někteří jeho spolustraníci. Ze slibu vybudovat velkou a silnou armádu vyplývaly navíc do budoucna velké státní zakázky pro německé podniky, které proto nacistickému režimu neodporovaly.

V roce 1958 bylo představeno rozmetadlo hnoje Doppel-Trumpf, které se stalo nejúspěšnějším produktem společnosti Mengele
V roce 1958 bylo představeno rozmetadlo hnoje Doppel-Trumpf, které se stalo nejúspěšnějším produktem společnosti Mengele

Karl Mengele měl tři syny – již zmíněný Josef Mengele, dále Alois a Karl Mengele mladší. Bratři Alois a Karl se na řízení společnosti podíleli od roku 1949. Po smrti otce společnost převzal syn Alois. I po druhé světové válce zůstala společnost úspěšná.

Byl také rozšířen sortiment o krmné a senážní vozy
Byl také rozšířen sortiment o krmné a senážní vozy

V roce 1958 bylo představeno rozmetadlo hnoje Doppel-Trumpf, které se stalo nejúspěšnějším produktem společnosti Mengele a vedlo ke zdvojnásobení prodejů v roce, kdy bylo uvedeno na trh. Do roku 1963 bylo vyrobeno 50 000 těchto rozmetadel. Byl také rozšířen sortiment o krmné a senážní vozy - i zde byla společnost brzy jedním z předních světových výrobců. Po smrti Aloise v roce 1974 převzali rodinný podnik jeho syn Dieter Mengele a synovec Karl-Heinz Mengele.

Jeden z novějších výrobků
Jeden z novějších výrobků

V 50. letech Mengele vyvinul lanový bagr. V 60. letech přešel Mengele na výrobu hydraulických rypadel a prodával je zejména zákazníkům v jižním Německu. Nabídka zahrnovala kolová rypadla typu HM a pásová rypadla typu HR. V roce 1978 nově založená společnost Faun-Frisch-Baumaschinen GmbH koupila práva na sortiment stavební techniky a pokračovala ve výrobě do roku 1986, pak ji převzala společnost O&K.

Mengele pod křídly koncernů

V 80. letech začala klesat poptávka, společnost Mengele musela převzít skupina Bidell v roce 1991. Skupina Bidell (součástí byla i společnost Fortschritt Erntemaschinen GmbH, proto její některé lisy a řezačky nesou mimo jiné označení Mengele) pokračovala ve vývoji produktů Mengele do října 1998 a zdvojnásobila tržby po celém světě. Skupina Bidell ale chybovala v řízení společnosti, to vyústilo v podání návrhu na bankrot. Od roku 2003 navázala na výrobu strojů společnost Bohnacker AG pod názvem Mengele Agrartechnik.

Ještě nedávno byly na trhu k vidění návěsy pod značkou Mengele.
Ještě nedávno byly na trhu k vidění návěsy pod značkou Mengele.

V květnu 2009 Mengele souhlasil s uzavřením partnerství s nizozemským výrobcem zemědělských strojů Lely. V rámci tohoto partnerství získala společnost Lely podíl ve společnosti Mengele a výhradní práva na distribuci všech produktů Mengele.

11. listopadu 2011, po téměř 140 letech, byla ukončena výroba strojů pod názvem Mengele (značku Mengele nesly pouze návěsy, a to do roku 2016, kdy byla ukončena jejich výroba). Stroje (technika pro sklizeň pícnin) začaly nést název Lely Agrartechnik GmbH. V roce 2017 výrobní program pícninářské techniky převzal koncern AGCO.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Mengele, landtechnik-historisch.de

1) z podkladů wikipedie


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.