TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Pod drobnohledem: Sklízecí mlátička John Deere řady T s průchodností až 50 tun za hodinu

Zveřejněno: 10. 1. 2023

Společnost STROM PRAHA na svém nově zrekonstruovaném středisku ve Smiřicích u Hradce Králové uspořádala akci s názvem Kombajn Kemp, na které prezentovala sklízecí mlátičky značky John Deere. V tomto článku si blíže představíme sklízecí mlátičku John Deere řady T.

Díky patentovanému hornímu vedení má mlátička John Deere T670i velké opásání mláticího bubnu.

Na Kombajn Kempu proběhlo připomenutí 75. výročí výroby samojízdných sklízecích mlátiček John Deere formou výstavy starších modelů, které dodnes pracují v okolí Smiřic. Vystavena byla i historická mlátička John Deere – Lanz 150.

Představení sklízecí mlátičky John Deere řady T se ujal produktový manažer Zdeněk Šmíd. Na úvod zmínil, že jde o předváděcí stroj, který během roku 2022 sklidil rekordních 1 200 hektarů u 28 zákazníků po celé České republice.

Představení mlátičky začalo sklízecím adaptérem John Deere. STROM PRAHA nabízí adaptéry s pracovním záběrem 6,2 až 12,5 metru. Mlátička John Deere řady T je v českých podmínkách nejčastěji využívána s adaptérem John Deere 730X s plynule výsuvným dnem, aby sklízený materiál rovnoměrně a plynule padal na průběžný šnek. Výsuvné dno se dá použít tehdy, když se sklízí v jeden den různé plodiny. Velký průběžný šnek řepku poskládá pod sebe a plynule plní mlátičku materiálem. Sklízecí adaptér John Deere 730X byl vybaven žací kosou Schumacher.

Sklízecí mlátička řady John Deere T670i v provedení Hillmaster.
Sklízecí mlátička řady John Deere T670i v provedení Hillmaster.

Přechod ze sklizně řepky na sklizeň obilí je u adaptéru John Deere 730X jednoduchý a zvládne ho jedna osoba. Při sklizni řepky pomáhá aktivní dělič o hmotnosti 20 kg. Vybaven je zubovou spojkou, a tak umí odolat vysokému přetížení. Údržba děliče je jednoduchá, mazání vyžaduje pouze kosa. Pokud je potřeba sklízet obilí, je k dispozici obilný dělič. Jeho montáž i demontáž se provádí přes rychloupínací mechanický systém. Aktivní děliče si obsluha mlátičky vozí pořád s sebou (zezadu na adaptéru je úložný prostor). Prezentovaný adaptér John Deere 730X disponoval přiháněčem s příplatkovými prsty z kompozitu, které jsou delší a lépe pruží než prsty z vinuté pružiny. Hodí se při sklizni polehlého porostu. Do příplatkové výbavy spadá i štít proti přepadávání materiálu na šikmý dopravník.

Spodní část adaptéru John Deere 730X je hladká, nachází se tam plastové díly. Toto řešení zabraňuje hrnutí hlíny při sklizni ležatého porostu. Životnost plastu se odvíjí podle toho, jak je adaptér nastaven na „špičku a patu“. Plastový materiál byl konstruktéry zvolen kvůli nízké hmotnosti a také proto, že po najetí na kámen nedochází k jiskření. Prezentovaný adaptér disponoval LED strnišťovými světly. Žací lišta John Deere 730X se k šikmému dopravníku připojuje přes rychlospojku (připojení hydrauliky a elektriky) a zajišťovací táhla.

Mlátička John Deere T670i v českých podmínkách nejčastěji využívá adaptér John Deere 730X s plynule výsuvným dnem.
Mlátička John Deere T670i v českých podmínkách nejčastěji využívá adaptér John Deere 730X s plynule výsuvným dnem.

Dlouhý šikmý dopravník mlátiček John Deere

Charakteristickým znakem všech mlátiček John Deere je dlouhý šikmý dopravník. Jinak tomu není ani u modelů John Deere řady T. Dlouhý šikmý dopravník mají mlátičky proto, aby obsluha lépe viděla do adaptéru během sklizně. Nastavení adaptéru na „patu a špičku“ se provádí mechanicky na šikmém dopravníku. Na šikmém dopravníku je možné zvednout přední napínací válec, a to pro zvýšení šetrnosti ke sklízenému zrnu řepky, sóji či hrachu. Kopírování terénu zajišťují čtyři hmatače umístěné blízko sebe. Zpětný chod lze zvolit jak u šikmého dopravníku, tak adaptéru a jeho přiháněče.

Patentovaný tok materiálu

Hned za šikmým dopravníkem sklízecí mlátičky John Deere se nachází mláticí buben. Mláticí buben materiál podává urychlovacímu bubnu, následně materiál putuje k separátoru a odmítacímu bubnu. Domlacování je řešeno tak, že se materiál vrací zpět na buben a rovnoměrně se distribuuje po celé jeho šířce. Díky patentovanému hornímu vedení má mlátička velké opásání mláticího bubnu. Vždy jsou v kontaktu s materiálem čtyři mlatky. Tím, že neproudí materiál spodem a přes hrany, je ústrojí mlátičky šetrné k zrnu a slámě. Další výhodou je nízká spotřeba paliva na hektar. Celkově mlátička nabízí 4 m2 aktivní separační plochy, což nemají ani mnohé axiální a hybridní mlátičky. K dispozici jsou také 7stupňová vytřásadla. Síta mají celkovou plochu 6,3 m2.

