50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Pöttinger zachraňuje zvířata před sekačkou, převratný systém se v praxi osvědčuje

Zveřejněno: 19. 6. 2020

Pöttinger svým zákazníkům nabízí stroje, které sklidí úrodu v nejlepší kvalitě. Vyvíjí a vyrábí tak inovativní produkty. Díky asistenčnímu systému Sensosafe pro detekci a ochranu divokých zvířat se vynalézavé rakouské firmě Pöttinger podařilo vyvinout převratný systém.

Pöttinger poprvé médiím poskytl reálnou fotografii systému Sensosafe při práci

I když se vývoji podobných systémů zabývá řada výrobců, Pöttinger je jediný, který jej dotáhl do finální podoby, čímž by mohl zachránit nemálo srnčat, která jinak nezřídka hynou pod sklizňovými stroji. Již nyní je Sensosafe světově prvním asistenčním systémem namontovaným přímo na žacím stroji (nebo na mezilehlém rámu). Systém byl rozsáhle testován vybranými zákazníky a ve vlastním testovacím oddělení firmy Pöttinger. Vypadá a pracuje následovně: Jedná se o tyč, která je umístěna přímo na čelním žacím stroji a rameno, jež je upevněné na rámu mezi traktorem a čelním žacím strojem (svojí délkou dosahuje před zadní nesený žací stroj). Rameno a tyč jsou opatřeny optickými senzory, jež nevnímají teplotu, ale hnědou barvu srnčat. Dokážou rozlišovat i mezi jinými překážkami. V případě, že systém zvíře detekuje, vyšle signál do hydrauliky, aby se čelní žací stroj okamžitě zvedl. Rameno umístěné na rámu je určeno pro zadní nesený žací stroj a pracuje na podobném principu. Mezi ním a zadním žacím strojem je ale větší prostor. Obsluha, která je o srnčeti zvukově a vizuálně informována, tak může včas zastavit nebo srnče objet.

I v letošní sezóně systém (ještě jako prototyp) byl podroben náročnému testování. Praktické zkušenosti získané během testování jsou podle firmy Pöttinger velmi potěšující. Zachránilo se prý pozoruhodně velké množství zvířat. Krmivo podávané hospodářským zvířatům by mělo být čisté a bez různých mikroorganismů, které mohou způsobovat různé zdravotní komplikace. Mimo jiné je třeba zabránit kontaminaci krmiva usmrcenými volně žijícími zvířaty.

Na jaře, když jsou srnčata a jiná malá divoká zvířata skryta ve vysoké trávě, jsou zvláště ohrožena při první sklizni pícnin. Díky svému přirozenému reflexu tato zvířata bohužel před traktorem s žacími stroji neutečou a jsou usmrcena. Technici v Pöttingeru se tak ujali této výzvy a vyvinuli asistenční systém pro rozpoznávání zvířat. Sensosafe je vybaven optickými senzory. Pracují optimálně i při plném denním světle. Tento inovativní nápad již v roce 2017 dostal ocenění Silver Innovation Award.

Senzory systému Sensosafe detekují srnčata nebo jiná malá divoká zvířata. Okamžitě se vyšle signál do hydrauliky žacího stroje, který se následně zvedne automaticky rychlostí blesku. Obsluha traktoru je zároveň akustickým a vizuálním signálem upozorněna, aby mohla zabrzdit. U zadních žacích strojů je systém upevněn na mezilehlém rámu. V pracovní poloze se sklopí směrem ven. Pracovní plocha zadního žacího stroje je snímána. Mezi snímačem a zadním žacím strojem je dostatečná vzdálenost. To umožňuje obsluze traktoru po přijetí signálu zastavit, zachránit volně žijící zvíře a vyvést ho z nebezpečného prostoru. Může také zvednout zadní žací stroj a ponechat malou neposečenou plochu.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Pöttinger

1) z podkladů Pöttinger

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.