TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Po silnici bezpečně. Nový Claas Orbis 900 s přepravní šířkou 3 metry a integrovanou ochrannou clonou

Zveřejněno: 7. 10. 2020

Společnost Claas inovovala svou vlajkovou loď mezi kukuřičnými adaptéry Orbis pro samojízdné sklízecí řezačky Jaguar. S adaptérem Orbis se sklízí nezávisle na směru a rozteči řádků. Mezi novinky patří automaticky sklopná přepravní clona s integrovaným osvětlením a přepravní šířka pouze tři metry.

Nový sklízecí adaptér Orbis pro samojízdné řezačky Claas Jaguar

Stejně jako u modelu Orbis 750 se rám modelu Orbis 900 skládá z 5 částí. Díky tomu je bezkonkurenční během rychlého skládání. Vhodný je tak i pro přepravu po silnici, aniž by významně snížil výhled řidiče dopředu nebo do stran. Díky přepravní šířce tři metry je nyní možné cestovat po silnici bez nutnosti zvláštního povolení. A díky vynikající viditelnosti lze bezpečně udržet přepravní rychlost 40 km/h.

Při skládání a rozkládání se plně integrovaná přepravní ochranná clona s výstražnými štítky a osvětlením automaticky složí nebo rozloží do vhodné polohy pro jízdu po silnici nebo práci na poli. Celý proces skládání nebo rozkládání trvá pouhých 30 sekund a nevyžaduje ani to, aby obsluha vylezla z kabiny. Tím se výrazně zkrátí doba přepravy, doba nastavení a sníží se pracovní vytížení obsluhy během přesunů. Při rychlostech mezi 2 a 7 km/h stačí ke spuštění automatického skládání stisknutí tlačítka. Pokud je Orbis v pracovní poloze, zůstane přepravní ochranná clona bezpečně mimo dosah ve složené poloze. Aby se nepřekročilo zatížení hnací nápravy 11,5 t, je k dispozici integrovaný dopravní systém. Ten se aktivuje automaticky, když je zároveň aktivován režim jízdy po silnici.

Orbis 900 lze použít ke sklizni nejen kukuřice, ale také dalších druhů plodin. Kromě toho je vhodný také pro nízko rostoucí plodiny s nízkým výnosem. Velké disky, bezprostředně před podavačem, zajišťují spolehlivé zpracování i velkých objemů plodin. I přes velkou pracovní šířku je Orbis 900 schopen optimálně kopírovat terén. To umožňuje naklápěcí rám s korekcí náklonu +/- 5 ° v kombinaci s nezávislým kopírováním AUTO-CONTOUR.

Claas nedávno představil i nové traktory Axion 900 a nový systém pro regulaci tlaku v pneumatikách.

Nový Orbis byl představen v rámci on-line tiskové konference. O dalších novinkách budeme brzy informovat.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Claas

1) z podkladů Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.