Ke sklízecí mlátičce John Deere řady T je k dispozici balíček výbavy pro sklizeň kukuřice. Balíček zahrnuje stěrky horní hnací hřídele v šikmém dopravníku, plechové výplně do mláticího bubnu, kryt lapače kamenů, kryt drtiče protiostří, reduktor otáček metače plev a další různé příslušenství. Většina českých uživatelů při sklizni kukuřice využívá univerzální koše.

Při sklizni hrachu, sóji, kukuřice nebo řepky je možné využít reduktor otáček mláticího bubnu. Počet otáček se sníží na polovinu. Při přestavbě ústrojí na sklizeň řepky stačí zvýšit mezeru mezi bubny a koši. S těžko skliditelnými plodinami si mlátička poradí díky protimlatce a segmentovému koši. Protimlatka se nachází na přední části koše. Její aktivace probíhá přes lapač kamenů. Slouží pro provádění agresivnějšího výmlatu. John Deere nabízí trubkové a univerzální koše a koše se slabými dráty (pro sklizeň trav). Držák na koše se nachází pod šikmým dopravníkem. Koše si obsluha mlátičky může vozit pořád s sebou a rychle tak reagovat na podmínky na poli.

Řádkování nebo drcení slámy

Při tvorbě řádku slámy padá sláma z vytřasadel před drtič směrem dolů. Řádek slámy lze snadno tvarovat, lze ji i drtit a deflektorem se zahnutými lopatkami rozhazovat do vzdálenosti nad 7,5 metru. Volit lze i rovné lopatky pro rozhoz slámy do vzdálenosti 7,5 metru. Lopatky jsou elektricky nastavitelné z kabiny mlátičky, aby bylo možné kompenzovat vítr a nastavit rozmetací obrazec. John Deere nabízí dva typy drtičů – drtič s 52 nebo 108 noži. Standardně se dodávají zubaté nože.

John Deere nabízí dva typy drtičů – drtič s 52 nebo 108 noži. Standardně se dodávají zubaté nože.
John Deere nabízí dva typy drtičů – drtič s 52 nebo 108 noži. Standardně se dodávají zubaté nože.

Mlátička John Deere T670i je vybavena kabinou s úzkými sloupky, koženou sedačkou a navigací. Navigační systém a displej lze po sezóně demontovat a využít například v traktoru. Displej je schopen přeposílat agronomická i telematická data. Interaktivní asistenční systém dokáže obsluze poradit ohledně nastavení mlátičky.

Mlátičku pohání motor John Deere o zdvihovém objemu 9 litrů a výkonu 480 koní. Ve výfuku se nachází filtr pevných částic. Výhodou tohoto řešení je minimální spotřeba AdBlue – 20 až 30 litrů za den. Prezentovaná mlátička byla vybavena i vlastním kompresorem s rozvodem vzduchu po celém stroji.

Mlátička John Deere T670i je vybavena kabinou s úzkými sloupky, koženou sedačkou a navigací.
Mlátička John Deere T670i je vybavena kabinou s úzkými sloupky, koženou sedačkou a navigací.

Sklízecí mlátičku John Deere řady T lze pořídit ve verzi se svahovým vyrovnáváním Hillmaster. Samotný systém Hillmaster kompenzuje 15 % svah, dalších 7 % kompenzuje „svahový balíček“ mlátičky. S kompletní výbavou tak mlátička bez problémů zvládne 22 % svah. Horní síta jsou v tomto případě rozdělena na 6 sekcí a mezi každou sekcí je předěl na kterém jsou namontovány gumové prvky, které rozvrstvují materiál i ve svazích po celé šířce sít. Díky svahovému vyrovnávání obsluha vždy sedí rovně. A to nejdůležitější – v rovině je i celé mláticí ústrojí včetně vytřásadel a sít. Výhodou Hillmasteru je také to, že do drtiče padá sláma rovně. Je možné využít i plnou kapacitu zásobníku (11 000 litrů) na zrno. Mlátička John Deere T670i Hillmaster má také rovnoměrně zatížená přední kola. Vhodnou volbou pro Hillmaster je převodovka Prodrive. I ve svazích dokáže navigační systém John Deere udržet linii, protože využívá gyroskopy.

Ke sklízecí mlátičce John Deere řady T je k dispozici balíček výbavy pro sklizeň kukuřice.
Ke sklízecí mlátičce John Deere řady T je k dispozici balíček výbavy pro sklizeň kukuřice.

John Deere k mlátičkám řady T nabízí dva typy převodovek. První převodovka nabízí tři rychlostní stupně, při každém řazení je nutné zastavit. Druhou převodovkou je Prodrive. Jde v podstatě o powershift převodovku, která sleduje zatížení motoru, tlak v hydrostatice, polohu joysticku a podle toho řadí první nebo druhý rychlostní stupeň bez potřeby zastavení. Je-li mlátička osazena touto převodovkou, v základní výbavě má elektrickou uzávěrku diferenciálu. Mlátička je k dispozici i s pohonem všech kol (s axiálním pístovým čerpadlem, nemá hydromotory v kolech) a s kontrolou trakce.