TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Pluh AMAZONE Teres: Radlice nového pluhu se vyznačují nízkým opotřebením i při vyšších rychlostech

Zveřejněno: 28. 1. 2022

Firma AMAZONE přichází na trh se zcela novým, neseným a plně otočným pluhem AMAZONE Teres se 4, 5 nebo 6 radlicemi pro traktory do výkonu 300 koní. Nový pluh AMAZONE Teres představuje další významný krok ke zkvalitnění orby při snížení pracovního času a současně i nákladů.

Velkou výhodou pluhu AMAZONE Teres je jednoduchost a snadnost nastavení, počínaje první radlicí.

Řada pluhu AMAZONE Teres V má hydraulické nastavení pracovního záběru a řada AMAZONE Teres VS kromě toho i hydraulické jištění s hydraulickou plynulou změnou záběru orebních těles. Pluh AMAZONE se vyznačuje jednoduchým nastavením, snadnou tažností a perfektním pracovním polem. Další velká přednost je velmi malé opotřebení nových speciálních radlic SpeedBlade i při vyšších rychlostech.

Těleso radlice SpeedBlade nového pluhu AMAZONE Teres je až po špičku promyšlené tak, aby umožňovalo velký výkon. Patentovaná dlouhá odhrnovačka má protaženou přední část a díky tomu se hlavní část tělesa opotřebuje minimálně. Při zvyšování rychlosti z 6 až na 10 km/h se posouvá bod největšího opotřebení ke středu orebního tělesa a neposouvá se již dál po odhrnovačce. Tím se výrazně prodlužuje životnost jak plných, tak prutových odhrnovaček. Opotřebení se tak u pluhu AMAZONE Teres soustředí na přední vyměnitelnou část odhrnovačky, přičemž se ušetří velká část orebního tělesa. Díky tomu se i při vyšších rychlostech ušetří hodně peněz, protože stačí měnit jen malou přední část odhrnovačky. Je to velká přednost oproti konkurenčním orebním tělesům.

Těleso pluhu SpeedBlade nového pluhu AMAZONE Teres zajišťuje minimální náklady na opotřebení i při vysokých rychlostech.
Těleso pluhu SpeedBlade nového pluhu AMAZONE Teres zajišťuje minimální náklady na opotřebení i při vysokých rychlostech.

Dalším významným detailem je stavba ostří, které překrývá dozadu plaz a tím ho nejen šetří, ale i zamezuje zachycování rostlinných zbytků, provazů apod. v jejich spoji. To vše snižuje odpor a činí tak pluh AMAZONE Teres tažnějším. Nejvíce namáhané díly jsou navíc na pracovní straně vyrobeny ze speciální uhlíkové tvrzené oceli, která má vysokou odolnost a zůstává velmi hladká. Opačná strana je měkčí a dodává orebnímu tělesu pružnost a odolnost proti lomu při nárazu. Ostří radlice se nabízí v ještě tvrdším provedení HD pro extrémní podmínky nebo v otočném provedení pro prodloužení životnosti.

Otočné prvky pluhu AMAZONE Teres.
Otočné prvky pluhu AMAZONE Teres.

Další praktický dopad má tvar radlice na tvorbu širší brázdy, což vytváří větší prostor i pro širší pneumatiky traktoru.

Velkou výhodou pluhu AMAZONE Teres je jednoduchost a snadnost nastavení, počínaje první radlicí. Vše lze ovládat přímo z kabiny, včetně přizpůsobení těles měnícím se podmínkám nebo na svahu. Pracovní záběr se mění plynule od 33 do 55 cm u radlice. Nejefektivnější je pak systém AutoAdapt, automatické nastavení první radlice. Tento systém přizpůsobí pozici první radlice automaticky při každé změně celkového záběru. Provádí se to paralelogramovým propojením hydrauliky nastavení celkového záběru a hydrauliky prvního tělesa. To má vliv i na nižší spotřebu PHM, protože se přitom tažná linie pluhu nemění.

Těleso radlice SpeedBlade pluhu AMAZONE Teres je až po špičku promyšlené tak, aby umožňovalo velký výkon. Jeho další předností je velmi malé opotřebení i při vyšších rychlostech.
Těleso radlice SpeedBlade pluhu AMAZONE Teres je až po špičku promyšlené tak, aby umožňovalo velký výkon. Jeho další předností je velmi malé opotřebení i při vyšších rychlostech.

Nastavení hloubky orby přes opěrné kolo pluhu AMAZONE Teres je mechanické nebo hydraulické. K dispozici je velký výběr kol v různých průměrech i profilech.

Jištění v extrémních podmínkách může být střižnými šrouby se střižnou silou 6 200 kg. Hydraulické jištění je však plynulejší a šetrnější k celému pluhu AMAZONE. Maximální zdvih 40 cm je dostatečný i při nárazu tělesa na velký kámen v hloubce. Síla hydraulického vyhloubení se mění s hloubkou záběru a dá se regulovat.

Uložení osy pluhu AMAZONE Teres ve dvojitých ložiscích ProtectShaft s integrovanou koulí, je maximálně pevné a má zanedbatelné opotřebení.
Uložení osy pluhu AMAZONE Teres ve dvojitých ložiscích ProtectShaft s integrovanou koulí, je maximálně pevné a má zanedbatelné opotřebení.

Rám pluhu AMAZONE Teres má čtvercový profil 150 x 150 x 8,8 mm a je pro tento pluh dostatečně pevný a současně lehký. Uložení osy pluhu ve dvojitých ložiscích ProtectShaft s integrovanou koulí, je maximálně pevné a má zanedbatelné opotřebení. Tlumení vibrací pluhu je efektivní jak při práci, tak při přepravě na silnici. Otočný systém SmartTurn je vybaven výkyvným hydraulickým pístem a nastavuje se podle pracovního záběru.

Pluh AMAZONE Teres může být vybaven celou řadou výměnných prvků včetně předradliček a krojidel, které lze zvolit podle půdních podmínek a množství rostlinných zbytků.